2015-03-27 06:00

2015-03-27 06:00

En präst som säljer prästost, varför då?

HALLÅ DÄR..

...Maria Hallén, präst i Hammarö församling som säljer prästost på Ica i Skoghall centrum hela fredagen.

– Det är något vi gjort under minst 25 år i samarbete med handlarna på Hammarö under den nationella fastekampanjen. Vi säljer prästost i prästkläder och informerar samtidigt om svenska kyrkans internationella arbete. Vi gör mycket under ett år förutom att samla in kollekt till detta viktiga arbete med att utrota hungern i världen.

Vad tar ni för osten?

– Det är handlarna som köper in och jag har inte hört priset i år än. Men det brukar vara ett väldigt bra pris på en relativt kostsam ost. Förra året sålde vi så bra att prästosten tog slut och vi fick öppna dyr brännvinsost och sälja väldigt billigt i stället. Vi får se hur det blir i år.

Hur mycket pengar går till er verksamhet?

– Tio kronor per kilo går till svenska kyrkans utlandsarbete, men det skulle gärna kunna få vara mer.

Det är inte bara du som säljer?

– Nej, det är många församlingsmedarbetare som är inblandade i försäljningen och hjälper mig, kyrkoherde Regina Piscator som säljer på Coop Nolgård och präst Erik Andersson som säljer på Ica Lövnäs.

Vilken är din personliga favoritost?

– Det är den dyra franska Saint Agur.

– Det är något vi gjort under minst 25 år i samarbete med handlarna på Hammarö under den nationella fastekampanjen. Vi säljer prästost i prästkläder och informerar samtidigt om svenska kyrkans internationella arbete. Vi gör mycket under ett år förutom att samla in kollekt till detta viktiga arbete med att utrota hungern i världen.

Vad tar ni för osten?

– Det är handlarna som köper in och jag har inte hört priset i år än. Men det brukar vara ett väldigt bra pris på en relativt kostsam ost. Förra året sålde vi så bra att prästosten tog slut och vi fick öppna dyr brännvinsost och sälja väldigt billigt i stället. Vi får se hur det blir i år.

Hur mycket pengar går till er verksamhet?

– Tio kronor per kilo går till svenska kyrkans utlandsarbete, men det skulle gärna kunna få vara mer.

Det är inte bara du som säljer?

– Nej, det är många församlingsmedarbetare som är inblandade i försäljningen och hjälper mig, kyrkoherde Regina Piscator som säljer på Coop Nolgård och präst Erik Andersson som säljer på Ica Lövnäs.

Vilken är din personliga favoritost?

– Det är den dyra franska Saint Agur.