2015-03-23 14:07

2015-03-23 16:23

Låna fin konst helt gratis

HAMMARÖ: Kommunen startar unik konstbank

– Vi gör nåt riktigt kul!
Ett kreativt spånarmöte på kulturförvaltningen resulterade i Hammaröborna nu kan gå till biblioteket och låna hem konstverk halvårsvis.

Solveig Hagström är kulturchef i Hammarö kommun.

– Kommunen äger mycket konst. Men allt får inte plats i kommunens lokaler utan många tavlor står i förråd där ingen har glädje av dem. Så vi tänkte att varför inte låta Hammaröborna pryda det egna hemmets väggar med konsten.

Premiär med våfflor

Sagt och gjort. På onsdag är det vernissage och premiär för Hammarös nya konstbank. Hittills är ett 50-tal verk registrerade för utlåning. Men om initiativet blir succé kommer man att fylla på konstbanken efter hand.

Kända konstnärer

Ursula Ekberg, Jörgen Zetterquist och Per Inge Rudström är exempel på några populära konstnärer vars verk snart finns till utlåning på Hammarö bibliotek.

Allt som krävs är att du ska vara skriven i kommunen och ha ett lånekort. Lånet är gratis och lånetiden är rejält utsträckt – sex månader med möjlighet till omlån. Skulle låntagare skada konstverket kommer hen att bli ersättningsskyldig.

– Men särskilt känsliga eller dyrbara verk kommer inte att finnas med i konstbanken, säger Solveig Hagström, som hoppas att kommunens initiativ ska inspirera andra.

 

Solveig Hagström är kulturchef i Hammarö kommun.

– Kommunen äger mycket konst. Men allt får inte plats i kommunens lokaler utan många tavlor står i förråd där ingen har glädje av dem. Så vi tänkte att varför inte låta Hammaröborna pryda det egna hemmets väggar med konsten.

Premiär med våfflor

Sagt och gjort. På onsdag är det vernissage och premiär för Hammarös nya konstbank. Hittills är ett 50-tal verk registrerade för utlåning. Men om initiativet blir succé kommer man att fylla på konstbanken efter hand.

Kända konstnärer

Ursula Ekberg, Jörgen Zetterquist och Per Inge Rudström är exempel på några populära konstnärer vars verk snart finns till utlåning på Hammarö bibliotek.

Allt som krävs är att du ska vara skriven i kommunen och ha ett lånekort. Lånet är gratis och lånetiden är rejält utsträckt – sex månader med möjlighet till omlån. Skulle låntagare skada konstverket kommer hen att bli ersättningsskyldig.

– Men särskilt känsliga eller dyrbara verk kommer inte att finnas med i konstbanken, säger Solveig Hagström, som hoppas att kommunens initiativ ska inspirera andra.