2015-01-13 06:00

2015-01-20 23:15

Sover utanför entrén

HAMMARÖ: Hon står utan bostad efter att Kolonin revs

Sedan i söndags kväll står det en bil parkerad utanför entrén till Hammarö kommunhus.
I den sover Anette Alexandersson.
– Jag stannar här till dess socialen granskar mitt ärende.

Under hösten revs de tre brukshusen, kallade Kolonin, bakom Netto i Skoghalls centrum. De tolv hyresgäster hade antingen rivningskontrakt eller lägenheter hyrda av socialförvaltningen i kommunen.

Det sades då att alla fått nytt boende i kommunen, de flesta i elevhemmet till gamla Hammarö utbildningscenter. Men för hyresgästen Anette Alexandersson fanns det ingen enkel lösning.

– Jag kunde inte bo där eftersom jag har djur. I stället skulle det ordnas fram en barack som jag kunde hyra på en väns tomt i Deje. Det tog hela sommaren utan att det blev färdigt. Så jag bodde kvar på Kolonin så länge.

Hon har tre stora hundar och två katter. Blandrasen Zamzon sover med henne i bilen.

"Det känns hemskt"

Sedan september har hon bott hos vänner och bekanta. Och hon tror att alla hennes saker från lägenheten har kastats.

– Jag har inga pengar och kan inte betala tillbaka till de som ställt upp och hjälpt mig under den här perioden. Det känns hemskt. Vad jag hört från bekanta kastades alla mina saker i en container och var de finns nu har jag ingen aning om. Allt är borta.

Anette Alexandersson har levt på socialbidrag i 30 år. 2013 gjordes en utredning och hon fick diagnosen adhd och atypisk autism.

– Eftersom jag nu har de här diagnoserna så är det vissa saker jag inte klarar själv. Det enda jag vill är att få ut min pension och leva mitt liv. Men jag får aldrig chansen att visa att jag kan klara det.

Hon tycker inte att socialförvaltningen har hjälpt henne på rätt sätt. För att visa sin protest sover hon nu alltså i en bil parkerad precis framför entrén till Hammarö kommunhus.

– Jag begär att de ska granska mitt ärende. Jag stannar här så länge det krävs.

"Den står mycket olämpligt"

På Hammarö kommun bemöter man kvinnan i bilen enligt rådande policy.

– Vi kommenterar inte enskilda ärenden eller individer. Vad gäller bilen så betraktar vi den som felparkerat fordon och hanterar den utifrån de regler som gäller, säger socialchef Per Söderberg.

– Hon äger själv inte bilen så vi försöker först få tag på ägaren och för en dialog om att flytta den. Den står mycket olämpligt. Om den inte flyttas är nästa steg att bötfälla och sedan bogsera bort den, säger gatuchef Emilia Carlman.

Under hösten revs de tre brukshusen, kallade Kolonin, bakom Netto i Skoghalls centrum. De tolv hyresgäster hade antingen rivningskontrakt eller lägenheter hyrda av socialförvaltningen i kommunen.

Det sades då att alla fått nytt boende i kommunen, de flesta i elevhemmet till gamla Hammarö utbildningscenter. Men för hyresgästen Anette Alexandersson fanns det ingen enkel lösning.

– Jag kunde inte bo där eftersom jag har djur. I stället skulle det ordnas fram en barack som jag kunde hyra på en väns tomt i Deje. Det tog hela sommaren utan att det blev färdigt. Så jag bodde kvar på Kolonin så länge.

Hon har tre stora hundar och två katter. Blandrasen Zamzon sover med henne i bilen.

"Det känns hemskt"

Sedan september har hon bott hos vänner och bekanta. Och hon tror att alla hennes saker från lägenheten har kastats.

– Jag har inga pengar och kan inte betala tillbaka till de som ställt upp och hjälpt mig under den här perioden. Det känns hemskt. Vad jag hört från bekanta kastades alla mina saker i en container och var de finns nu har jag ingen aning om. Allt är borta.

Anette Alexandersson har levt på socialbidrag i 30 år. 2013 gjordes en utredning och hon fick diagnosen adhd och atypisk autism.

– Eftersom jag nu har de här diagnoserna så är det vissa saker jag inte klarar själv. Det enda jag vill är att få ut min pension och leva mitt liv. Men jag får aldrig chansen att visa att jag kan klara det.

Hon tycker inte att socialförvaltningen har hjälpt henne på rätt sätt. För att visa sin protest sover hon nu alltså i en bil parkerad precis framför entrén till Hammarö kommunhus.

– Jag begär att de ska granska mitt ärende. Jag stannar här så länge det krävs.

"Den står mycket olämpligt"

På Hammarö kommun bemöter man kvinnan i bilen enligt rådande policy.

– Vi kommenterar inte enskilda ärenden eller individer. Vad gäller bilen så betraktar vi den som felparkerat fordon och hanterar den utifrån de regler som gäller, säger socialchef Per Söderberg.

– Hon äger själv inte bilen så vi försöker först få tag på ägaren och för en dialog om att flytta den. Den står mycket olämpligt. Om den inte flyttas är nästa steg att bötfälla och sedan bogsera bort den, säger gatuchef Emilia Carlman.