2018-08-30 20:07

2018-08-30 20:07

Påstås vara "advokatjurist" - kan polisanmälas

HAGFORS: "Brottsligt att utge sig för att vara advokat om man inte är medlem i Advokatsamfundet"

Yadviha Löf står på Sverigedemokraternas lista till kommunalvalet i Hagfors och ”advokatjurist” är hennes titel på listan. Det har gjort att Advokatsamfundet överväger en polisanmälan.

Sveriges advokatsamfund skriver på sin hemsida att politikern, som står som tredjenamn på Sverigedemokraternas kommunfullmäktigelista i Hagfors, inte är ledamot av Sveriges advokatsamfund eller registrerad i Sverige som verksam advokat från annat EU-land.

”Kommer att polisanmälas”

Yrkestiteln advokat är straffrättsligt skyddad och den som utger sig för att vara auktoriserad som advokat i Sverige utan att vara behörig kan dömas till böter.

– Det är brottsligt att utge sig för att vara advokat om man inte är medlem i Advokatsamfundet. Nu står det ”advokatjurist”, men vanliga människor tror naturligtvis att hon är advokat. Det kommer att polisanmälas, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg till TT.

”Arbetsliv i Ukraina”

Enligt Yadviha Löf är hon utbildad jurist i Ukraina och har där varit verksam även som advokat och notarie.

– Jag presenterade mig och mitt liv i Ukraina, därför att jag i 60 år bodde i Ukraina, där var mitt arbetsliv, säger hon.

Hon berättar att hon inte varit verksam i Sverige som jurist.

– Det är min utbildning och det är mitt arbetsliv i Ukraina som jag presenterade här bara.

Sveriges advokatsamfund skriver på sin hemsida att politikern, som står som tredjenamn på Sverigedemokraternas kommunfullmäktigelista i Hagfors, inte är ledamot av Sveriges advokatsamfund eller registrerad i Sverige som verksam advokat från annat EU-land.

”Kommer att polisanmälas”

Yrkestiteln advokat är straffrättsligt skyddad och den som utger sig för att vara auktoriserad som advokat i Sverige utan att vara behörig kan dömas till böter.

– Det är brottsligt att utge sig för att vara advokat om man inte är medlem i Advokatsamfundet. Nu står det ”advokatjurist”, men vanliga människor tror naturligtvis att hon är advokat. Det kommer att polisanmälas, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg till TT.

”Arbetsliv i Ukraina”

Enligt Yadviha Löf är hon utbildad jurist i Ukraina och har där varit verksam även som advokat och notarie.

– Jag presenterade mig och mitt liv i Ukraina, därför att jag i 60 år bodde i Ukraina, där var mitt arbetsliv, säger hon.

Hon berättar att hon inte varit verksam i Sverige som jurist.

– Det är min utbildning och det är mitt arbetsliv i Ukraina som jag presenterade här bara.

  • Amanda Thorén

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.