2018-02-13 17:18

2018-02-13 17:18

Gynnar bostadsbyggande

HAGFORS: Plan för bostadsförsörjning klar

Kommunstyrelsen har beslutat att godkänna ett bostadsförsörjningsprogram för Hagfors.
– Det känns jättebra. Det här är steg 1 i en byggnationsprocess, säger kommunalrådet Åsa Johansson (S).

Enligt lag ska varje kommun upprätta ett bostadsförsörjningsprogram. Hagfors kommun har tidigare inte haft ett sådant, men nu är det klart. Det har varit ute på samråd och klubbades igenom vid måndagens kommunstyrelsesammanträde.

Två målgrupper

– Det som planen kommit fram till är att det behöver byggas boende för äldre och göra det möjligt om man behöver lämna sin villa för att hitta annat lämpligt boende. En annan målgrupp som pekas ut är personer som behöver tillgänglighetsanpassat boende, säger Åsa Johansson (S).

Hagfors bostadsförsörjningsprogram sträcker sig fram till 2027 och ska gynna bostadsbyggande.

– Om det blir byggnation kan vi söka både statlig byggbonus och statligt investeringsstöd. Om vi ska bygga hyresrätter så måste det finnas ett bostadsförsörjningsprogram för att få investeringsstöd, säger hon.

På förslag från oppositionen skrevs det in att det ska byggas hyresrätter alternativt bostadsrätter i centrala Hagfors under plantiden fram till 2027.

Är det kvarteret Cykeln som står närmast i tur för byggnation?

– Det kan ju vara något helt annat. Det finns mycket byggrätter i kommunen för man får bygga där det stått hus tidigare. Men kvarteret Cykeln kommer att vara det mest attraktiva läget att bygga på, säger Åsa Johansson (S).

Kommunfullmäktige kommer att ta det slutliga beslutet om bostadsförsörjningsprogrammet.

Enligt lag ska varje kommun upprätta ett bostadsförsörjningsprogram. Hagfors kommun har tidigare inte haft ett sådant, men nu är det klart. Det har varit ute på samråd och klubbades igenom vid måndagens kommunstyrelsesammanträde.

Två målgrupper

– Det som planen kommit fram till är att det behöver byggas boende för äldre och göra det möjligt om man behöver lämna sin villa för att hitta annat lämpligt boende. En annan målgrupp som pekas ut är personer som behöver tillgänglighetsanpassat boende, säger Åsa Johansson (S).

Hagfors bostadsförsörjningsprogram sträcker sig fram till 2027 och ska gynna bostadsbyggande.

– Om det blir byggnation kan vi söka både statlig byggbonus och statligt investeringsstöd. Om vi ska bygga hyresrätter så måste det finnas ett bostadsförsörjningsprogram för att få investeringsstöd, säger hon.

På förslag från oppositionen skrevs det in att det ska byggas hyresrätter alternativt bostadsrätter i centrala Hagfors under plantiden fram till 2027.

Är det kvarteret Cykeln som står närmast i tur för byggnation?

– Det kan ju vara något helt annat. Det finns mycket byggrätter i kommunen för man får bygga där det stått hus tidigare. Men kvarteret Cykeln kommer att vara det mest attraktiva läget att bygga på, säger Åsa Johansson (S).

Kommunfullmäktige kommer att ta det slutliga beslutet om bostadsförsörjningsprogrammet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.