2017-09-03 18:31

2017-09-04 09:08

Git Elfwing ångrar att hon slutade i Wizex

HAGFORS: Vid 79 års ålder tänker hon göra en ny musiksatsning

Sångerskan Git Elfwing har flyttat hem till Hagfors efter 61 år.
– Nu är jag i musikens Mekka. Jag vill in i studion och spela in en ny skiva med gamla godingar, säger hon.

Git Elfwing är äntligen hemma i sitt älskade Hagfors. Under de många åren hon bott i Stockholm och Skåne har hemlängtan varit stor. Sedan i november förra året bor hon tillsammans med sin bostonterrier Manne i en bostadsrätt i Sättra.

– Alla är så trevliga här. Många är förvånade över att jag behållit dialekten efter alla år, säger Git.

Monica Z

Med stor inlevelse sjunger hon ”Värmlandsvisan” och kompar på sitt elpiano när NWT kommer på besök. Hennes röst påminner om Monica Zetterlunds.

– Jag och Monica är släkt. Vi är födda samma datum med ett års mellanrum, berättar hon.

Git gjorde sitt första sångframträdande på Eldfesten i Hagfors Folkets Park när hon var 7 år.

– Jag sjöng ”Violer till mor” och tanterna grät. Jag var så liten att de lyfte upp mig på pianot, säger hon.

Musiken hade stor betydelse hela uppväxten och hon var bland annat med i Hagforsrevyn ”Tusan en sån natt!”.

Gunnar Wiklund

1955 åkte hon till Stockholm för att satsa på musiken. Där sjöng hon på Nalen. Hon vann även en sångtävling där priset var att Git fick sjunga på Fiesta på Sturegatan i två veckor kompad av Berndt Östs Orkester.

– Jag sjöng även mycket på Lorry i Sundbyberg. En gång när jag skulle sjunga där sa han som drev stället ”Gunnar kom upp det är en brud som ska sjunga din låt!”. Då var det Gunnar Wiklund.

Git fick sjunga ”Nu tändas åter ljusen i min lilla stad” i duett med Gunnar Wiklund.

– Sedan blev vi väldigt goda vänner och den bästa kompis jag haft, säger hon.

Hittills hade Git inte kunnat försörja sig på musiken. Hon jobbade som hembiträde och på ett konditori. Men snart blev det ändring på det.

– Det är Gunnars förtjänst. ”Lämna in ett provband på artistförmedlingen så har du jobb inom en vecka”, sa han.

Det hade hon. 1960 skrev hon kontrakt med Ulrik Wittmans orkester som var stationerad i Skånska Broby.

Wizex

Git flyttade ner till Skåne. Det var ett hårt kontrakt. Det var långa turnéer med 240 spelningar om året. Till slut tröttnade medlemmarna. De köpte ut Ulrik Wittman från sjumannabandet . Tillsammans startade de en ny orkester 1963.

– Vi var sex medlemmar kvar. Då kom jag på att vi kunde heta Wizex, säger Git.

Wizex spelade schlagers och jazz och de hade jätteroligt tillsammans och var ett sammansvetsat gäng. Men Git hade träffat sin blivande man Nisse och 1966 gifte de sig.

– Då fick jag sluta sjunga i Wizex för Nisse tyckte inte att det blev något familjeliv om jag skulle vara ute på spelningar. Men sedan började han som resemontör i Danmark och då var ju inte han hemma, säger Git.

Hon tröttnade snart på att vara hemmafru. Platsen som sångerska i Wizex hade nu blivit tillsatt.

– Det största misstaget jag gjort var att sluta i Wizex, säger hon.

Istället blev Git bokare åt Wizex under många år.

– Sedan började ju också Kikki Danielsson och hon är jättego. Jag och min man var också och hälsade på henne i Vallsta.

Många planer

Under åren i Broby drömde Git om att flytta hem till Hagfors. Men hennes skånska man tvekade. För tre år sedan gick han bort. Förra året bestämde sig Git för att göra slag i saken. Nu ska hon också återuppta sången. Hon har sjungit ett par gånger på Monica Z museet.

– Jag har också många musiksamarbeten på gång med gamla vänner och så ska jag spela in en cd med gamla godingar, säger hon.

Git Elfwing är äntligen hemma i sitt älskade Hagfors. Under de många åren hon bott i Stockholm och Skåne har hemlängtan varit stor. Sedan i november förra året bor hon tillsammans med sin bostonterrier Manne i en bostadsrätt i Sättra.

– Alla är så trevliga här. Många är förvånade över att jag behållit dialekten efter alla år, säger Git.

Monica Z

Med stor inlevelse sjunger hon ”Värmlandsvisan” och kompar på sitt elpiano när NWT kommer på besök. Hennes röst påminner om Monica Zetterlunds.

– Jag och Monica är släkt. Vi är födda samma datum med ett års mellanrum, berättar hon.

Git gjorde sitt första sångframträdande på Eldfesten i Hagfors Folkets Park när hon var 7 år.

– Jag sjöng ”Violer till mor” och tanterna grät. Jag var så liten att de lyfte upp mig på pianot, säger hon.

Musiken hade stor betydelse hela uppväxten och hon var bland annat med i Hagforsrevyn ”Tusan en sån natt!”.

Gunnar Wiklund

1955 åkte hon till Stockholm för att satsa på musiken. Där sjöng hon på Nalen. Hon vann även en sångtävling där priset var att Git fick sjunga på Fiesta på Sturegatan i två veckor kompad av Berndt Östs Orkester.

– Jag sjöng även mycket på Lorry i Sundbyberg. En gång när jag skulle sjunga där sa han som drev stället ”Gunnar kom upp det är en brud som ska sjunga din låt!”. Då var det Gunnar Wiklund.

Git fick sjunga ”Nu tändas åter ljusen i min lilla stad” i duett med Gunnar Wiklund.

– Sedan blev vi väldigt goda vänner och den bästa kompis jag haft, säger hon.

Hittills hade Git inte kunnat försörja sig på musiken. Hon jobbade som hembiträde och på ett konditori. Men snart blev det ändring på det.

– Det är Gunnars förtjänst. ”Lämna in ett provband på artistförmedlingen så har du jobb inom en vecka”, sa han.

Det hade hon. 1960 skrev hon kontrakt med Ulrik Wittmans orkester som var stationerad i Skånska Broby.

Wizex

Git flyttade ner till Skåne. Det var ett hårt kontrakt. Det var långa turnéer med 240 spelningar om året. Till slut tröttnade medlemmarna. De köpte ut Ulrik Wittman från sjumannabandet . Tillsammans startade de en ny orkester 1963.

– Vi var sex medlemmar kvar. Då kom jag på att vi kunde heta Wizex, säger Git.

Wizex spelade schlagers och jazz och de hade jätteroligt tillsammans och var ett sammansvetsat gäng. Men Git hade träffat sin blivande man Nisse och 1966 gifte de sig.

– Då fick jag sluta sjunga i Wizex för Nisse tyckte inte att det blev något familjeliv om jag skulle vara ute på spelningar. Men sedan började han som resemontör i Danmark och då var ju inte han hemma, säger Git.

Hon tröttnade snart på att vara hemmafru. Platsen som sångerska i Wizex hade nu blivit tillsatt.

– Det största misstaget jag gjort var att sluta i Wizex, säger hon.

Istället blev Git bokare åt Wizex under många år.

– Sedan började ju också Kikki Danielsson och hon är jättego. Jag och min man var också och hälsade på henne i Vallsta.

Många planer

Under åren i Broby drömde Git om att flytta hem till Hagfors. Men hennes skånska man tvekade. För tre år sedan gick han bort. Förra året bestämde sig Git för att göra slag i saken. Nu ska hon också återuppta sången. Hon har sjungit ett par gånger på Monica Z museet.

– Jag har också många musiksamarbeten på gång med gamla vänner och så ska jag spela in en cd med gamla godingar, säger hon.

Git Elfwing

Ålder: Blir 79 år den 20 september

Familj: Bostonterriern Manne, systern Carola Elfwing och syskonbarn

Hobby: Handarbete, att fixa med egna hemsidan, att åka på hundutställningar med Manne

Planer: Ska satsa på musiken igen