2017-08-11 15:43

2017-08-11 15:43

Kreativt par satsar på miljövänlig gård

EKSHÄRAD: Nyöppnad gårdsbutik och hus som tar form

Hanne Müller och Nandin Bärdges köpte gården Björklunda 2014. På gården odlar de grönsaker och bygger ett nytt hus med miljön i åtanke.
Nu har de dessutom öppnat gårdsförsäljning av grönsaker.

I Romboland, väst om Ekshärad, ligger gården. Paret kommer ursprungligen från Tyskland och har länge drömt om att odla egna grönsaker och att bygga ett eget hus.

Stor vattentank

Det är inte vilket hus som helst som tar form på gården. En vattentank på 10 000 liter har byggts in i huset och på taket ska solceller monteras.

– Vattentanken ackumulerar värme så att vi har värme under vintern. Solcellspanelerna producerar runt 6 kilowatt i timmen och vi hoppas att de ska stå för minst 80 procent av vår energiförbrukning, säger Nandin Bärdges.

Han är själv snickare och under husbygget har han tagit hjälp av runt 15 vänner från hans gamla firma i Tyskland. Under juni jobbade de åtta till tio timmar varje dag. Nu snickrar Nandin Bärdges runt fyra timmar per dag.

Nandin Bärdges beskriver att huset kommer att bestå av två hus i ett. Dels ett växthus där värme samlas och dels ett vanligt hus.

– Det är en ekologisk byggnad, utan något giftigt. Vi använder ingen plast och har specialpapper till isoleringen, säger han.

Gårdsbutik

Vid sidan av husbygget lägger paret mycket tid på trädgården. Båda är vegetarianer och äter mycket grönsaker, men märkte ändå att de inte kunde äta allt som odlades. Nu har de därför startat en gårdsbutik med självbetjäning.

– Vi har för mycket för att äta allt själva. Det är en stor dröm att få se det man själv har odlat. Grönsakerna man köper i affären kommer ofta från andra länder, där det är dåliga arbetsförhållanden och där det används mycket gift. Det är inga problem att odla i Sverige, säger Hanne Müller.

Nästa sommar eller höst planerar de att huset ska vara klart. Under tiden bor de i en mindre stuga på gården som de också har byggt.

Båda jobbar i det egna företaget Björklundas, Nandin som snickare och Hanne som arborist.

– Det är mycket jobb med gården, men det är roligt. För mig är det en relaxkänsla att sköta om grönsakerna, säger Hanne Müller.

I Romboland, väst om Ekshärad, ligger gården. Paret kommer ursprungligen från Tyskland och har länge drömt om att odla egna grönsaker och att bygga ett eget hus.

Stor vattentank

Det är inte vilket hus som helst som tar form på gården. En vattentank på 10 000 liter har byggts in i huset och på taket ska solceller monteras.

– Vattentanken ackumulerar värme så att vi har värme under vintern. Solcellspanelerna producerar runt 6 kilowatt i timmen och vi hoppas att de ska stå för minst 80 procent av vår energiförbrukning, säger Nandin Bärdges.

Han är själv snickare och under husbygget har han tagit hjälp av runt 15 vänner från hans gamla firma i Tyskland. Under juni jobbade de åtta till tio timmar varje dag. Nu snickrar Nandin Bärdges runt fyra timmar per dag.

Nandin Bärdges beskriver att huset kommer att bestå av två hus i ett. Dels ett växthus där värme samlas och dels ett vanligt hus.

– Det är en ekologisk byggnad, utan något giftigt. Vi använder ingen plast och har specialpapper till isoleringen, säger han.

Gårdsbutik

Vid sidan av husbygget lägger paret mycket tid på trädgården. Båda är vegetarianer och äter mycket grönsaker, men märkte ändå att de inte kunde äta allt som odlades. Nu har de därför startat en gårdsbutik med självbetjäning.

– Vi har för mycket för att äta allt själva. Det är en stor dröm att få se det man själv har odlat. Grönsakerna man köper i affären kommer ofta från andra länder, där det är dåliga arbetsförhållanden och där det används mycket gift. Det är inga problem att odla i Sverige, säger Hanne Müller.

Nästa sommar eller höst planerar de att huset ska vara klart. Under tiden bor de i en mindre stuga på gården som de också har byggt.

Båda jobbar i det egna företaget Björklundas, Nandin som snickare och Hanne som arborist.

– Det är mycket jobb med gården, men det är roligt. För mig är det en relaxkänsla att sköta om grönsakerna, säger Hanne Müller.

  • Jonas Berglund

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.