2017-07-01 22:39

2017-07-01 22:39

Människorna vid bruket

HAGFORS: Ulf Hedenäs kommer snart ut med den sista delen i sin boktrilogi "Spår"

Om grymma bruksförvaltare, en engelsk jägare och om den svåra livssituationen för arbetare på Stjärnsfors bruk. Detta är ett axplock av de berättelser som finns i Ulf Hedenäs bok ”Spår 3”.

Ulf Hedenäs flyttade från Grängesberg till Hagfors 1975 när han fick jobb på informationsavdelningen på järnverket Uddeholm och blev då också insatt i Uddeholmsbolagets historia i stort. För 20 år sedan började engagemanget för Stjärnsfors Kvarn som i dag är konstgalleri och museum.

– Då började också intresset för kulturarvet här i kring Stjärnsfors vakna på allvar. Den första boken jag skrev var ”Kvarn i bruk”. Sedan har det blivit småskrifter om personer, säger han.

Rikt material

Förra året kom Ulf Hedenäs ut med böckerna ”Spår” och ”Spår 2”.

– Det var meningen att det bara skulle bli en bok. Men jag hade så mycket material efter att ha ägnat mig åt det brukshistoriska kulturarvet i många år. I ”Spår”-böckerna har jag ägnat mig åt personer som satt spår i bygden på mer eller mindre tydliga sätt, säger Ulf Hedenäs.

Använde käppen

I ”Spår 3” berättas om de hårda förhållandena för arbetarna vid Stjärnsfors bruk under 1800-talet. En period härskade den våldsamme bruksförvaltaren Carl Fredrik Lundell som gärna misshandlade dem med sin käpp. Arbetarna fick sällan lön i kontanter istället var lönen livsmedel. Maten de åt var ensidig. Vid jultid var all potatis slut. De livnärde sig på gröt, välling och saltsill. Var det riktigt knapert bakades granlavsbröd som smakade kåda.

Björnjägare

– Det var riktigt tuffa förhållanden och sedan var de också väldigt trångbodda, säger Ulf Hedenäs.

En oväntad person som flyttar hit vid denna tid är engelska gentlemannen Llewellyn Lloyd. Hemma i England hade han ägnat sig åt att skjuta beckasiner och rapphöns, men hade tröttnat. Han ville ut på äventyr, flyttade till Uddeholm och blev en känd björnjägare.

– Han brukade klaga på att det var så kallt här, så att hans portvin frös, berättar Ulf Hedenäs.

Det är en mängd olika arkiv Ulf Hedenäs gått igenom till sina böcker och han har även gått igenom många gamla tidningsartiklar från Hagfors som han delger i ”Spår 3”. Bland annat om hur vilt det kunde gå till vid Skoga marknad förr. I tidningen Klarälvsdalen från den 5 oktober 1934 berättas om hur två poliser åkt dit för att hålla ett öga på ”hembrännare och marknadsmarodörer”.

Upplopp

Polisen anhåller en fyllerist, men då blir den 6000 personer starka marknadspubliken aggressiv mot poliserna och försöker frita fylleristen. Poliserna blir bitna och får en gärdsgård över sig och tvingas höja sina tjänsterevolvrar.

Boksläpp

Om detta och mycket annat kan man läsa i ”Spår 3”. Ulf Hedenäs kommer att ha boksläpp på Stjärnsfors kvarn i samband med Hagforsyran den 3-5 augusti. Då kommer också de första två böckerna som varit slutsålda att finnas i nytryck.

Ulf Hedenäs flyttade från Grängesberg till Hagfors 1975 när han fick jobb på informationsavdelningen på järnverket Uddeholm och blev då också insatt i Uddeholmsbolagets historia i stort. För 20 år sedan började engagemanget för Stjärnsfors Kvarn som i dag är konstgalleri och museum.

– Då började också intresset för kulturarvet här i kring Stjärnsfors vakna på allvar. Den första boken jag skrev var ”Kvarn i bruk”. Sedan har det blivit småskrifter om personer, säger han.

Rikt material

Förra året kom Ulf Hedenäs ut med böckerna ”Spår” och ”Spår 2”.

– Det var meningen att det bara skulle bli en bok. Men jag hade så mycket material efter att ha ägnat mig åt det brukshistoriska kulturarvet i många år. I ”Spår”-böckerna har jag ägnat mig åt personer som satt spår i bygden på mer eller mindre tydliga sätt, säger Ulf Hedenäs.

Använde käppen

I ”Spår 3” berättas om de hårda förhållandena för arbetarna vid Stjärnsfors bruk under 1800-talet. En period härskade den våldsamme bruksförvaltaren Carl Fredrik Lundell som gärna misshandlade dem med sin käpp. Arbetarna fick sällan lön i kontanter istället var lönen livsmedel. Maten de åt var ensidig. Vid jultid var all potatis slut. De livnärde sig på gröt, välling och saltsill. Var det riktigt knapert bakades granlavsbröd som smakade kåda.

Björnjägare

– Det var riktigt tuffa förhållanden och sedan var de också väldigt trångbodda, säger Ulf Hedenäs.

En oväntad person som flyttar hit vid denna tid är engelska gentlemannen Llewellyn Lloyd. Hemma i England hade han ägnat sig åt att skjuta beckasiner och rapphöns, men hade tröttnat. Han ville ut på äventyr, flyttade till Uddeholm och blev en känd björnjägare.

– Han brukade klaga på att det var så kallt här, så att hans portvin frös, berättar Ulf Hedenäs.

Det är en mängd olika arkiv Ulf Hedenäs gått igenom till sina böcker och han har även gått igenom många gamla tidningsartiklar från Hagfors som han delger i ”Spår 3”. Bland annat om hur vilt det kunde gå till vid Skoga marknad förr. I tidningen Klarälvsdalen från den 5 oktober 1934 berättas om hur två poliser åkt dit för att hålla ett öga på ”hembrännare och marknadsmarodörer”.

Upplopp

Polisen anhåller en fyllerist, men då blir den 6000 personer starka marknadspubliken aggressiv mot poliserna och försöker frita fylleristen. Poliserna blir bitna och får en gärdsgård över sig och tvingas höja sina tjänsterevolvrar.

Boksläpp

Om detta och mycket annat kan man läsa i ”Spår 3”. Ulf Hedenäs kommer att ha boksläpp på Stjärnsfors kvarn i samband med Hagforsyran den 3-5 augusti. Då kommer också de första två böckerna som varit slutsålda att finnas i nytryck.