2017-06-08 16:51

2017-06-08 16:52

Matupproret fortsätter

HAGFORS: Pensionärerna planerar protestmöte

Ger inte upp. Pensionärerna på Skogvaktaren har fått bakslag i kampen för att få lunch serverad på helger och välsmakande mat på vardagar. Men nu laddar de om och planerar för ett protestmöte.

Den 22 maj rapporterade NWT om att pensionärer på Skogvaktaren är missnöjda med matsituationen. Detta för att kommunen sedan 2013 dragit in lunchserveringen under helger. På detta sätt sparar kommunen 50 000 kronor om året och löser svårigheten att få till bemanningen. Nu har pensionärerna tröttnat.

Negativt besked

94-årige Rolf Gunnarsson anmälde kommunen till förvaltningsrätten och begärde att en laglighetsprövning enligt kommunallagen görs av beslutet. ” Den sociala tillvaron som vi i livets slutskede haft har avbrutits på ett grymt sätt” skrev Rolf Gunnarsson i sin anmälan. Dessutom vände han sig emot att den mat som pensionärerna erbjuds istället är mikromat med 10 dagars hållbarhet. Nyligen fick Rolf Gunnarsson besked om att förvaltningsrätten inte tar upp hans sak till prövning. Detta för att han inte anfört något specifikt överklagbart beslut han begär laglighetsprövning av. Rolf Gunnarsson är besviken.

– Jag har nu skrivit ett surt brev till dem och i förtäckta ordalag skrivit att de tolkar lagen som fan läser bibeln, säger Rolf Gunnarsson.

Inez Danielsson har skrivit ett medborgarförslag till kommunen där hon begär att pensionärerna ska kunna köpa lunch i matsalen på helger och att maten som serveras på vardagar är god och näringsrik. Nu har hon fått svar på sitt medborgarförslag från Pernilla Boström, individ- och omsorgsutskottets ordförande. Hon föreslår att kommunfullmäktige beslutar att det för närvarande inte ska serveras mat i matsalen på lördagar och söndagar. Inez Danielsson är missnöjd med svaret.

– Brevet känns som ett jaså. Jag har inte fått svar på mina frågor, säger hon.

Protestmöte

Men Inez Danielsson ger inte upp. Nyligen fick hon veta att det 2013 lämnades in protestlistor på över 500 namn till kommunen mot beslutet om helgstängningen. Hon har begärt ut namnlistorna. Sedan ska hon skriva inbjudningskort.

– Jag ska ordna ett protestmöte och bjuda in kommunalrådet Åsa Johansson och Eva Alama, vård- och omsorgschef, säger Inez Danielsson.

Hon får stöttning och medhåll från de andra pensionärerna.

– Vi kan inte ha det så här längre. Maten är vedervärdig. Politikerna lyssnar inte på oss, säger Kåre Larsson.

Den 22 maj rapporterade NWT om att pensionärer på Skogvaktaren är missnöjda med matsituationen. Detta för att kommunen sedan 2013 dragit in lunchserveringen under helger. På detta sätt sparar kommunen 50 000 kronor om året och löser svårigheten att få till bemanningen. Nu har pensionärerna tröttnat.

Negativt besked

94-årige Rolf Gunnarsson anmälde kommunen till förvaltningsrätten och begärde att en laglighetsprövning enligt kommunallagen görs av beslutet. ” Den sociala tillvaron som vi i livets slutskede haft har avbrutits på ett grymt sätt” skrev Rolf Gunnarsson i sin anmälan. Dessutom vände han sig emot att den mat som pensionärerna erbjuds istället är mikromat med 10 dagars hållbarhet. Nyligen fick Rolf Gunnarsson besked om att förvaltningsrätten inte tar upp hans sak till prövning. Detta för att han inte anfört något specifikt överklagbart beslut han begär laglighetsprövning av. Rolf Gunnarsson är besviken.

– Jag har nu skrivit ett surt brev till dem och i förtäckta ordalag skrivit att de tolkar lagen som fan läser bibeln, säger Rolf Gunnarsson.

Inez Danielsson har skrivit ett medborgarförslag till kommunen där hon begär att pensionärerna ska kunna köpa lunch i matsalen på helger och att maten som serveras på vardagar är god och näringsrik. Nu har hon fått svar på sitt medborgarförslag från Pernilla Boström, individ- och omsorgsutskottets ordförande. Hon föreslår att kommunfullmäktige beslutar att det för närvarande inte ska serveras mat i matsalen på lördagar och söndagar. Inez Danielsson är missnöjd med svaret.

– Brevet känns som ett jaså. Jag har inte fått svar på mina frågor, säger hon.

Protestmöte

Men Inez Danielsson ger inte upp. Nyligen fick hon veta att det 2013 lämnades in protestlistor på över 500 namn till kommunen mot beslutet om helgstängningen. Hon har begärt ut namnlistorna. Sedan ska hon skriva inbjudningskort.

– Jag ska ordna ett protestmöte och bjuda in kommunalrådet Åsa Johansson och Eva Alama, vård- och omsorgschef, säger Inez Danielsson.

Hon får stöttning och medhåll från de andra pensionärerna.

– Vi kan inte ha det så här längre. Maten är vedervärdig. Politikerna lyssnar inte på oss, säger Kåre Larsson.