2017-06-08 10:46

2017-06-08 10:46

Bergsäng är bästa gatan i Sverige

BERGSÄNG: Det lilla samhället kammade hem vinsten i Postkodlotteriets tävling

Nu har det avgjorts. Bergsäng är Sveriges bästa gata. På tisdag ordnar Postkodlotteriet en stor fest i Bergsäng och programledaren Rickard Sjöberg ska förära Bergsäng en vägskylt med texten ”Sveriges bästa gata 2017.”

Det är tredje året i rad som Postkodlotteriet arrangerar tävlingen. Syftet med tävlingen är att visa på den gemenskap och engagemang som finns bland grannar. I år har tusentals gator nominerats som bästa gata.

Charmades

För ett par veckor sedan stod det klart att Bergsäng tagit sig till topp 10 och nu står det alltså klart att det är det lilla samhället Bergsäng med cirka 250 invånare som står som segrare. Juryn charmades av bilder och videoklipp från Bergsäng som visade på stor sammanhållning. Eva Wigh är den som anmälde Bergsäng till tävlingen.

– Allt började som en kul grej. Sedan har det varit olika deltävlingar. När vi blev topp 10 blev vi ju ännu mer taggade och fick folk att rösta på oss. Nu känns det helt fantastiskt att vi vunnit tävlingen, säger Eva Wigh.

Hon vet vad som avgjorde tävlingen.

– Det är mysigt i Bergsäng. Vi gör saker tillsammans och ordnar aktiviteter. Vi har ett byalag som tagit över skolan och vi är alla engagerade i detta. Det är sammanhållning över generationsgränserna. Här vill ungdomarna stanna kvar. Jag har själv två ungdomar på 23 och 20 år. Den äldre har nyss köpt hus här och 20-åringen vill också göra det i framtiden. Bergsäng ligger centralt mellan Ekshärad och Hagfors. Sedan har vi ju vacker natur, skog med motionsslinga och närhet till Klarälven, säger hon.

Hur kommer det sig att tätorten Bergsäng är bästa gatan?

– Det är ju för att det är en genomfartsled genom Bergsäng, en gata som många förknippar med Bergsäng. Från Postkodlotteriet sida var det inget hinder, säger hon.

Hur uttalas Bergsäng?

– Vi som bor här säger Bäschäng.

Hur är den typiske Bergsängsbon?

– Glad, trevlig och positiv.

Vad händer på tisdag när Postkodlotteriet besöker er?

– Vi vet inte så mycket. Det är det som är så spännande.

Tror du att villapriserna skjuter i höjden efter utmärkelsen?

– Absolut och då ska man väl sälja. Men jag flyttar aldrig från Bergsäng, säger Eva Wigh.

Det är tredje året i rad som Postkodlotteriet arrangerar tävlingen. Syftet med tävlingen är att visa på den gemenskap och engagemang som finns bland grannar. I år har tusentals gator nominerats som bästa gata.

Charmades

För ett par veckor sedan stod det klart att Bergsäng tagit sig till topp 10 och nu står det alltså klart att det är det lilla samhället Bergsäng med cirka 250 invånare som står som segrare. Juryn charmades av bilder och videoklipp från Bergsäng som visade på stor sammanhållning. Eva Wigh är den som anmälde Bergsäng till tävlingen.

– Allt började som en kul grej. Sedan har det varit olika deltävlingar. När vi blev topp 10 blev vi ju ännu mer taggade och fick folk att rösta på oss. Nu känns det helt fantastiskt att vi vunnit tävlingen, säger Eva Wigh.

Hon vet vad som avgjorde tävlingen.

– Det är mysigt i Bergsäng. Vi gör saker tillsammans och ordnar aktiviteter. Vi har ett byalag som tagit över skolan och vi är alla engagerade i detta. Det är sammanhållning över generationsgränserna. Här vill ungdomarna stanna kvar. Jag har själv två ungdomar på 23 och 20 år. Den äldre har nyss köpt hus här och 20-åringen vill också göra det i framtiden. Bergsäng ligger centralt mellan Ekshärad och Hagfors. Sedan har vi ju vacker natur, skog med motionsslinga och närhet till Klarälven, säger hon.

Hur kommer det sig att tätorten Bergsäng är bästa gatan?

– Det är ju för att det är en genomfartsled genom Bergsäng, en gata som många förknippar med Bergsäng. Från Postkodlotteriet sida var det inget hinder, säger hon.

Hur uttalas Bergsäng?

– Vi som bor här säger Bäschäng.

Hur är den typiske Bergsängsbon?

– Glad, trevlig och positiv.

Vad händer på tisdag när Postkodlotteriet besöker er?

– Vi vet inte så mycket. Det är det som är så spännande.

Tror du att villapriserna skjuter i höjden efter utmärkelsen?

– Absolut och då ska man väl sälja. Men jag flyttar aldrig från Bergsäng, säger Eva Wigh.