2017-05-01 20:16

2017-05-01 20:16

"Har varit hot och hat"

HAGFORS: Kommunalrådet Åsa Johanssons 1 maj-tal var personligt

Rösten stockade sig stundtals för kommunalrådet Åsa Johansson (S) när hon höll sitt 1 maj-tal. Hon talade om hat och hot som framkommit efter beslutet om Råda Skola. Men när hon tog upp terrorattentatet i Stockholm hade hon svårt att hålla tårarna borta.
– Mina barn trodde att jag var i Stockholm den dagen, säger Åsa Johansson efteråt.

Det var många åhörare som samlats i Blinkenbergsparken för att fira 1 maj. Det var som vanligt, men ändå inte. För första gången var det inte något 1 maj-tåg genom Hagfors, eftersom musikkåren hade för få musikanter. En provisorisk scen hade också ersatt den gamla utomhusscenen som brann upp i en anlagd brand för ett par veckor sedan.

– Jag kommer göra allt jag kan för att den här scenen ska bli uppbyggd tillbaka. För det är klart att vi ska ha denna platsen som samlingsplats som vi alltid har haft, sa Åsa Johansson.

I talet kom hon också in på den oro som finns i samhället.

– Jag känner också oro ibland. Ens barn ska inte behöva ringa och fråga ”Mamma, du är väl inte i Stockholm idag?”. Sådant känns jobbigt. Det är inte värdigt ett land som Sverige, sa Åsa Johansson samtidigt som rösten stockade sig och hon kämpade med gråten.

Senare in i talet tog hon upp sociala mediers roll.

– När alternativ fakta och desinformation sprids på de sociala medierna är det viktigt att möta trollfabriken. Att ta striden för fri debatt i saklig kritik och respektfulla meningsutbyten. Det är att ta striden för demokratin. Att debattklimatet hårdnat framför allt på sociala medier blev vi varse om förra hösten i den här kommunen då flera av oss kommunpolitiker blev både hotade och hatade både ”face to face” och på sociala medier. Det är en sak att ha olika åsikter i sak men hot och hat kan aldrig driva en demokrati framåt, sa hon.

Verbala hot

Efter talet får NWT en pratstund med Åsa Johansson. Då förtydligar hon vad hon menade i talet.

– Jag har personligen inte hotats. Men efter beslutet om Råda Skola är det flera i mitt parti som blivit hotade ”Face to Face”. Det är hot om att de ska få en käftsmäll eller bli nedslagna. För min del har det varit hat som riktats mot mig på sociala medier. Jag läser inte själv Facebookgruppen ”Diskutera Hagfors”. Men nära och kära har berättat för mig. Det vore ju bättre om människor kunde prata direkt med en, så man kunde ha en dialog, säger hon.

Hur tänker du kring detta?

– Jag får stå ut med det eftersom jag är en offentlig person. Men när de skriver om min familj på sociala medier då blir jag jättearg. Då har det hänt att jag tagit kontakt med dem att de ska lämna min familj utanför, säger Åsa Johansson.

Hur ser du på debatten som följt om Råda Skola?

– Det är jättetråkigt för jag tycker ofta inte att det blivit en saklig debatt. En saklig debatt ska däremot fortgå för det är det som är demokrati, säger hon.

Det var många åhörare som samlats i Blinkenbergsparken för att fira 1 maj. Det var som vanligt, men ändå inte. För första gången var det inte något 1 maj-tåg genom Hagfors, eftersom musikkåren hade för få musikanter. En provisorisk scen hade också ersatt den gamla utomhusscenen som brann upp i en anlagd brand för ett par veckor sedan.

– Jag kommer göra allt jag kan för att den här scenen ska bli uppbyggd tillbaka. För det är klart att vi ska ha denna platsen som samlingsplats som vi alltid har haft, sa Åsa Johansson.

I talet kom hon också in på den oro som finns i samhället.

– Jag känner också oro ibland. Ens barn ska inte behöva ringa och fråga ”Mamma, du är väl inte i Stockholm idag?”. Sådant känns jobbigt. Det är inte värdigt ett land som Sverige, sa Åsa Johansson samtidigt som rösten stockade sig och hon kämpade med gråten.

Senare in i talet tog hon upp sociala mediers roll.

– När alternativ fakta och desinformation sprids på de sociala medierna är det viktigt att möta trollfabriken. Att ta striden för fri debatt i saklig kritik och respektfulla meningsutbyten. Det är att ta striden för demokratin. Att debattklimatet hårdnat framför allt på sociala medier blev vi varse om förra hösten i den här kommunen då flera av oss kommunpolitiker blev både hotade och hatade både ”face to face” och på sociala medier. Det är en sak att ha olika åsikter i sak men hot och hat kan aldrig driva en demokrati framåt, sa hon.

Verbala hot

Efter talet får NWT en pratstund med Åsa Johansson. Då förtydligar hon vad hon menade i talet.

– Jag har personligen inte hotats. Men efter beslutet om Råda Skola är det flera i mitt parti som blivit hotade ”Face to Face”. Det är hot om att de ska få en käftsmäll eller bli nedslagna. För min del har det varit hat som riktats mot mig på sociala medier. Jag läser inte själv Facebookgruppen ”Diskutera Hagfors”. Men nära och kära har berättat för mig. Det vore ju bättre om människor kunde prata direkt med en, så man kunde ha en dialog, säger hon.

Hur tänker du kring detta?

– Jag får stå ut med det eftersom jag är en offentlig person. Men när de skriver om min familj på sociala medier då blir jag jättearg. Då har det hänt att jag tagit kontakt med dem att de ska lämna min familj utanför, säger Åsa Johansson.

Hur ser du på debatten som följt om Råda Skola?

– Det är jättetråkigt för jag tycker ofta inte att det blivit en saklig debatt. En saklig debatt ska däremot fortgå för det är det som är demokrati, säger hon.