2016-10-11 17:35

2016-10-11 17:35

Björns Wärdshus till salu

NORRA RÅDA: Tomma asylboenden söker nya ägare

När nu asylboenden stängs på löpande band börjar också tidigare boenden dyka upp som försäljningsobjekt. Ett sådant exempel är Björns Wärdshus i Råda.

När trycket på boendeanläggningar var som störst i höstas bytte många turistanläggningar ägare. I Hagfors kommun såldes tre större anläggningar som ägarna av olika anledningar haft ute till försäljning under en längre tid; Björns Wärdshus i Råda, Hedegårds pensionat i Ekshärad och Uddeholms hotell.

Flyktingsituationen blev gynnsam för de som av personliga skäl inte orkade, kunde eller ville driva anläggningarna vidare när andra såg en möjlighet att tjäna snabba pengar. Men verksamheterna för de nya ägarna blev relativt kortlivade när Migrationsverket halvåret efter att asylboendena öppnat valde att inte förlänga avtalen.

Några veckor efter att de sista asylsökande lämnat Björns Wärdshus kom anläggningen ut till försäljning. En tom boendeanläggning ger ju inga inkomster så frågan är när fler kortlivade asylboenden kommer ut på marknaden så att nya krafter kan se till att det, för bygdens bästa, blir liv i anläggningarna igen. Risken är dock att det kan bli en långdragen process då det lär bli ”köparens marknad”.

När trycket på boendeanläggningar var som störst i höstas bytte många turistanläggningar ägare. I Hagfors kommun såldes tre större anläggningar som ägarna av olika anledningar haft ute till försäljning under en längre tid; Björns Wärdshus i Råda, Hedegårds pensionat i Ekshärad och Uddeholms hotell.

Flyktingsituationen blev gynnsam för de som av personliga skäl inte orkade, kunde eller ville driva anläggningarna vidare när andra såg en möjlighet att tjäna snabba pengar. Men verksamheterna för de nya ägarna blev relativt kortlivade när Migrationsverket halvåret efter att asylboendena öppnat valde att inte förlänga avtalen.

Några veckor efter att de sista asylsökande lämnat Björns Wärdshus kom anläggningen ut till försäljning. En tom boendeanläggning ger ju inga inkomster så frågan är när fler kortlivade asylboenden kommer ut på marknaden så att nya krafter kan se till att det, för bygdens bästa, blir liv i anläggningarna igen. Risken är dock att det kan bli en långdragen process då det lär bli ”köparens marknad”.