2016-06-27 06:00

2016-07-16 13:55

Politik är en möjlighet att påverka

SOMMARINTERVJUN: Åsa Johansson, en återvändare med makt

Hon är Hagforstjejen som är kommunalråd på hemmaplan samt vice ordförande inom såväl Region Värmland som partiets distriktsstyrelse. Hon hör med andra ord till toppskiktet för S i Värmland, driven av möjligheten att på heltid få vara med och skapa bättre förutsättningar för alla.
– Men jag kommer inte vara politiker i hela mitt yrkesverksamma liv, jag kommer att ha ett vanligt jobb innan jag blir pensionär.

Åsa Johansson visste tidigt vad hon ville bli. Det var träslöjdlärare så när det var dags att lämna grundskolan började hon på gymnasiet i Hammarö där det fanns ett passande program. Och efter gymnasiet blev det högskolan i Linköping där hon examinerades som träslöjdlärare.

– Sen jobbade jag först i Torsby på tre småskolor innan jag fick fast jobb på småskolor i Hagfors.

Efter tio år som slöjdlärare insåg Åsa att hon, som sist in, hamnade i riskzonen på grund av att det blivit allt färre elever i kommunen.

– Så då utbildade jag mig till specialpedagog och jobbade med det från 2010. Men nu är jag heltidspolitiker och tjänstledig från jobbet som specialpedagog. Jag älskar mitt jobb och eleverna så när jag slutar som politiker vill jag tillbaka.

Har du en tidsplan?

– Nej, så länge jag tror att jag som politiker kan vara med och förändra till det bättre då har jag en plats i politiken. Men det jag känner nu är att jag inte kommer att vara politiker hela mitt yrkesverksamma liv utan jag kommer ha ett vanligt jobb innan jag blir pensionär.

Du är 39 år och sitter med i toppskiktet inom S i Värmland. När väcktes ditt politiska intresse?

– Det var i grundskolan då jag började engagera mig i SSU. Jag var lite mindre engagerad under gymnasiet och högskoletiden men var i alla fall elevrådsordförande och var med i kårfullmäktige så jag har egentligen alltid varit engagerad och tyckt om att vara med och påverka.

Hur kom du in i kommunpolitiken?

– Tillbaka i Hagfors blev jag efter en tid invald i kommunstyrelsen och satt bland annat med som ledamot i tekniska utskottet som det hette då. Två år in i mandatperioden blev utskottets ordförande sjuk och jag blev tillfrågad om jag ville ta över. Efter viss övertalning tackade jag ja och det ångrar jag inte i dag.

Har du haft fler tunga uppdrag i kommunen innan du blev vald till kommunstyrelsens ordförande efter valet 2014?

– Ja, under mandat perioden innan var jag ordförande för socialnämnden.

Hur är det att vara kommunalråd?

– Spännande och utmanande. Vissa dagar är det det roligaste som finns, vissa dagar undrar jag vad jag håller på med.

Vad menar du? Kan du utveckla det?

– Det är en otrolig förmån att få vara kommunalråd. Det är utvecklande, jag får lära mig mycket varje dag och kan gå djupare in och skaffa mig den kunskap jag behöver. Jag har ju visioner om att få vara med och skapa bättre förutsättningar för alla, och det känns bra. Men när Facebook svämmar över med kommentarer om mig som person, som under processen med Råda skola, då frågar jag mig om det verkligen är värt det.

– Men det är det. Jag tror fortfarande på att vara med och förändra, det är det som driver mig och då får man ta att alla inte kommer att tycka om det som beslutas. Man får ställa in sig på att ta smällar. Jag har inget emot kritik, det är bra om det är konstruktiv kritik, men ibland känns det inte så och sånt är det mer av än jag trodde det skulle vara.

Nämn några positiva beslut och händelser under din tid som kommunalråd.

– Att Hagforsstrategin är i gång. Det är viktigt att ta fram en gemensam vision och att man gör det på ett nytt sätt också, roligt att det känns modernt. Bredbandsbyggandet har kommit i gång är också bra, det är en otroligt viktig infrastrukturfråga. Och att vi kunnat avsätta pengar till konstgräs, eller om det nu kanske blir en hall, känns framtidssyftande. Satsningen på lekplatser är en sån sak som jag värnat om sedan jag satt i tekniska utskottet. Att räddningstjänsten i Ekshärad fått en brandman till i styrkan är viktigt och att det ska bli publikplatser i hallen i Ekshärad.

Något som varit negativt?

– Att vi ska behöva ha en folkomröstning tycker jag är negativt. Det känns negativt att vi inte lyckats i dialogen så processen kring Råda skola har varit mindre bra. Det uppfattas som att man inte lyssnat över huvud taget men så uppfattar inte jag det.

Något som varit extra tufft så här långt?

– Att asylfrågan överskuggat mycket av det kommunala arbetet. Det har varit mycket jobb att få det att fungera. En utmaning men också en möjlighet om några stannar kvar.

Vad ser du som viktiga frågor framöver, ur ett Hagforsperspektiv?

– Boendefrågan är viktigast. Det är en av de tre parametrar som behövs för att Hagfors ska bli den bästa platsen att bo och leva på. Det är det redan men det kan ju bli bättre, så att möjliggöra det som folk efterfrågar när det gäller en bra bostad, att det finns jobb och möjligheter till en aktiv fritid är viktigt och förhoppningsvis ska Hagforsstrategin hjälpa oss att visa vad vi ska satsa på.

Är det någon skillnad att jobba med kommunal respektive regional politik?

– Ja, allt blir ju större på regional nivå.

Vad är dina planer för sommaren?

– Jag ska bara vara hemma och ta det lugnt, njuta av att vara ledig. Det känns som att det behövs, det är ett högt tempo som kommunalråd så att bara vara hemma med familjen ska bli skönt. Jag älska den svenska sommaren så det blir att vi tar en semestertripp runt nyår i stället.

Åsa Johansson visste tidigt vad hon ville bli. Det var träslöjdlärare så när det var dags att lämna grundskolan började hon på gymnasiet i Hammarö där det fanns ett passande program. Och efter gymnasiet blev det högskolan i Linköping där hon examinerades som träslöjdlärare.

– Sen jobbade jag först i Torsby på tre småskolor innan jag fick fast jobb på småskolor i Hagfors.

Efter tio år som slöjdlärare insåg Åsa att hon, som sist in, hamnade i riskzonen på grund av att det blivit allt färre elever i kommunen.

– Så då utbildade jag mig till specialpedagog och jobbade med det från 2010. Men nu är jag heltidspolitiker och tjänstledig från jobbet som specialpedagog. Jag älskar mitt jobb och eleverna så när jag slutar som politiker vill jag tillbaka.

Har du en tidsplan?

– Nej, så länge jag tror att jag som politiker kan vara med och förändra till det bättre då har jag en plats i politiken. Men det jag känner nu är att jag inte kommer att vara politiker hela mitt yrkesverksamma liv utan jag kommer ha ett vanligt jobb innan jag blir pensionär.

Du är 39 år och sitter med i toppskiktet inom S i Värmland. När väcktes ditt politiska intresse?

– Det var i grundskolan då jag började engagera mig i SSU. Jag var lite mindre engagerad under gymnasiet och högskoletiden men var i alla fall elevrådsordförande och var med i kårfullmäktige så jag har egentligen alltid varit engagerad och tyckt om att vara med och påverka.

Hur kom du in i kommunpolitiken?

– Tillbaka i Hagfors blev jag efter en tid invald i kommunstyrelsen och satt bland annat med som ledamot i tekniska utskottet som det hette då. Två år in i mandatperioden blev utskottets ordförande sjuk och jag blev tillfrågad om jag ville ta över. Efter viss övertalning tackade jag ja och det ångrar jag inte i dag.

Har du haft fler tunga uppdrag i kommunen innan du blev vald till kommunstyrelsens ordförande efter valet 2014?

– Ja, under mandat perioden innan var jag ordförande för socialnämnden.

Hur är det att vara kommunalråd?

– Spännande och utmanande. Vissa dagar är det det roligaste som finns, vissa dagar undrar jag vad jag håller på med.

Vad menar du? Kan du utveckla det?

– Det är en otrolig förmån att få vara kommunalråd. Det är utvecklande, jag får lära mig mycket varje dag och kan gå djupare in och skaffa mig den kunskap jag behöver. Jag har ju visioner om att få vara med och skapa bättre förutsättningar för alla, och det känns bra. Men när Facebook svämmar över med kommentarer om mig som person, som under processen med Råda skola, då frågar jag mig om det verkligen är värt det.

– Men det är det. Jag tror fortfarande på att vara med och förändra, det är det som driver mig och då får man ta att alla inte kommer att tycka om det som beslutas. Man får ställa in sig på att ta smällar. Jag har inget emot kritik, det är bra om det är konstruktiv kritik, men ibland känns det inte så och sånt är det mer av än jag trodde det skulle vara.

Nämn några positiva beslut och händelser under din tid som kommunalråd.

– Att Hagforsstrategin är i gång. Det är viktigt att ta fram en gemensam vision och att man gör det på ett nytt sätt också, roligt att det känns modernt. Bredbandsbyggandet har kommit i gång är också bra, det är en otroligt viktig infrastrukturfråga. Och att vi kunnat avsätta pengar till konstgräs, eller om det nu kanske blir en hall, känns framtidssyftande. Satsningen på lekplatser är en sån sak som jag värnat om sedan jag satt i tekniska utskottet. Att räddningstjänsten i Ekshärad fått en brandman till i styrkan är viktigt och att det ska bli publikplatser i hallen i Ekshärad.

Något som varit negativt?

– Att vi ska behöva ha en folkomröstning tycker jag är negativt. Det känns negativt att vi inte lyckats i dialogen så processen kring Råda skola har varit mindre bra. Det uppfattas som att man inte lyssnat över huvud taget men så uppfattar inte jag det.

Något som varit extra tufft så här långt?

– Att asylfrågan överskuggat mycket av det kommunala arbetet. Det har varit mycket jobb att få det att fungera. En utmaning men också en möjlighet om några stannar kvar.

Vad ser du som viktiga frågor framöver, ur ett Hagforsperspektiv?

– Boendefrågan är viktigast. Det är en av de tre parametrar som behövs för att Hagfors ska bli den bästa platsen att bo och leva på. Det är det redan men det kan ju bli bättre, så att möjliggöra det som folk efterfrågar när det gäller en bra bostad, att det finns jobb och möjligheter till en aktiv fritid är viktigt och förhoppningsvis ska Hagforsstrategin hjälpa oss att visa vad vi ska satsa på.

Är det någon skillnad att jobba med kommunal respektive regional politik?

– Ja, allt blir ju större på regional nivå.

Vad är dina planer för sommaren?

– Jag ska bara vara hemma och ta det lugnt, njuta av att vara ledig. Det känns som att det behövs, det är ett högt tempo som kommunalråd så att bara vara hemma med familjen ska bli skönt. Jag älska den svenska sommaren så det blir att vi tar en semestertripp runt nyår i stället.

Åsa Johansson (S)

Ålder: 39

Bor: Uddeholm

Familj: Maken Kenneth, bonusbarnet Julia 25 samt Julius 13 och Ella 10

Äter helst: Just nu grillat av alla slag

Dricker: Till maten helst vatten men även vin när tillfälle ges

Läser: Gärna kriminalare men jag lyssnar helst och gärna i bilen

Lyssnar på: Svårt hitta nån som är mer ointresserad av musik än jag, jag lyssnar mest på radio

Ser på tv: Väldigt lite. Jag följer inga serier men tittar gärna på nyheter

Största fritidsintresse: Politik, i övrigt mest barnens fritidsintressen

Mitt favoritställe: Hemma på altanen när det är lugnt och skönt, annars inget speciellt

Aktuell: Kommunalråd i Hagfors, vice ordförande i Region Värmland och vice ordförande i distriktsstyrelsen för (S) i Värmland