2016-06-11 13:59

2016-06-11 13:59

Gunnars brev ska hålla midsommar torr

HAGFORS

Gunnar Hjerdt Bengtsson från Ekshärad har skickat ett brev till SMHI om uppehållstillstånd på midsommar. Han vill nämligen hålla regnet borta.
– Mest en rolig grej men jag hoppas såklart bli bönhörd, säger han.

För Gunnar Hjerdt Bengtsson är traditionens makt stark. Han ska som vanligt fira midsommar med släkten ute på landet. Men han har blivit trött på att år efter år få tillbringa kvällarna inomhus när vädrets makter inte varit på hans sida.

– Det har ofta varit fint väder på eftermiddagen och vi har suttit ute och haft det mysigt. Sen brakar det lös och börjar ösregna framåt kvällen och då måste vi tränga in oss i stugan allihop. Vi är 20-25 personer så det blir ganska trångt, säger Gunnar Hjerdt Bengtsson.

Indikationer på regn

Less på alla ostadiga midsommaraftnar valde han därför att skicka ett vädjande brev till SMHI.

– Jag tänkte de kunde försäkra om temporärt uppehållstillstånd, säger Gunnar Hjerdt Bengtsson och skrattar.

Sofia Söderberg är meteorolog på SMHI och hon kan tyvärr inte garantera att önskemålen går i uppfyllelse.

– Eftersom midsommar ligger en bit bort i tiden är det svårt att förutspå hur vädret blir. Men i stora drag ser det ut som att sydvästliga strömningar kommer röra sig in mot Skandinavien vilket kan innebära nederbörd. Så man ska i alla fall inrikta sig på att det inte kommer bli helt uppehållsfritt eftersom det finns indikationer på regn, säger hon.

Pratar bara väder

Sofia Söderberg hoppas hur som helst att Gunnar Hjerdt Bengtsson kommer få svar från SMHI.

– Som meteorolog är det inte på mitt bord att svara på brev. Jag vet att kundtjänst svarar bra på mejl så förhoppningsvis får Gunnar respons på något sätt. Sedan återstår att se om vi kan fixa själva uppehållstillståndet.

Gunnar Hjerdt Bengtsson anser inte att hans väderönskemål är för högt ställda.– Nej, jag begär inte 25–30 grader utan bara uppehåll så det går vara utomhus hela kvällen, säger han.

Hur väderbiten är du annars?

– Ja, jag har kommit upp i en ansenlig ålder nu och när man blir äldre kommer väderintresset på köpet. Folk säger åt mig att jag inte pratar annat än väder. Men det är så spännande!

För Gunnar Hjerdt Bengtsson är traditionens makt stark. Han ska som vanligt fira midsommar med släkten ute på landet. Men han har blivit trött på att år efter år få tillbringa kvällarna inomhus när vädrets makter inte varit på hans sida.

– Det har ofta varit fint väder på eftermiddagen och vi har suttit ute och haft det mysigt. Sen brakar det lös och börjar ösregna framåt kvällen och då måste vi tränga in oss i stugan allihop. Vi är 20-25 personer så det blir ganska trångt, säger Gunnar Hjerdt Bengtsson.

Indikationer på regn

Less på alla ostadiga midsommaraftnar valde han därför att skicka ett vädjande brev till SMHI.

– Jag tänkte de kunde försäkra om temporärt uppehållstillstånd, säger Gunnar Hjerdt Bengtsson och skrattar.

Sofia Söderberg är meteorolog på SMHI och hon kan tyvärr inte garantera att önskemålen går i uppfyllelse.

– Eftersom midsommar ligger en bit bort i tiden är det svårt att förutspå hur vädret blir. Men i stora drag ser det ut som att sydvästliga strömningar kommer röra sig in mot Skandinavien vilket kan innebära nederbörd. Så man ska i alla fall inrikta sig på att det inte kommer bli helt uppehållsfritt eftersom det finns indikationer på regn, säger hon.

Pratar bara väder

Sofia Söderberg hoppas hur som helst att Gunnar Hjerdt Bengtsson kommer få svar från SMHI.

– Som meteorolog är det inte på mitt bord att svara på brev. Jag vet att kundtjänst svarar bra på mejl så förhoppningsvis får Gunnar respons på något sätt. Sedan återstår att se om vi kan fixa själva uppehållstillståndet.

Gunnar Hjerdt Bengtsson anser inte att hans väderönskemål är för högt ställda.– Nej, jag begär inte 25–30 grader utan bara uppehåll så det går vara utomhus hela kvällen, säger han.

Hur väderbiten är du annars?

– Ja, jag har kommit upp i en ansenlig ålder nu och när man blir äldre kommer väderintresset på köpet. Folk säger åt mig att jag inte pratar annat än väder. Men det är så spännande!

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.