2016-05-31 17:30

2016-05-31 17:30

Ankrace och folkmusik på nationaldagen

HAGFORS: Många inslag under nationaldagsfirandet

Det kommer att bli ett tätt ankrace i Uvån på nationaldagen. Hittills är 1 354 ankor ”anmälda” och med sistaminutenankor räknar kommissarie Peter Åkerström med att det blir runt 1 600 till start.

Ankracet är ett inslag i Trygg i Hagfors där behållningen bland annat ska gå till inköp av hjärtstartare. Varje anka kostar en tjuga och färgen på den anka som köpts är beroende på var man bor, så att åskådare ska kunna se varifrån ledande ank-ägare kommer.

Släppet blir 13.30 från Holmgången mellan torgsidan och Älvstranden och den anka som först når målet genererar 7 000 kronor till ägaren.

– Jag tror det kommer bli mycket folk, säger Åkerström som hoppas att det inte är motvind och stillastående vatten under ankracet så man får ändra målgången till Gatabadet i stället för som tänkt, i kanalen mot kraftverksintaget.

IK Blåljus arrangerar även den spektakulära tävlingen Superball, med försök på förmiddagen och final efter ankracet. Andra evenemang under nationaldagsfirandet är ett folkmusikprogram 11.00-13.00 i Blinkenbergsparken där det även hålls en medborgarceremoni. Och så har järnvägsmuseet öppet hus 09-16 med diverse aktiviteter.

Ankracet är ett inslag i Trygg i Hagfors där behållningen bland annat ska gå till inköp av hjärtstartare. Varje anka kostar en tjuga och färgen på den anka som köpts är beroende på var man bor, så att åskådare ska kunna se varifrån ledande ank-ägare kommer.

Släppet blir 13.30 från Holmgången mellan torgsidan och Älvstranden och den anka som först når målet genererar 7 000 kronor till ägaren.

– Jag tror det kommer bli mycket folk, säger Åkerström som hoppas att det inte är motvind och stillastående vatten under ankracet så man får ändra målgången till Gatabadet i stället för som tänkt, i kanalen mot kraftverksintaget.

IK Blåljus arrangerar även den spektakulära tävlingen Superball, med försök på förmiddagen och final efter ankracet. Andra evenemang under nationaldagsfirandet är ett folkmusikprogram 11.00-13.00 i Blinkenbergsparken där det även hålls en medborgarceremoni. Och så har järnvägsmuseet öppet hus 09-16 med diverse aktiviteter.