2016-05-10 18:40

2016-05-10 18:40

Så räddades järnverket i Hagfors

VÄRMLAND: Beslutet 1966 helt avgörande för bruket

Uddeholms beslut 1966 att satsa på verktygsstål vid Hagfors Järnverk var helt avgörande för brukets framtid, men utan de ledande personerna i bolagets stålrörelse hade beslutet kunnat se annorlunda ut Det visar ny dokumentation som sammanställts av tidigare marknadschefen i Uddeholm, Claes-Henrik Engström.
– Jag har gått igenom Jernkontorets berghistoriska utskotts handlingar. Där framkommer det klart att om Uddeholm försökt satsa på handelsstål och valstråd hade loppet varit kört för Hagfors järnverk. De hade blivit utkonkurrerade.

Den unika rapporten, en bok på 120 sidor, presenteras nu på lördag vid Värmlands Bergsmannaförenings möte i Karlstad.

– Det var tre personer i Uddeholms stålrörelse, produktionschefen Per-Nils Jensfelt, forskningschefen Klas-Erik Jakenberg och kvalitetschefen Sven Richnau, som drev på i frågan. De uppvaktade bruksledningen i form av bruksdisponent Wilhelm Ekman. 1966 tog Uddeholms styrelse beslutet att satsa på verktygsstål.

I dag är Uddeholm det främsta verktygsstålscentret i världen.

– Hela Bergslagen utformade sina visioner på stålsidan och Uddeholm träffade mitt i prick. Sedan fortsatte bolagets chefer, bland annat Gunnar Wessman och Sören Gyll, att utveckla produktionen av verktygsstål. I dag drivs utvecklingen vidare av Uddeholms österrikiska ägare, Voestalpine AG,

Den unika rapporten, en bok på 120 sidor, presenteras nu på lördag vid Värmlands Bergsmannaförenings möte i Karlstad.

– Det var tre personer i Uddeholms stålrörelse, produktionschefen Per-Nils Jensfelt, forskningschefen Klas-Erik Jakenberg och kvalitetschefen Sven Richnau, som drev på i frågan. De uppvaktade bruksledningen i form av bruksdisponent Wilhelm Ekman. 1966 tog Uddeholms styrelse beslutet att satsa på verktygsstål.

I dag är Uddeholm det främsta verktygsstålscentret i världen.

– Hela Bergslagen utformade sina visioner på stålsidan och Uddeholm träffade mitt i prick. Sedan fortsatte bolagets chefer, bland annat Gunnar Wessman och Sören Gyll, att utveckla produktionen av verktygsstål. I dag drivs utvecklingen vidare av Uddeholms österrikiska ägare, Voestalpine AG,

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.