2016-05-10 19:15

2016-05-10 19:15

Ladan redo för en ny säsong

UDDEHOLM: Mer och mer för varje år

Stig Sonebrink har en plan och en vision för vad han vill med Uddeholmsladan. Det handlar om att fylla den gigantiska byggnaden med aktiviteter av olika slag så att det blir en resurs när det gäller kultur, ekologi och friluftsliv.

Uddeholms gård var under Uddeholmsbolagets ägo Värmlands största mjölkproducent. Det återspeglas i lagårdens storlek, en pampig byggnad som bjuder på en speciell upplevelse när man kliver in i det forna höloftet.

Det skiljer sig väsentligt i dag mot när Stig Sonebrink tog över Uddeholms gård 1995. Då var det rejält skitigt överallt och föga inbjudande. Men Stig såg potentialen i byggnaden och jobbade målmedvetet med att förvandla innanmätet mot en arena anpassad för konserter.

Som en katedral

Med den imponerande takhöjden och ljuset som sipprar in mellan gavelplanken och de små takfönstren har höloftet liknats vid en katedral av besökare till de arrangemang som hållits här sommartid sedan 2006. Det började med Packmopedsturnén som hade sin premiär här i några år och sedan dess har programmet byggts ut år för år.

I år är det ett dussintal programpunkter som ska locka besökare till den majestätiska musik- och danslokalen.

Det börjar med Lasse Stefanz 28 maj och sen Top cats och Bulls blues band för att svänga till det på midsommardagen. I juli duggar det tätt med arrangemang; Jenny Saléns 3/7, Doug Seegers 7/7, Fernandoz och Legends 15/7, Packmopedsturnén 28/7 och Streaplers 31/7.

Framtidsfokus

– Och så ska vi föreläsningar om energi i sommar, det ligger i tiden, säger Sonebrink om konferensen 13 augusti.

I framtidsvisionen finns en restaurang inriktad på ekologiska och närproducerade varor, öppna verkstäder och ett återbruk. Det finns gott om outnyttjade ytor för detta och dessutom har han idéer om att utveckla utemiljön så att gården kan bli ett nav och en magnet för allehanda aktiviteter och målgrupper.

Uddeholms gård var under Uddeholmsbolagets ägo Värmlands största mjölkproducent. Det återspeglas i lagårdens storlek, en pampig byggnad som bjuder på en speciell upplevelse när man kliver in i det forna höloftet.

Det skiljer sig väsentligt i dag mot när Stig Sonebrink tog över Uddeholms gård 1995. Då var det rejält skitigt överallt och föga inbjudande. Men Stig såg potentialen i byggnaden och jobbade målmedvetet med att förvandla innanmätet mot en arena anpassad för konserter.

Som en katedral

Med den imponerande takhöjden och ljuset som sipprar in mellan gavelplanken och de små takfönstren har höloftet liknats vid en katedral av besökare till de arrangemang som hållits här sommartid sedan 2006. Det började med Packmopedsturnén som hade sin premiär här i några år och sedan dess har programmet byggts ut år för år.

I år är det ett dussintal programpunkter som ska locka besökare till den majestätiska musik- och danslokalen.

Det börjar med Lasse Stefanz 28 maj och sen Top cats och Bulls blues band för att svänga till det på midsommardagen. I juli duggar det tätt med arrangemang; Jenny Saléns 3/7, Doug Seegers 7/7, Fernandoz och Legends 15/7, Packmopedsturnén 28/7 och Streaplers 31/7.

Framtidsfokus

– Och så ska vi föreläsningar om energi i sommar, det ligger i tiden, säger Sonebrink om konferensen 13 augusti.

I framtidsvisionen finns en restaurang inriktad på ekologiska och närproducerade varor, öppna verkstäder och ett återbruk. Det finns gott om outnyttjade ytor för detta och dessutom har han idéer om att utveckla utemiljön så att gården kan bli ett nav och en magnet för allehanda aktiviteter och målgrupper.