2016-05-10 12:31

2016-05-10 12:31

Här badade man sig till paradiset

GUNNERUD: Försvann med vårfloden för hundra år sedan

– Hit kom man för att bada. Sen slängde man kryckorna och gick till Paradiset. Det är Tommy Perssons teori utifrån de namn som finns på platser i närheten av den forna badanläggningen Källtorpet som Tommy är övertygad om försvann i samband med den stora vårfloden 1916.

Tommy hade hört talas om att det en gång fanns ett kurbad eller hälsokälla nära Klarälven i Gunnerudstrakten. 2003 hittade han i en oländig terräng ett rödaktigt och gyttjigt vattenfyllt område som kunde stämma in på uppgifterna om badanläggningen.

– Jag hade hund med mig och den blev som tokig i vattnet. Det tog lång tid innan pälsen blev ren, minns Tommy.

Utifrån sin lokalkännedom om bygden började han lägga ihop det ena med det andra. Han antar att folk som kom söderifrån hamnade först vid Källtäppa som ligger ungefär i höjd med Edsforsen. Från Källtäppa tog de sig till Brunnsholm som ligger på en udde i Klarälven.

– Från Brunnsholm roddes folk över till Källtorp där källan låg, resonerar Tommy.

Järnhaltigt

Med tanke på hur det ser ut vid källan i dag är det inte en hälsobrunn man tänker på i första hand. Men om det fanns en välbesökt anläggning så lär det ha sett annorlunda ut när folk vallfärdade hit. Och det är djupt i sörjan, framgår när Tommy obehindrat sticker ner sin krycka i hela dess längd, så visst kan man ha druckit då brunn då myrmalmen gör vattnet järnrikt.

– Jag tror att man badade här och att det hade en hälsofrämjande effekt. Så efter badet kanske man slängde sina kryckor och gick till paradiset, säger Tommy med ett leende.

Och då syftar han på grannfastigheten där han bor. Den heter Paradiset och har så gjort sedan lång tid tillbaka. Och i och med att Paradiset ligger nära den forna badanläggningen så skulle den kunna ha fått sitt namn av folk som kom från källan, resonerar Tommy.

– Det kan ju finnas en koppling till hälsokällan även om många tycker att det är rena paradiset där de bor, säger Tommy som själv bor på Paradisheden..

Vårfloden förstörde

I och med att det nu är hundra år sedan den stora vårfloden i Klarälven har Tommy blivit övertygad om att badanläggningen i Kärrtorpet förstördes när vattnet steg. Översvämningen som vårfloden 1916 orsakade var extrem och har inte överträffats sedan dess.

Och att vattnet nådde för oss i dag ofattbara nivåer framgår av den markering som finns i Edebäck. Här kan man utläsa att vattenytan 1916 låg åtskilliga meter över den nivå som nu ska hållas enligt vattendomen för Edsforsens kraftverk.

Tommys teori om att översvämningen 1916 gjorde slut på badanläggningen i Kärrtorpet är högst trolig då det finns dokumenterat att vårfloden förstörde en annan brunns- och badanstalt, i Hällekil norr om Edeby. De vattenskador som badhuset fick när Klarälven steg till 1,5 meter över badhuströskeln gjorde att den anrika rörelsen lades ner.

Tommy hade hört talas om att det en gång fanns ett kurbad eller hälsokälla nära Klarälven i Gunnerudstrakten. 2003 hittade han i en oländig terräng ett rödaktigt och gyttjigt vattenfyllt område som kunde stämma in på uppgifterna om badanläggningen.

– Jag hade hund med mig och den blev som tokig i vattnet. Det tog lång tid innan pälsen blev ren, minns Tommy.

Utifrån sin lokalkännedom om bygden började han lägga ihop det ena med det andra. Han antar att folk som kom söderifrån hamnade först vid Källtäppa som ligger ungefär i höjd med Edsforsen. Från Källtäppa tog de sig till Brunnsholm som ligger på en udde i Klarälven.

– Från Brunnsholm roddes folk över till Källtorp där källan låg, resonerar Tommy.

Järnhaltigt

Med tanke på hur det ser ut vid källan i dag är det inte en hälsobrunn man tänker på i första hand. Men om det fanns en välbesökt anläggning så lär det ha sett annorlunda ut när folk vallfärdade hit. Och det är djupt i sörjan, framgår när Tommy obehindrat sticker ner sin krycka i hela dess längd, så visst kan man ha druckit då brunn då myrmalmen gör vattnet järnrikt.

– Jag tror att man badade här och att det hade en hälsofrämjande effekt. Så efter badet kanske man slängde sina kryckor och gick till paradiset, säger Tommy med ett leende.

Och då syftar han på grannfastigheten där han bor. Den heter Paradiset och har så gjort sedan lång tid tillbaka. Och i och med att Paradiset ligger nära den forna badanläggningen så skulle den kunna ha fått sitt namn av folk som kom från källan, resonerar Tommy.

– Det kan ju finnas en koppling till hälsokällan även om många tycker att det är rena paradiset där de bor, säger Tommy som själv bor på Paradisheden..

Vårfloden förstörde

I och med att det nu är hundra år sedan den stora vårfloden i Klarälven har Tommy blivit övertygad om att badanläggningen i Kärrtorpet förstördes när vattnet steg. Översvämningen som vårfloden 1916 orsakade var extrem och har inte överträffats sedan dess.

Och att vattnet nådde för oss i dag ofattbara nivåer framgår av den markering som finns i Edebäck. Här kan man utläsa att vattenytan 1916 låg åtskilliga meter över den nivå som nu ska hållas enligt vattendomen för Edsforsens kraftverk.

Tommys teori om att översvämningen 1916 gjorde slut på badanläggningen i Kärrtorpet är högst trolig då det finns dokumenterat att vårfloden förstörde en annan brunns- och badanstalt, i Hällekil norr om Edeby. De vattenskador som badhuset fick när Klarälven steg till 1,5 meter över badhuströskeln gjorde att den anrika rörelsen lades ner.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.