2016-05-09 13:22

2016-05-10 07:13

Brand ödelade ladugårdsbyggnad vid Lakene ostgård

HAGFORS

En ladugård vid Lakene ostgård totalförstördes vid en brand på måndagen. Inga djur eller människor kom till skada men produktionen kommer att påverkas en tid framöver då bland annat en mjölktank blev lågornas rov.

12.07 larmades räddningstjänsten i Hagfors. Ägarna till Lakene ostgård, Jan Schelhaas och Ingrid Ferwerda befann sig vid boningshuset när de upptäckte att det brann i den bortre djurhållningsbyggnaden.

– Det var helt övertänt när jag kom dit, sa räddningsledare Peter Persson.

19 brandmän fanns på plats då även styrkor från Ekshärad och Munkfors kallades in. Munkforsstyrkan i första hand för att säkra vattentillgången då Peter Persson av erfarenhet vet att det kan var begränsat i området.

– Nu fanns det en damm i närheten så det gick bra ändå med vattenförsörjningen, sa Peter Persson.

Stoppade spridning

Med så stor räddningsstyrka på plats hann man stoppa spridning till angränsande byggnad genom att Munkforsstyrkan gick in i den byggnaden och Hagforsstyrkan inriktade sig på att hindra elden från att få fäste i gaveln.

Man hade också hjälp av vinden den här gången då det blåste i riktning mot där branden hade börjat.

– Vinden låg på ”rätt”, sa Peter Persson om utgången.

Materiella skador

I den förstörda byggnaden fanns bland annat en fodersilo då det var ”hemvist” för gårdens getter. Nu fanns inga djur inne i byggnaden när branden utbröt då getterna var i inhägnaden utanför och snabbt kunde flyttas till en hage en bit bort. Och några egna kor har man inte längre vid gården utan köper in den mjölk som behövs för ostproduktionen.

Undersökning väntar

Hur det går med produktionen efter branden är ovisst. En mjölktank blev i alla fall lågornas rov och om det kvar annan utrustning som blev förstörd gavs inga besked då ägarna av naturliga skäl var chockade av det som hänt.

Vid 15-tiden var branden släckt och manskap började lämna platsen.

– Det blir en bil med två man kvar och bevakar här i natt, sa Peter Persson.

Vad som orsakade branden är oklart och en teknisk undersökning ska göras så snart som möjligt.

12.07 larmades räddningstjänsten i Hagfors. Ägarna till Lakene ostgård, Jan Schelhaas och Ingrid Ferwerda befann sig vid boningshuset när de upptäckte att det brann i den bortre djurhållningsbyggnaden.

– Det var helt övertänt när jag kom dit, sa räddningsledare Peter Persson.

19 brandmän fanns på plats då även styrkor från Ekshärad och Munkfors kallades in. Munkforsstyrkan i första hand för att säkra vattentillgången då Peter Persson av erfarenhet vet att det kan var begränsat i området.

– Nu fanns det en damm i närheten så det gick bra ändå med vattenförsörjningen, sa Peter Persson.

Stoppade spridning

Med så stor räddningsstyrka på plats hann man stoppa spridning till angränsande byggnad genom att Munkforsstyrkan gick in i den byggnaden och Hagforsstyrkan inriktade sig på att hindra elden från att få fäste i gaveln.

Man hade också hjälp av vinden den här gången då det blåste i riktning mot där branden hade börjat.

– Vinden låg på ”rätt”, sa Peter Persson om utgången.

Materiella skador

I den förstörda byggnaden fanns bland annat en fodersilo då det var ”hemvist” för gårdens getter. Nu fanns inga djur inne i byggnaden när branden utbröt då getterna var i inhägnaden utanför och snabbt kunde flyttas till en hage en bit bort. Och några egna kor har man inte längre vid gården utan köper in den mjölk som behövs för ostproduktionen.

Undersökning väntar

Hur det går med produktionen efter branden är ovisst. En mjölktank blev i alla fall lågornas rov och om det kvar annan utrustning som blev förstörd gavs inga besked då ägarna av naturliga skäl var chockade av det som hänt.

Vid 15-tiden var branden släckt och manskap började lämna platsen.

– Det blir en bil med två man kvar och bevakar här i natt, sa Peter Persson.

Vad som orsakade branden är oklart och en teknisk undersökning ska göras så snart som möjligt.