2016-05-06 07:00

2016-05-06 08:31

"Vi kände oss som soptippsråttor"

EKSHÄRAD: Arbetsmiljöverket ställer krav på kommunen

De har varken omklädningsrum eller ett utrymme att gå in och värma sig i eller äta medhavd mat. Så ser vardagen ut för personalen vid återvinningscentralen i Ekshärad som får ta sig till Bellmansgården två kilometer bort för att äta sin lunch.

I förra veckan gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion vid återvinningscentralen. Det resulterade i att man nu ställt krav på kommunen att senast 22 augusti åtgärda det här missförhållandet och andra brister som framkom vid inspektionen.

Stängdes av på dagen

Det var i samband med att kommunen skulle sälja kommunförrådet vid återvinningscentralen som personalen en vinterdag för ett och ett halvt år sedan helt plötsligt blev utan omklädningsrum, dusch och lunchrum.

– De bara stängde av värme och allt så det var iskallt när jag skulle byta om. Då grät jag, säger Katarina Hedlund, en av de två som jobbar här.

Äcklig utdömd barack

Det ställdes upp en barack men den togs bort efter ett tag då personalen ansåg den var för äcklig att vistas i. Bland annat fanns det mögel i baracken och kylskåpet var rostigt.

– Vi kände oss som soptippsråttor, säger Katarina Hedlund som senare fått veta att baracken hade blivit utdömd i Kil.

Ingen rast

I och med att baracken togs bort togs även personalens frukostrast bort. Utan plats att sitta och utan tillgång till varken kaffebryggare, kylskåp, mikro eller varmvatten förutom i ett tvättfat på toaletten i en garagebyggnad var det att jobba utan rast från 7 till 12 och sedan bege sig till Bellmansgården två kilometer bort för att äta lunch. Här byter för övrigt Katarina om - i en städskrubb.

Allvarlig brist

Men nu lär det bli ändring på det då Arbetsmiljöverket ställer krav på att det ska finnas ett särskilt personalutrymme så att möjlighet finns för att ta en paus och komma in och värma sig samt att äta medhavd mat. Det ska finnas kallt och varmt vatten och möjlighet att värma sin mat samt kylskåp.

Saknas rutiner

Förutom bristerna när det gäller personalutrymmen framkom att det saknades skriftligt dokumenterade rutiner för hur det systematiska arbetsmiljöarbetet ska bedrivas liksom rutiner för att undersöka och riskbedöma arbetsmiljörisker, något som är viktigt för att förebygga risker för ohälsa och olycksfall.

Det fanns även brister när det gäller utbildning i första hjälpen och det saknas rutiner för krisstöd samt en upprättad anhöriglista.

Arbetet kan stoppas

Arbetsmiljöverkets krav på åtgärder ska vara genomförda vid nästa inspektion annars riskerar kommunen ett föreläggande eller ett förbud mot fortsatt verksamhet. Förutom att visa hur kraven uppfyllts ska kommunen visa hur skyddsombud och arbetstagare varit delaktiga i åtgärderna.

I förra veckan gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion vid återvinningscentralen. Det resulterade i att man nu ställt krav på kommunen att senast 22 augusti åtgärda det här missförhållandet och andra brister som framkom vid inspektionen.

Stängdes av på dagen

Det var i samband med att kommunen skulle sälja kommunförrådet vid återvinningscentralen som personalen en vinterdag för ett och ett halvt år sedan helt plötsligt blev utan omklädningsrum, dusch och lunchrum.

– De bara stängde av värme och allt så det var iskallt när jag skulle byta om. Då grät jag, säger Katarina Hedlund, en av de två som jobbar här.

Äcklig utdömd barack

Det ställdes upp en barack men den togs bort efter ett tag då personalen ansåg den var för äcklig att vistas i. Bland annat fanns det mögel i baracken och kylskåpet var rostigt.

– Vi kände oss som soptippsråttor, säger Katarina Hedlund som senare fått veta att baracken hade blivit utdömd i Kil.

Ingen rast

I och med att baracken togs bort togs även personalens frukostrast bort. Utan plats att sitta och utan tillgång till varken kaffebryggare, kylskåp, mikro eller varmvatten förutom i ett tvättfat på toaletten i en garagebyggnad var det att jobba utan rast från 7 till 12 och sedan bege sig till Bellmansgården två kilometer bort för att äta lunch. Här byter för övrigt Katarina om - i en städskrubb.

Allvarlig brist

Men nu lär det bli ändring på det då Arbetsmiljöverket ställer krav på att det ska finnas ett särskilt personalutrymme så att möjlighet finns för att ta en paus och komma in och värma sig samt att äta medhavd mat. Det ska finnas kallt och varmt vatten och möjlighet att värma sin mat samt kylskåp.

Saknas rutiner

Förutom bristerna när det gäller personalutrymmen framkom att det saknades skriftligt dokumenterade rutiner för hur det systematiska arbetsmiljöarbetet ska bedrivas liksom rutiner för att undersöka och riskbedöma arbetsmiljörisker, något som är viktigt för att förebygga risker för ohälsa och olycksfall.

Det fanns även brister när det gäller utbildning i första hjälpen och det saknas rutiner för krisstöd samt en upprättad anhöriglista.

Arbetet kan stoppas

Arbetsmiljöverkets krav på åtgärder ska vara genomförda vid nästa inspektion annars riskerar kommunen ett föreläggande eller ett förbud mot fortsatt verksamhet. Förutom att visa hur kraven uppfyllts ska kommunen visa hur skyddsombud och arbetstagare varit delaktiga i åtgärderna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.