2016-05-02 14:31

2016-05-02 14:31

Röda Korset öppnar secondhand

HAGFORS: En viktig verksamhet

Under måndagen öppnade Röda Korset en secondhandbutik i Hagfors. Förutom en affärsdel inrymmer lokalen en mötesplats där besökare kan sitta ner och umgås en stund.

Röda Korset har liknande verksamhet på nästan 300 orter runt om i Sverige, berättar Gunnar Ström, ordförande för regionrådet Värmland-Örebro. Att man nu även öppnar i Hagfors beror till stor del på Inger Härdig och hennes engagemang i den lokala kretsen, enligt Ström.

En mötesplats

Som på så många andra orter vänder man sig speciellt till nyanlända som ska kunna hitta lämpliga kläder och annat till en rimlig peng. Det finns många nyanlända i Hagfors så förhoppningen är att det ska bli en bra verksamhet.

Och så hoppas man förstås att mötesplatsen ska locka besökare till lokalen.

– Så att det inte bara finns biblioteket att gå till, säger Inger Härdig.

Värdefulla handarbeten

Förutom styrelseledamot är hon en av deltagarna i den handarbetsgrupp som varit verksam i tolv år. Varannan tisdag träffas de för att bland annat tillverka till lotterier och göra mjukisdjur som skänks till ambulansen så de ska kunna dela ut som en tröst i utsatta situationer.

– Vi gör även kläder till asylsökande barn i åldrarna ett till sju år som vi sedan lämnar till asylsjuksköterskan. Och vi har plats för fler i gruppen, säger Inger Härdig.

Hoppas på stöd

Man hoppas även på att få fler frivilliga till butiken som kommer att ha två anställda till en början, bland andra butikschefen Rayan som ”handplockats” för sina språkkunskaper. Och så hoppas man att ortborna fortsätter skänka saker som kan återanvändas. I källardelen till lokalen har man ordnat så man kan ta emot det som ska lämnas.

Temagrupper

Vid måndagens invigning var det kommunalråd Åsa Johansson som klippte bandet. På plats fanns även representanter för ABF som berättade om det gemensamma projektet för asylsökande där man bland annat har språkgrupper och temagrupper för idrott, natur och friluftsliv,data och IT och starta eget.

Röda Korset har liknande verksamhet på nästan 300 orter runt om i Sverige, berättar Gunnar Ström, ordförande för regionrådet Värmland-Örebro. Att man nu även öppnar i Hagfors beror till stor del på Inger Härdig och hennes engagemang i den lokala kretsen, enligt Ström.

En mötesplats

Som på så många andra orter vänder man sig speciellt till nyanlända som ska kunna hitta lämpliga kläder och annat till en rimlig peng. Det finns många nyanlända i Hagfors så förhoppningen är att det ska bli en bra verksamhet.

Och så hoppas man förstås att mötesplatsen ska locka besökare till lokalen.

– Så att det inte bara finns biblioteket att gå till, säger Inger Härdig.

Värdefulla handarbeten

Förutom styrelseledamot är hon en av deltagarna i den handarbetsgrupp som varit verksam i tolv år. Varannan tisdag träffas de för att bland annat tillverka till lotterier och göra mjukisdjur som skänks till ambulansen så de ska kunna dela ut som en tröst i utsatta situationer.

– Vi gör även kläder till asylsökande barn i åldrarna ett till sju år som vi sedan lämnar till asylsjuksköterskan. Och vi har plats för fler i gruppen, säger Inger Härdig.

Hoppas på stöd

Man hoppas även på att få fler frivilliga till butiken som kommer att ha två anställda till en början, bland andra butikschefen Rayan som ”handplockats” för sina språkkunskaper. Och så hoppas man att ortborna fortsätter skänka saker som kan återanvändas. I källardelen till lokalen har man ordnat så man kan ta emot det som ska lämnas.

Temagrupper

Vid måndagens invigning var det kommunalråd Åsa Johansson som klippte bandet. På plats fanns även representanter för ABF som berättade om det gemensamma projektet för asylsökande där man bland annat har språkgrupper och temagrupper för idrott, natur och friluftsliv,data och IT och starta eget.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.