2016-04-17 17:35

2016-04-18 17:17

Öppet forum för framtidsstrategin

HAGFORS: Många viktiga frågor lyftes fram

Ett 70-tal personer kom för att prata framtidsfrågor under söndagens öppna forum i Älvstrandshallen. Mötet var ett led i arbetet med att ta fram en strategi för hela kommunen.

Hur skulle ni vilja att Hagfors ser ut längre fram och hur skapar vi det? Det var utgångsfrågorna innan gruppdiskussioner satte i gång där deltagarna själva fick komma med ämnen och teman som man ansåg som viktiga ur ett framtidsperspektiv.

Det var stor bredd och variation på de teman som togs upp. I en grupp pratade man om hur unga kan inspireras, i en annan hur man löser det med seniorboenden. Frågor som är viktiga att hitta lösningar på för att få invånare att stanna kvar eller rent av bidra till inflyttning och därmed bli en pusselbit till det som diskuterades i en tredje grupp - hur vi återigen kan bli 15 000 invånare i kommunen.

Saker som kan förbättras och öka trivsel, trygghet och service var också högt på önskelistan. Bättre kollektivtrafik och en utökning vid vårdcentralen efterlystes medan ett attraktivt centrum med bra handelsutbud, gatorna i kommunen, en levande landsbygd, besöksnäringens betydelse och hur man skapar ett levande konst- och kulturliv var andra diskussionsområden.

Målsättningen att bli bästa kommunen när det gäller ta hand om asylsökande och nyanlända genererar också nya medborgare och bidrar till utveckling. Likaså hur man skapar kontakter för innovationer och produktutveckling då fler arbetstillfällen är en förutsättning för tillväxt.

Resultatet från alla diskussioner kommer att dokumenteras, sammanställas och skickas ut till alla som har deltagit. Projektledningen för Hagforsstrategin kommer att löpande berätta om processen på olika sätt under året i olika kanaler. Innan året är slut är det tänkt att ett färdigt förslag till strategi ska presenteras för politikerna.

Hur skulle ni vilja att Hagfors ser ut längre fram och hur skapar vi det? Det var utgångsfrågorna innan gruppdiskussioner satte i gång där deltagarna själva fick komma med ämnen och teman som man ansåg som viktiga ur ett framtidsperspektiv.

Det var stor bredd och variation på de teman som togs upp. I en grupp pratade man om hur unga kan inspireras, i en annan hur man löser det med seniorboenden. Frågor som är viktiga att hitta lösningar på för att få invånare att stanna kvar eller rent av bidra till inflyttning och därmed bli en pusselbit till det som diskuterades i en tredje grupp - hur vi återigen kan bli 15 000 invånare i kommunen.

Saker som kan förbättras och öka trivsel, trygghet och service var också högt på önskelistan. Bättre kollektivtrafik och en utökning vid vårdcentralen efterlystes medan ett attraktivt centrum med bra handelsutbud, gatorna i kommunen, en levande landsbygd, besöksnäringens betydelse och hur man skapar ett levande konst- och kulturliv var andra diskussionsområden.

Målsättningen att bli bästa kommunen när det gäller ta hand om asylsökande och nyanlända genererar också nya medborgare och bidrar till utveckling. Likaså hur man skapar kontakter för innovationer och produktutveckling då fler arbetstillfällen är en förutsättning för tillväxt.

Resultatet från alla diskussioner kommer att dokumenteras, sammanställas och skickas ut till alla som har deltagit. Projektledningen för Hagforsstrategin kommer att löpande berätta om processen på olika sätt under året i olika kanaler. Innan året är slut är det tänkt att ett färdigt förslag till strategi ska presenteras för politikerna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.