2016-04-07 11:18

2016-04-07 11:18

Seniorboenden prio ett

HAGFORS: Många äldre överväger att flytta

Efterfrågan på seniorboende är stort i kommunen. Det har pensionärsorganisationerna fått besked om efter att ha pejlat intresset. Nu hoppas man kunna gå vidare och realisera boendeprojekt.

– Med bra boenden skulle man kunna hejda utflyttning och kanske även locka tillbaka pensionärer, resonerar Claes-Henrik Engström som är representant i det kommunala pensionärsrådet..

Han och frun Brittmari är själva exempel på återvändare. Han hade tidigare jobbat som bergsingenjör inom Uddeholm och Garphyttan och Brittmari som lärare i Hagfors och Örebro när de efter pensioneringen flyttade tillbaka från Örebro.

– Tillbaka i Hagfors, efter flera år i en storstad, noterade vi att många av våra gamla bekanta frågade sig var de skulle kunna välja att bo när de inte längre ville och orkade bo kvar i villa, säger Engström.

När inte lämpligt alternativ finns på hemorten väljer många att flytta. Därmed försvinner många viktiga skattekronor från kommunen, konstaterade man inom pensionärsorganisationerna och bildade en arbetsgrupp för att utreda vad som kan göras.

Man har varit på studiebesök i Örebro och tittat på olika boendealternativ som finns där. I Örebro finns ett 40-tal seniorboenden på 120 000 invånare vilket gör att man i Hagfors kommun borde kunna sikta in sig på fyra boenden; två i Hagfors och ett i vardera Ekshärad och Råda.

Intressenter finns

Enligt den enkät som drygt 200 personer svarat på uppgav 70 procent att de var intresserade av att flytta till ett seniorboende inom tre år.

– Det motsvarar i princip byggtiden, säger Engström.

Oroväckande var dock att drygt 60 procent övervägde att lämna kommunen om inte boendet kan lösas. Därför har arbetsgruppen tagit kontakt med tänkbara byggherrar och banker för en preliminär diskussion om nybygge.

– Det här är inget som kommunen kan ta ansvar för att genomföra, det finns inte heller några statliga bidrag att få, så det måste löna sig att bygga för en byggherre, säger Engström men konstaterar samtidigt att vid senaste pensionärsrådsmötet uttalade kommunen sitt stöd och intresse för det fortsatta arbetet.

– Med bra boenden skulle man kunna hejda utflyttning och kanske även locka tillbaka pensionärer, resonerar Claes-Henrik Engström som är representant i det kommunala pensionärsrådet..

Han och frun Brittmari är själva exempel på återvändare. Han hade tidigare jobbat som bergsingenjör inom Uddeholm och Garphyttan och Brittmari som lärare i Hagfors och Örebro när de efter pensioneringen flyttade tillbaka från Örebro.

– Tillbaka i Hagfors, efter flera år i en storstad, noterade vi att många av våra gamla bekanta frågade sig var de skulle kunna välja att bo när de inte längre ville och orkade bo kvar i villa, säger Engström.

När inte lämpligt alternativ finns på hemorten väljer många att flytta. Därmed försvinner många viktiga skattekronor från kommunen, konstaterade man inom pensionärsorganisationerna och bildade en arbetsgrupp för att utreda vad som kan göras.

Man har varit på studiebesök i Örebro och tittat på olika boendealternativ som finns där. I Örebro finns ett 40-tal seniorboenden på 120 000 invånare vilket gör att man i Hagfors kommun borde kunna sikta in sig på fyra boenden; två i Hagfors och ett i vardera Ekshärad och Råda.

Intressenter finns

Enligt den enkät som drygt 200 personer svarat på uppgav 70 procent att de var intresserade av att flytta till ett seniorboende inom tre år.

– Det motsvarar i princip byggtiden, säger Engström.

Oroväckande var dock att drygt 60 procent övervägde att lämna kommunen om inte boendet kan lösas. Därför har arbetsgruppen tagit kontakt med tänkbara byggherrar och banker för en preliminär diskussion om nybygge.

– Det här är inget som kommunen kan ta ansvar för att genomföra, det finns inte heller några statliga bidrag att få, så det måste löna sig att bygga för en byggherre, säger Engström men konstaterar samtidigt att vid senaste pensionärsrådsmötet uttalade kommunen sitt stöd och intresse för det fortsatta arbetet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.