2016-03-16 13:50

2016-03-16 13:50

Barn far illa på flyktingboenden

HAGFORS: Oro inom Rädda barnen:

Flera av de ensamkommande flyktingbarnen har en dålig boendemiljö. En fråga som styrelsen för Rädda barnen Hagfors och Munkfors genom ordförande Hans Liljas lyfter i en skrivelse till Hagfors kommun.

Det handlar om barn som bor tillsammans med släktingar på flyktingförläggningar, ett boende som inte är anpassat för barn och ungdomar då det är trångbott, brist på sysselsättning och att de långa väntetiderna medför stress och apati vilket gör att de vuxna i barnens närhet inte mår bra och då mår inte heller barnen bra.

Det är inte heller i enlighet med Socialstyrelsens riktlinjer då de här barnens situation är betydligt sämre jämfört med ensamkommande barn som bor på hvb; hem för vård och boende, eller är familjehemsplacerade hos släktingar som fått uppehållstillstånd.

73 ensamkommande

I början av mars fanns det 253 barn och ungdomar som är på flykt och boende i Hagfors kommun. Av dessa är 73 ensamkommande och asylsökande varav 19 bor på flyktingförläggningar.

Rädda barnen vill att kommunen i samverkan med Migrationsverket ordnar lämpligt boende för de yngre ensamkommande barnen och de släktingar de är privatplacerade hos. En lösning är att Migrationsverket står för hyreskontrakten och kommunen genom sitt tillsynsansvar kan bistå och kontrollera att allt fungerar.

Det handlar om barn som bor tillsammans med släktingar på flyktingförläggningar, ett boende som inte är anpassat för barn och ungdomar då det är trångbott, brist på sysselsättning och att de långa väntetiderna medför stress och apati vilket gör att de vuxna i barnens närhet inte mår bra och då mår inte heller barnen bra.

Det är inte heller i enlighet med Socialstyrelsens riktlinjer då de här barnens situation är betydligt sämre jämfört med ensamkommande barn som bor på hvb; hem för vård och boende, eller är familjehemsplacerade hos släktingar som fått uppehållstillstånd.

73 ensamkommande

I början av mars fanns det 253 barn och ungdomar som är på flykt och boende i Hagfors kommun. Av dessa är 73 ensamkommande och asylsökande varav 19 bor på flyktingförläggningar.

Rädda barnen vill att kommunen i samverkan med Migrationsverket ordnar lämpligt boende för de yngre ensamkommande barnen och de släktingar de är privatplacerade hos. En lösning är att Migrationsverket står för hyreskontrakten och kommunen genom sitt tillsynsansvar kan bistå och kontrollera att allt fungerar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.