2016-02-22 17:16

2016-02-22 17:16

Hagforsborna blev allt färre

TORSBY: Minus 97 personer

Hagforsborna blir färre. Minus 97 personer ifjol.
– Tyvärr avlider det fler personer än vad som föds, säger kommunalrådet Åsa Johansson (S).

Hagfors tappade flest invånare i antal i Värmland och minskade med 97 personer under 2015. Tappet har en tydlig förklaring, enligt kommunalrådet Åsa Johansson:

– Vi har en äldre befolkning, fler avlider än föds – det är hela tappet. Det är en trend sedan en ganska lång tid tillbaka, men då är siffrorna ändå bättre än vad prognosen sagt oss.

Kommunalrådet ser också lite ljust på siffrorna.

– In- och utflyttningsnettot är minus 19 personer, över 500 personer har ändå valt att flytta till Hagfors kommun. Ungefär lika många har flyttat härifrån. Nyanlända stod för omkring hälften av de inflyttade, runt 250 personer.

Låg arbetslöshet

– De har flyttat direkt från andra länder vilket är glädjande. Vi har ganska låg arbetslöshet och behöver fler människor i vår kommun. Om flyktingkatastrofen kan leda till att minska vårt befolkningstapp är det jättepositivt.

Hagfors tappade flest invånare i antal i Värmland och minskade med 97 personer under 2015. Tappet har en tydlig förklaring, enligt kommunalrådet Åsa Johansson:

– Vi har en äldre befolkning, fler avlider än föds – det är hela tappet. Det är en trend sedan en ganska lång tid tillbaka, men då är siffrorna ändå bättre än vad prognosen sagt oss.

Kommunalrådet ser också lite ljust på siffrorna.

– In- och utflyttningsnettot är minus 19 personer, över 500 personer har ändå valt att flytta till Hagfors kommun. Ungefär lika många har flyttat härifrån. Nyanlända stod för omkring hälften av de inflyttade, runt 250 personer.

Låg arbetslöshet

– De har flyttat direkt från andra länder vilket är glädjande. Vi har ganska låg arbetslöshet och behöver fler människor i vår kommun. Om flyktingkatastrofen kan leda till att minska vårt befolkningstapp är det jättepositivt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.