2016-02-09 06:00

2016-02-09 11:16

Blir Ankeborg för en dag

HAGFORS: Publikdragande aktiviteter för ökad trygghet

På nationaldagen byter Hagfors namn till Ankeborg för en stund. Då arrangerar nämligen IK Blåljus Hagfors ett ankrace i Uvån som en uppföljning av juldagsdoppet. Fast nu handlar det om plastankor och inte ortsbor som ska i vattnet.

Juldagsdoppet blev en succé. Ett hundratal friskusar doppade sig i den kalla Uvån och runt sju hundra personer kom för att titta på. Det resulterade i att tre hjärtstartare kunde placeras ut i kommunen.

Med sommarens ankrace bjuds kommuninvånarna på en ny aktivitet med potential att generera till ytterligare hjärtstartare som bidrar till en ökad trygghet för medborgarna.

Fler hjärtstartare

Klart är att en hjärtstartare kommer att köpas in för att kunna lånas ut vid olika evenemang.

– Men det behövs minst tio hjärtstartare till att placera ut i kommunen så det lär bli fler aktiviteter innan vi är nöjda, säger initiativtagaren poliskommissarie Peter Åkerström.

Ankracet går ut på att personer satsar på att en speciell plastanka når kraftstationsgallret först efter att alla deltagande ankor släppts i från ”Holmgången”, gångbron mellan Älvstranden och torgsidan.

Fina priser

För att göra det extra spännande blir det sex olika färger på ankorna. Detta för att man ska kunna följa ankorna längs färden och se vilken del av kommunen som leder. Det blir nämligen en färg för vardera Hagfors, Uddeholm, Råda, Sunnemo och Ekshärad samt en för ”utsocknes”.

– Det blir rätt bra priser. Vid tusen ankor blir det 14 000 kronor i priser där den snabbaste får sju tusen, tvåan tre tusen, trean två tusen samt att det lottats ut två tusenlappar, säger Åkerström.

In i bubblan

Det kommer även att vara musikunderhållning längs älvkanten medan ankorna flyter fram. Det blir även final i ”super ball”, en tävling där deltagaren kliver in i en stor luftbubbla i plast och sedan ska ta sig fram och tillbaka i en tio gånger sex meter stor bassäng.

– Det kan också bli roligt för folk att titta på, säger Åkerström.

Finalplatserna nås genom utslagning så om det är många som anmäler sig kan det bli fråga om att man får ta helgen innan i anspråk för kvalificeringsheaten.

Såpad rutschbana

Bassängen kommer till användningen igen lite längre fram på sommaren, i samband med Hagforsyran. Då blir bassängen slutstation för ”Hagfors summerslide challenge” som liksom juldagsdoppet arrangeras vid Gatabadet. Det handlar om en specialbyggd form av vattenrutschbana som blir såpad för bästa glid. Banan slutar med ett litet hopp där deltagarna flyger en bit och landar i bassängen.

– Det kan bli spektakulärt, säger Åkerström.

Juldagsdoppet var ett initiativ från Hagforspolisens IK och Räddningstjänstens kamratförening som nu gått samman och kompletterats med ambulansfolk till IK Blåljus Hagfors som öppnat Facebooksidan ”We are Hagfors”. Där kan man läsa om de olika arrangemangen samt beställa ett specialgjort armband som visar att man vill bidra till ett tryggare Hagfors.

Juldagsdoppet blev en succé. Ett hundratal friskusar doppade sig i den kalla Uvån och runt sju hundra personer kom för att titta på. Det resulterade i att tre hjärtstartare kunde placeras ut i kommunen.

Med sommarens ankrace bjuds kommuninvånarna på en ny aktivitet med potential att generera till ytterligare hjärtstartare som bidrar till en ökad trygghet för medborgarna.

Fler hjärtstartare

Klart är att en hjärtstartare kommer att köpas in för att kunna lånas ut vid olika evenemang.

– Men det behövs minst tio hjärtstartare till att placera ut i kommunen så det lär bli fler aktiviteter innan vi är nöjda, säger initiativtagaren poliskommissarie Peter Åkerström.

Ankracet går ut på att personer satsar på att en speciell plastanka når kraftstationsgallret först efter att alla deltagande ankor släppts i från ”Holmgången”, gångbron mellan Älvstranden och torgsidan.

Fina priser

För att göra det extra spännande blir det sex olika färger på ankorna. Detta för att man ska kunna följa ankorna längs färden och se vilken del av kommunen som leder. Det blir nämligen en färg för vardera Hagfors, Uddeholm, Råda, Sunnemo och Ekshärad samt en för ”utsocknes”.

– Det blir rätt bra priser. Vid tusen ankor blir det 14 000 kronor i priser där den snabbaste får sju tusen, tvåan tre tusen, trean två tusen samt att det lottats ut två tusenlappar, säger Åkerström.

In i bubblan

Det kommer även att vara musikunderhållning längs älvkanten medan ankorna flyter fram. Det blir även final i ”super ball”, en tävling där deltagaren kliver in i en stor luftbubbla i plast och sedan ska ta sig fram och tillbaka i en tio gånger sex meter stor bassäng.

– Det kan också bli roligt för folk att titta på, säger Åkerström.

Finalplatserna nås genom utslagning så om det är många som anmäler sig kan det bli fråga om att man får ta helgen innan i anspråk för kvalificeringsheaten.

Såpad rutschbana

Bassängen kommer till användningen igen lite längre fram på sommaren, i samband med Hagforsyran. Då blir bassängen slutstation för ”Hagfors summerslide challenge” som liksom juldagsdoppet arrangeras vid Gatabadet. Det handlar om en specialbyggd form av vattenrutschbana som blir såpad för bästa glid. Banan slutar med ett litet hopp där deltagarna flyger en bit och landar i bassängen.

– Det kan bli spektakulärt, säger Åkerström.

Juldagsdoppet var ett initiativ från Hagforspolisens IK och Räddningstjänstens kamratförening som nu gått samman och kompletterats med ambulansfolk till IK Blåljus Hagfors som öppnat Facebooksidan ”We are Hagfors”. Där kan man läsa om de olika arrangemangen samt beställa ett specialgjort armband som visar att man vill bidra till ett tryggare Hagfors.