2016-01-03 19:10

2016-01-03 19:10

Nya elever öppnar gamla skolan

HAGFORS: Kommunen planerar hyra åtta klassrum i Asplundskolan

Kommunen avser att hyra åtta klassrum på Asplundskolan. Den ökade tillströmningen av barn genom flyktingmottagningen gör att befintliga skollokaler inte räcker till.

Enligt barn- och bildningsutskottets ordförande Göran Eriksson (S) tar man hand om betydligt fler asylsökande barn som finns i familjer genom att det öppnats flera anläggningar för asylboende på sistone. Sen har antalet ensamkommande barn också ökat ganska kraftigt.

– Vi har i dagsläget ansvaret för 106 eller 107 ensamkommande barn. Alla vistas inte i kommunen men merparten bor inom kommunen, på hvb-hem eller hos släktingar i vissa fall, säger Göran Eriksson.

Att antalet barn har ökat totalt gör att man från kommunens sida börjat undersöka vilka möjligheter som finns att klara det ökade lokalbehovet.

– Riktigt hur man ska organisera utplaceringen av barn vet vi inte riktigt i nuläget men vi vill ha en skola som är integrerad. Det ska inte vara skilda klasser beroende på var man kommer ifrån så vi vill se hur vi praktiskt kan lösa det.Och då är Asplundskolan ett alternativ eftersom det finns lediga lokaler där, säger Göran Eriksson.

Det är också det alternativet som tjänstemännen siktat in sig på, enligt den information som barn- och bildningschef Stefan Meuller gav till politikerna vid senaste utskottsmötet. Det rör sig om åtta klassrum som ska användas för förberedelseklass och språkintroduktion.

Verksamheten i Asplundskolan är tänkt komma i gång under vårterminen men än är inget avtal skrivet med fastighetsägaren Elms byggnadsfirma.

– Jag har visat lokalerna men inte fått något besked än, säger Göran Elm.

Enligt barn- och bildningsutskottets ordförande Göran Eriksson (S) tar man hand om betydligt fler asylsökande barn som finns i familjer genom att det öppnats flera anläggningar för asylboende på sistone. Sen har antalet ensamkommande barn också ökat ganska kraftigt.

– Vi har i dagsläget ansvaret för 106 eller 107 ensamkommande barn. Alla vistas inte i kommunen men merparten bor inom kommunen, på hvb-hem eller hos släktingar i vissa fall, säger Göran Eriksson.

Att antalet barn har ökat totalt gör att man från kommunens sida börjat undersöka vilka möjligheter som finns att klara det ökade lokalbehovet.

– Riktigt hur man ska organisera utplaceringen av barn vet vi inte riktigt i nuläget men vi vill ha en skola som är integrerad. Det ska inte vara skilda klasser beroende på var man kommer ifrån så vi vill se hur vi praktiskt kan lösa det.Och då är Asplundskolan ett alternativ eftersom det finns lediga lokaler där, säger Göran Eriksson.

Det är också det alternativet som tjänstemännen siktat in sig på, enligt den information som barn- och bildningschef Stefan Meuller gav till politikerna vid senaste utskottsmötet. Det rör sig om åtta klassrum som ska användas för förberedelseklass och språkintroduktion.

Verksamheten i Asplundskolan är tänkt komma i gång under vårterminen men än är inget avtal skrivet med fastighetsägaren Elms byggnadsfirma.

– Jag har visat lokalerna men inte fått något besked än, säger Göran Elm.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.