2016-01-03 16:27

2016-01-03 16:27

Här bjuds det snöglädje för alla

EKSHÄRAD: Slalomklubben med integration på agendan

Skidåkning är en väg till integration. Det är Ekshärads slalomklubb ett lysande exempel på då man engagerar nyanlända och asylsökande i verksamheten.

Lördagen var en glädjens dag för slalomklubben. Det var inte bara en efterlängtad säsongspremiär i backen, det var även startskottet för projekt ”Snöglädje för alla” som man fått bidrag till från Svenska skidförbundet.

Klubben var nämligen en av vinnarna i Skidlyftet 2015, ett samarbete mellan Svenska skidlandslaget och McDonalds i syfte att göra skidåkning tillgängligt för fler. En pott på 800 000 kronor fanns att till gå, som genererats genom en krona för varje såld kampanjmeny under våren.

Av 247 föreningar som ansökt om bidrag, såväl alpina som längdskidföreningar, beviljades 22. Bidraget på 35 000 kronor från Skidlyftet använder Ekshärads slalomklubb till att köpa in utrustning så att nyanlända barn och ungdomar kan få prova på att åka skidor.

Och tur var väl det för Ekshärad. Slalomklubben hade även sökt bidrag till Snöglädjeprojektet hos Region Värmland som avsatt två miljoner kronor till integrationsprojekt. Men här blev det nobben för möjligheten till integrering av barn och unga via utförsåkning.

– Det finns ju två stora anläggningar för asylsökande här i Ekshärad och nu verkar ytterligare ett vara på gång vid Hedegårds. Och det finns ju fler asylboenden och ensamkommande barn i kommunen, resonerar slalomklubbens ordförande Pär Bergqvist som är glad över att projekt Snöglädje blir av.

En väg in

– Vi har sagt att nyanlända barn i åldrarna 7–18 år i hela kommunen får komma hit och prova på minst en dag under säsongen, sa ordförande Pär Bergqvist.

– Skidor är ju en kulturbärare här, sa Pär Bergqvist som hoppas att projektet leder till att fler kommer in i idrottsgemenskapen.

Alla Attar är en tjej som redan upptäckt glädjen i att åka utför tillsammans med kompisar. Hon har bott på asylboendet Wermlandia med sin familj i 2,5 år och var nu en av alla de skidsugna ungdomar som gav sig ut i hemmabacken på den efterlängtade premiärdagen.

Vill hjälpa till

På plats vid Ekesberget fanns även fyra herrar från Wermlandia som ska hjälp till i verksamheten hela säsongen.

– De vill göra något och inte bara vara sysslolösa på boendet så de blev jättelyckliga när de fick en förfrågan om att vara med, sa Pär Bergqvist om herrarnas engagemang.

– Så tala om möjligheter till integrering genom föreningslivet, sa en märkbart stolt ordförande.

Lördagen var en glädjens dag för slalomklubben. Det var inte bara en efterlängtad säsongspremiär i backen, det var även startskottet för projekt ”Snöglädje för alla” som man fått bidrag till från Svenska skidförbundet.

Klubben var nämligen en av vinnarna i Skidlyftet 2015, ett samarbete mellan Svenska skidlandslaget och McDonalds i syfte att göra skidåkning tillgängligt för fler. En pott på 800 000 kronor fanns att till gå, som genererats genom en krona för varje såld kampanjmeny under våren.

Av 247 föreningar som ansökt om bidrag, såväl alpina som längdskidföreningar, beviljades 22. Bidraget på 35 000 kronor från Skidlyftet använder Ekshärads slalomklubb till att köpa in utrustning så att nyanlända barn och ungdomar kan få prova på att åka skidor.

Och tur var väl det för Ekshärad. Slalomklubben hade även sökt bidrag till Snöglädjeprojektet hos Region Värmland som avsatt två miljoner kronor till integrationsprojekt. Men här blev det nobben för möjligheten till integrering av barn och unga via utförsåkning.

– Det finns ju två stora anläggningar för asylsökande här i Ekshärad och nu verkar ytterligare ett vara på gång vid Hedegårds. Och det finns ju fler asylboenden och ensamkommande barn i kommunen, resonerar slalomklubbens ordförande Pär Bergqvist som är glad över att projekt Snöglädje blir av.

En väg in

– Vi har sagt att nyanlända barn i åldrarna 7–18 år i hela kommunen får komma hit och prova på minst en dag under säsongen, sa ordförande Pär Bergqvist.

– Skidor är ju en kulturbärare här, sa Pär Bergqvist som hoppas att projektet leder till att fler kommer in i idrottsgemenskapen.

Alla Attar är en tjej som redan upptäckt glädjen i att åka utför tillsammans med kompisar. Hon har bott på asylboendet Wermlandia med sin familj i 2,5 år och var nu en av alla de skidsugna ungdomar som gav sig ut i hemmabacken på den efterlängtade premiärdagen.

Vill hjälpa till

På plats vid Ekesberget fanns även fyra herrar från Wermlandia som ska hjälp till i verksamheten hela säsongen.

– De vill göra något och inte bara vara sysslolösa på boendet så de blev jättelyckliga när de fick en förfrågan om att vara med, sa Pär Bergqvist om herrarnas engagemang.

– Så tala om möjligheter till integrering genom föreningslivet, sa en märkbart stolt ordförande.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.