2015-12-28 18:43

2015-12-28 18:43

Lennart Finnkvist är tidernas eldsjäl

HAGFORS: Ekorren uppmärksammar en mångårig gärning

Lennart Finnkvist har utsetts till ”Tidernas eldsjäl” av föreningen Ekorren. Under sina 42 år som ambulanssjukvårdare såg han bland annat till att uttjänta värmländska ambulanser fick en ny uppgift i fattigare länder.

– Jag har väntat i många år på att du ska bli uppmärksammad för allt du gjort, sa Sigrid Lundmark-Westlund efter att ha överlämnat blommor i en norsk tennskål.

Hon är en av många Hagforsbor som fått hjälp av Lennart Finnkvist. Det var 1974, Sigrid var rejält skadad i ansiktet efter att ha kört av vägen när hon fick insikt om Lennarts betydelse som ambulanssjukvårdare när personalen i den första ambulansen som var på plats sa att hon fick vänta på att Lennart skulle komma.

– Du har något speciellt, ett otroligt lugn som gör att man känner sig trygg. Och på vår arbetsplats är det många som fått ovärderlig hjälp av dig så vi vill säga tack, sa Sigrid.

Under sina 42 år som ambulanssjukvårdare, varav flera som stationschef i Hagfors, har Lennart Finnkvist varit med om att ha räddat många liv. Han har även hjälpa fram nya - 13 födslar har det blivit i ambulansen.

Under en period utvecklade han ambulansverksamheten i Värmland då han fick i uppgift att utrusta samtliga ambulanser i länet på samma sätt som han utrustat den ”egna” ambulansen i Hagfors. Ambulanserna levererade han själv och lärde samtidigt upp personalen på de olika orterna i hur allt skulle användas.

Han har även haft ett internationellt engagemang genom att rusta upp uttjänta ambulanser som han tiggt till sig av landstinget. Den första levererades till Sri Lanka men på plats insåg Lennart att den hamnade på ett lyxsjukhus i stället för som han tänkt sig, där det fanns fattigt folk.

Därefter blev Nicaragua mottagarland för tio ambulanser. Lennart var själv dit tre gånger för att leverera ambulanserna till utsedda platser. Att det kunde vara farligt tänkte han inte på förrän han fick militäreskort under de 20 milen till Hondurasgränsen.

– Annars kunde vi ha blivit stoppade och dödade.

– Jag har väntat i många år på att du ska bli uppmärksammad för allt du gjort, sa Sigrid Lundmark-Westlund efter att ha överlämnat blommor i en norsk tennskål.

Hon är en av många Hagforsbor som fått hjälp av Lennart Finnkvist. Det var 1974, Sigrid var rejält skadad i ansiktet efter att ha kört av vägen när hon fick insikt om Lennarts betydelse som ambulanssjukvårdare när personalen i den första ambulansen som var på plats sa att hon fick vänta på att Lennart skulle komma.

– Du har något speciellt, ett otroligt lugn som gör att man känner sig trygg. Och på vår arbetsplats är det många som fått ovärderlig hjälp av dig så vi vill säga tack, sa Sigrid.

Under sina 42 år som ambulanssjukvårdare, varav flera som stationschef i Hagfors, har Lennart Finnkvist varit med om att ha räddat många liv. Han har även hjälpa fram nya - 13 födslar har det blivit i ambulansen.

Under en period utvecklade han ambulansverksamheten i Värmland då han fick i uppgift att utrusta samtliga ambulanser i länet på samma sätt som han utrustat den ”egna” ambulansen i Hagfors. Ambulanserna levererade han själv och lärde samtidigt upp personalen på de olika orterna i hur allt skulle användas.

Han har även haft ett internationellt engagemang genom att rusta upp uttjänta ambulanser som han tiggt till sig av landstinget. Den första levererades till Sri Lanka men på plats insåg Lennart att den hamnade på ett lyxsjukhus i stället för som han tänkt sig, där det fanns fattigt folk.

Därefter blev Nicaragua mottagarland för tio ambulanser. Lennart var själv dit tre gånger för att leverera ambulanserna till utsedda platser. Att det kunde vara farligt tänkte han inte på förrän han fick militäreskort under de 20 milen till Hondurasgränsen.

– Annars kunde vi ha blivit stoppade och dödade.