2015-12-03 14:45

2015-12-03 14:45

Acksjödammen kan rivas 2017

HAGFORS: Fortum vill även riva damm i Kolsjön, Arvika

Fortum vill riva dammen vid Acksjön mellan Hagfors och Ekshärad. Det arbetas nu med en tillståndsansökan med sikte på att ta bort dammen under sommaren 2017.

Det är av miljöskäl som Fortum, i samverkan med Länsstyrelsen, sedan några år tillbaka planerat för att riva dammen vid Acksjön. Bland annat har det genomförts en kartläggning av vilka åtgärder som krävs för att genomföra en biotoprestaurering. Vilket innebär att återskapa den av flottning rensade Acksjöälven så att lax och öring på nytt vill vandra där.

– Vi har hållit samrådsmöten och har nu börjat arbetet med att ansöka om rivningstillstånd. Förhoppningsvis kan dammen rivas i början av sommaren 2017, säger Katarina Erelöf, projektledare och miljösamordnare på Fortum.

Rivningen av dammen kommer att föregås av en långsam sänkning av vattenståndet. När dammen väl är borta kommer det fortfarande finnas en sjö, om än en mindre sådan, på platsen.

Mindre sjö

– Acksjön är ganska djup och det finns en naturlig tröskel uppströms dammen, säger Katarina Erelöf.

Acksjödammen har inget kraftverk utan fungerar som ett magasin där vatten kan sparas för att släppas på för elproduktion i Klarälvens vattenkraftverk. Fortum arbetar också med en tillståndsansökan för att riva en damm i Kolsjön i Arvika kommun, den dammen har i dagsläget ingen praktisk nytta för kraftbolaget.

Det är av miljöskäl som Fortum, i samverkan med Länsstyrelsen, sedan några år tillbaka planerat för att riva dammen vid Acksjön. Bland annat har det genomförts en kartläggning av vilka åtgärder som krävs för att genomföra en biotoprestaurering. Vilket innebär att återskapa den av flottning rensade Acksjöälven så att lax och öring på nytt vill vandra där.

– Vi har hållit samrådsmöten och har nu börjat arbetet med att ansöka om rivningstillstånd. Förhoppningsvis kan dammen rivas i början av sommaren 2017, säger Katarina Erelöf, projektledare och miljösamordnare på Fortum.

Rivningen av dammen kommer att föregås av en långsam sänkning av vattenståndet. När dammen väl är borta kommer det fortfarande finnas en sjö, om än en mindre sådan, på platsen.

Mindre sjö

– Acksjön är ganska djup och det finns en naturlig tröskel uppströms dammen, säger Katarina Erelöf.

Acksjödammen har inget kraftverk utan fungerar som ett magasin där vatten kan sparas för att släppas på för elproduktion i Klarälvens vattenkraftverk. Fortum arbetar också med en tillståndsansökan för att riva en damm i Kolsjön i Arvika kommun, den dammen har i dagsläget ingen praktisk nytta för kraftbolaget.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.