2015-11-23 21:44

2015-11-23 21:45

Vill ha hela skolan kvar

NORRA RÅDA: Förändringen kraftig ifrågasatt av Rådaborna

Skarpa protester. Att en nybyggd F-3-skola skulle vara det bästa för Råda var det inte många som höll med om när kommunen bjöd in till medborgardialog. Argumenten för den föreslagna flytten av mellanstadiet ifrågasattes starkt liksom de ekonomiska kalkylerna.

Det blev återigen ett välbesökt möte i ordenshuset. De 150 stolar som ställts fram fylldes och extrastolar fick plockas fram innan verksamhetschef Leif Nilsson redogjorde för hur man från professionens sida sett på saken. Något som även ledande politiker tagit fasta på när en majoritet i kommunstyrelsen beslutat gå vidare med skolledningens förslag.

Men en klar majoritet av de som kommit till mötet ville ha kvar en F-6-skola. Något som man framfört tidigare men inte tycker sig fått det minsta gehör för.

– Vi har haft synpunkter, var kan man se det i protokollen? Det är ju vi som är befolkningen för guds skull. Ska ni inte lyssna på oss. Är inte det en del av jobbet som politiker, sa Sofia Stenmark.

Visst är det bra att man får en nybyggd F-3-skola men varför inte bygga en helt ny F-6-skola? Det var ett alternativ som man inte ens tittat eller räknat på, enligt Leif Nilsson, vilket väckte reaktioner.

– Varför inte? undrade någon. Men något svar kom inte.

F-6 inget alternativ

Fördelen med den föreslagna lösningen för Råda skola är, enligt skolledningen, att man får en likvärdig skola för de flesta eleverna i kommunen. Men det argumentet håller inte, menade Stellan Andersson C-politiker i kommunstyrelsen då det finns massvis med skolor i Sverige som är F-6-skolor lika stora som i Råda.

– Om man skulle se enbart till likvärdighet fick vi stänga många skolor i landet. Och jag tror inte man har behöriga lärare i alla ämnen i Ekshärad heller, sa Stellan Andersson som ytterligare ett motargument när det gäller likvärdighetsaspekten som skolledningen tryckte på.

Nackdelen med att flytta mellanstadiet till Ekshärad är bussresorna, enligt Leif Nilsson. Han poängterade att alla resor ska rymmas inom skolreglementet som säger maximalt en timma, enkel resa. Uppgifter från Värmlandstrafik pekade på en genomsnittlig restid på 38 minuter för de tio elever som går på högstadiet i Ekshärad.

– Det är genomsnittligt ja, det är betydligt längre för en del, påpekades direkt.

Verksamhetschefens redogörelse och ansvariga politikers svar sågades rejält i många inlägg.

– Var detta allt? Det är ju bara ludd och är det det här ni tagit beslut på? Det är ju skrämmande att man kan ta beslut på så dåliga grunder, var några kommentarer.

Investeringsbudgeten där en nybyggd F-3-skola ingår kommer upp för beslut i kommunfullmäktige kommande måndag.

Det blev återigen ett välbesökt möte i ordenshuset. De 150 stolar som ställts fram fylldes och extrastolar fick plockas fram innan verksamhetschef Leif Nilsson redogjorde för hur man från professionens sida sett på saken. Något som även ledande politiker tagit fasta på när en majoritet i kommunstyrelsen beslutat gå vidare med skolledningens förslag.

Men en klar majoritet av de som kommit till mötet ville ha kvar en F-6-skola. Något som man framfört tidigare men inte tycker sig fått det minsta gehör för.

– Vi har haft synpunkter, var kan man se det i protokollen? Det är ju vi som är befolkningen för guds skull. Ska ni inte lyssna på oss. Är inte det en del av jobbet som politiker, sa Sofia Stenmark.

Visst är det bra att man får en nybyggd F-3-skola men varför inte bygga en helt ny F-6-skola? Det var ett alternativ som man inte ens tittat eller räknat på, enligt Leif Nilsson, vilket väckte reaktioner.

– Varför inte? undrade någon. Men något svar kom inte.

F-6 inget alternativ

Fördelen med den föreslagna lösningen för Råda skola är, enligt skolledningen, att man får en likvärdig skola för de flesta eleverna i kommunen. Men det argumentet håller inte, menade Stellan Andersson C-politiker i kommunstyrelsen då det finns massvis med skolor i Sverige som är F-6-skolor lika stora som i Råda.

– Om man skulle se enbart till likvärdighet fick vi stänga många skolor i landet. Och jag tror inte man har behöriga lärare i alla ämnen i Ekshärad heller, sa Stellan Andersson som ytterligare ett motargument när det gäller likvärdighetsaspekten som skolledningen tryckte på.

Nackdelen med att flytta mellanstadiet till Ekshärad är bussresorna, enligt Leif Nilsson. Han poängterade att alla resor ska rymmas inom skolreglementet som säger maximalt en timma, enkel resa. Uppgifter från Värmlandstrafik pekade på en genomsnittlig restid på 38 minuter för de tio elever som går på högstadiet i Ekshärad.

– Det är genomsnittligt ja, det är betydligt längre för en del, påpekades direkt.

Verksamhetschefens redogörelse och ansvariga politikers svar sågades rejält i många inlägg.

– Var detta allt? Det är ju bara ludd och är det det här ni tagit beslut på? Det är ju skrämmande att man kan ta beslut på så dåliga grunder, var några kommentarer.

Investeringsbudgeten där en nybyggd F-3-skola ingår kommer upp för beslut i kommunfullmäktige kommande måndag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.