2015-11-23 19:29

2015-11-23 19:29

Asylboende inte möjligt i sjukhusbyggnaden

HAGFORS: Kommunen sätter stopp

Det är inte aktuellt att göra om de gamla vårdavdelningarna i Hagfors till flyktingboende.
– Kommunen har funnit att detaljplanen inte medger att vi skapar bostäder på sjukhuset och då kommer vi inte vidare den vägen, säger landstingets fastighetschef Annette Andersson.

Tanken var att landstinget skulle göra i ordning lokalerna och sedan hyr ut till kommunen som i sin tur skulle hyra ut till Migrationsverket. När Migrationsverket var där och tittade sa man att de var utmärkta som tillfälligt boende under en övergångsperiod.

– Vi skulle behöva göra en del åtgärder för att få dem användbara men det hade vi med i kalkylen. Det var inga svåra grejer, säger Annette Andersson och nämner installation av duschar och tvättmaskiner samt översyn av lås, brandsäkerhet och liknande.

– Och det skulle gå ganska bra att avgränsa lokalerna. Det känns viktigt att kunna säkra åt både ena hållet och andra hållet så det tittade vi ganska mycket på.

– Men då kommunen inte är intresserad kan vi egentligen inte hyra ut till någon annan heller, säger Annette Andersson.

Men det går väl att ändra på detaljplanen?

– Ja men just nu så verkar det inte som att Hagfors kommun är intresserad av några förändringar.

Kvar på listan över tänkbara landstingsägda lokaler som kan användas som asylboende är ett 15-tal lägenheter i Grums som kommunen hyrt tidigare och som man nu vill hyra igen. Ett tredje alternativ som togs fram av landstinget var Likenäs men det ansåg Migrationsverket var för litet.

– Sen har vi enstaka rum här och var men inget som går att göra något av, säger Annette Andersson.

Tanken var att landstinget skulle göra i ordning lokalerna och sedan hyr ut till kommunen som i sin tur skulle hyra ut till Migrationsverket. När Migrationsverket var där och tittade sa man att de var utmärkta som tillfälligt boende under en övergångsperiod.

– Vi skulle behöva göra en del åtgärder för att få dem användbara men det hade vi med i kalkylen. Det var inga svåra grejer, säger Annette Andersson och nämner installation av duschar och tvättmaskiner samt översyn av lås, brandsäkerhet och liknande.

– Och det skulle gå ganska bra att avgränsa lokalerna. Det känns viktigt att kunna säkra åt både ena hållet och andra hållet så det tittade vi ganska mycket på.

– Men då kommunen inte är intresserad kan vi egentligen inte hyra ut till någon annan heller, säger Annette Andersson.

Men det går väl att ändra på detaljplanen?

– Ja men just nu så verkar det inte som att Hagfors kommun är intresserad av några förändringar.

Kvar på listan över tänkbara landstingsägda lokaler som kan användas som asylboende är ett 15-tal lägenheter i Grums som kommunen hyrt tidigare och som man nu vill hyra igen. Ett tredje alternativ som togs fram av landstinget var Likenäs men det ansåg Migrationsverket var för litet.

– Sen har vi enstaka rum här och var men inget som går att göra något av, säger Annette Andersson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.