2015-11-22 13:49

2015-11-22 13:49

Här är framtidsjobben

HAGFORS: Välbesökt öppet hus på gymnasiet

Mer än var femte kommunanställd går i pension under de fem närmaste åren.
Och stålbolaget Uddeholm kommer att behöva ta in 25–30 nya medarbetare varje år under de kommande åren.
Det var budskap med fingervisning till ungdomarna under Älvstrandsgymnasiets öppna hus under lördagen.

Det var många som kom för att se hur det ser ut på gymnasiet i Hagfors och vad skolan kan erbjuda. För närvarande är det tio program att välja mellan och i nuläget finns inga beslut om neddragningar även om skolchefen tidigare lämnade ett förslag i den riktningen.

Ett program som hade lågt sökintresse inför det här läsåret var industri, vilket gjorde att intagningen stoppades. För att få upp ögonen bland de som är i begrepp att söka till gymnasiet fanns Uddeholms informationschef Boo Rundqvist och Bergsskolans rektor Jörgen Andersson på plats för att informera.

Framtidsyrken

– Det är synd att man inte kan rekrytera till de här programmen. Det gäller få unga se att det finns en framtid inom industrin, sa Jörgen Andersson.

Att industrisamhället skulle vara på väg att ersättas av informationssamhället håller han inte med om. Industrin följer med i den utvecklingen och där Bergsskolan i Filipstad är ett exempel på att personer utbildas mot den kunskapsintensiva industrin.

Han pekade på att det i Hagfors med omnejd finns många företag inom industrisektorn som tillsammans svarar för en stor del av sysselsättningen i regionen. Störst är Uddeholms AB som kommer att ta in 25–30 nya medarbetare med rätt utbildning varje år framöver, enligt informationschef Boo Rundqvist.

– Om man tittar generellt i Sverige är det tre områden som unga bör satsa på; pedagogik, vård och omsorg samt industrin, sa Boo Rundqvist.

När det gäller de två första kategorierna är det kommunen som är den stora arbetsgivaren. Och den kommunala verksamheten står inför ett generationsskifte, enligt personalchef Richard Bjöörn.

– Det är 50-talisterna som är den stora gruppen. Till och med 2020 kommer 219 av våra cirka tusen medarbetare ha gått i pension, sa Bjöörn.

Det är flest inom barn- och bildning, 77 personer, följt av vård- och omsorg där 74 anställda kommer att bli 65 år under de närmaste åren.

Det var många som kom för att se hur det ser ut på gymnasiet i Hagfors och vad skolan kan erbjuda. För närvarande är det tio program att välja mellan och i nuläget finns inga beslut om neddragningar även om skolchefen tidigare lämnade ett förslag i den riktningen.

Ett program som hade lågt sökintresse inför det här läsåret var industri, vilket gjorde att intagningen stoppades. För att få upp ögonen bland de som är i begrepp att söka till gymnasiet fanns Uddeholms informationschef Boo Rundqvist och Bergsskolans rektor Jörgen Andersson på plats för att informera.

Framtidsyrken

– Det är synd att man inte kan rekrytera till de här programmen. Det gäller få unga se att det finns en framtid inom industrin, sa Jörgen Andersson.

Att industrisamhället skulle vara på väg att ersättas av informationssamhället håller han inte med om. Industrin följer med i den utvecklingen och där Bergsskolan i Filipstad är ett exempel på att personer utbildas mot den kunskapsintensiva industrin.

Han pekade på att det i Hagfors med omnejd finns många företag inom industrisektorn som tillsammans svarar för en stor del av sysselsättningen i regionen. Störst är Uddeholms AB som kommer att ta in 25–30 nya medarbetare med rätt utbildning varje år framöver, enligt informationschef Boo Rundqvist.

– Om man tittar generellt i Sverige är det tre områden som unga bör satsa på; pedagogik, vård och omsorg samt industrin, sa Boo Rundqvist.

När det gäller de två första kategorierna är det kommunen som är den stora arbetsgivaren. Och den kommunala verksamheten står inför ett generationsskifte, enligt personalchef Richard Bjöörn.

– Det är 50-talisterna som är den stora gruppen. Till och med 2020 kommer 219 av våra cirka tusen medarbetare ha gått i pension, sa Bjöörn.

Det är flest inom barn- och bildning, 77 personer, följt av vård- och omsorg där 74 anställda kommer att bli 65 år under de närmaste åren.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.