2015-11-21 18:29

2015-11-21 18:29

Biblioteket lockade med bokbyte

HAGFORS: Sätter rotation på läsandet

I samband med gymnasieskolans öppna hus hade biblioteket en bokbytardag.
– Jättebra, då blir det ombyte och rotation på böckerna, sa Britta Karlén och Irene Eriksson när de gick igenom vad som fanns på bokbytarbordet.

– Men se, här finns ju ljudböcker också. Det är bra om man har synproblem eller vill lyssna på en bok medan man gör något annat, sa damerna.

Tanken med en bokbytardag var att folk skulle ha med sig böcker hemifrån som de sedan bytte mot det som fanns på bokbytarbordet inne på biblioteket. Här var det uppdukat med sådant som sorterats ut från biblioteken och som kunde intressera besökarna att ta med sig hem.

Och visst blev det volymer som bytte nyttjare den här dagen. Det var även tillåtet att plocka från bordet fastän man inte la dit en man haft med hemifrån så visst blev det lite rotation på litteraturen den här dagen.

– En bokbytardag är ganska nytt i Hagfors, sa bibliotekarie Mikael Fallqvist Jonsson

Företeelsen har funnits i Sverige några år med Lilla bokbytardagen under skolornas höstlov och Stora bokbytardagen som infaller nästa gång 16 maj 2016.

Bokgissning

Under de här arrangemangen är bokbytandet inte kopplat till biblioteken utan kan vara på exempelvis en arbetsplats eller allmän plats. Signalen till att man vill byta en bok är att hålla den synlig.

Att gymnasiet bjöd in till öppet hus gjorde att biblioteket passade bidrog med den här aktiviteten. Biblioteket har en given roll i det sammanhanget och var även slutdestination för den tipspromenad som ledde besökarna runt i skolmiljön.

Här fanns även en specialfråga där det gällde att gissa hur många böcker som finns på biblioteket. Rätt svar: 37 272.

– Men se, här finns ju ljudböcker också. Det är bra om man har synproblem eller vill lyssna på en bok medan man gör något annat, sa damerna.

Tanken med en bokbytardag var att folk skulle ha med sig böcker hemifrån som de sedan bytte mot det som fanns på bokbytarbordet inne på biblioteket. Här var det uppdukat med sådant som sorterats ut från biblioteken och som kunde intressera besökarna att ta med sig hem.

Och visst blev det volymer som bytte nyttjare den här dagen. Det var även tillåtet att plocka från bordet fastän man inte la dit en man haft med hemifrån så visst blev det lite rotation på litteraturen den här dagen.

– En bokbytardag är ganska nytt i Hagfors, sa bibliotekarie Mikael Fallqvist Jonsson

Företeelsen har funnits i Sverige några år med Lilla bokbytardagen under skolornas höstlov och Stora bokbytardagen som infaller nästa gång 16 maj 2016.

Bokgissning

Under de här arrangemangen är bokbytandet inte kopplat till biblioteken utan kan vara på exempelvis en arbetsplats eller allmän plats. Signalen till att man vill byta en bok är att hålla den synlig.

Att gymnasiet bjöd in till öppet hus gjorde att biblioteket passade bidrog med den här aktiviteten. Biblioteket har en given roll i det sammanhanget och var även slutdestination för den tipspromenad som ledde besökarna runt i skolmiljön.

Här fanns även en specialfråga där det gällde att gissa hur många böcker som finns på biblioteket. Rätt svar: 37 272.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.