2015-11-13 21:51

2015-11-16 18:04

Skolans framtid hotad

HAGFORS: Föräldragruppen bjuder in till stormöte i Råda

– Vi är väldigt upprörda, besvikna och frustrerade, säger Sofia Stenmark i föräldragruppen Bevara Råda skola då politikerna, enligt budgetförslaget, verkar ha bestämt sig för att flytta mellanstadiet till Ekshärad.

– Vi var lovade att föräldragruppen skulle få se vilket förslag de la till s-gruppen men vi har inte hört ett dugg, säger Stenmark.

Enligt Stenmark vill en majoritet i Råda ha kvar sin F-6-skola, uppfräschad som tidigare utlovats. Men vid möten med politiker har de fört fram ett alternativ; att flytta 4-6:orna till Ekshärad samt bygga en helt ny F-3-skola.

– Deras argument var ju främst att det skulle finnas NO-salar och legitimerade lärare, att det var det som var anledningen till att de skulle göra en F-3 men vi har tagit reda på via Skolverket och Skolinspektionen att det är de minsta problemen.

– Vi tror inte på deras linje. Det går för fort och kan få väldiga konsekvenser. Skär de ner till F-3 kommer det aldrig bli en F-6 igen och vi är rädda för är att en F-3 läggs ner helt. Det räcker ju med att det är ett ostabilt elevunderlag ett år så kan de ha rätt att lägga ner, säger Stenmark.

– Det känns som att det är en fix idé. De har dåligt underlag, har egentligen ingenting som stärker deras argument alls. Är det nånstans man ska satsa på en F-6 så är det här.

– Och jag tycker inte de sätter barnen i främsta rummet. F-3 kommer ju säkerligen få jättefint men de andra barnen? De tänker inte ett dugg på dem, säger Stenmark och tänker bland annat på att det blir långa skolresor i buss i tidig ålder.

– Och flyktingar kommer ju fortsätta komma. Var ska de göra av dem? Det känns så ogenomtänkt.

– Hagfors kommun måste våga satsa. Man kanske sparar en del men man kan inte hela tiden gå in med inställningen att spara, spara, spara. Då dör det ut.

Föräldraföreningen har bjudit in till ett stormöte på söndag där man ska prata om bygdens framtid.

– Det här påverkar alla såväl gammal som ung, säger Stenmark.

– Vi var lovade att föräldragruppen skulle få se vilket förslag de la till s-gruppen men vi har inte hört ett dugg, säger Stenmark.

Enligt Stenmark vill en majoritet i Råda ha kvar sin F-6-skola, uppfräschad som tidigare utlovats. Men vid möten med politiker har de fört fram ett alternativ; att flytta 4-6:orna till Ekshärad samt bygga en helt ny F-3-skola.

– Deras argument var ju främst att det skulle finnas NO-salar och legitimerade lärare, att det var det som var anledningen till att de skulle göra en F-3 men vi har tagit reda på via Skolverket och Skolinspektionen att det är de minsta problemen.

– Vi tror inte på deras linje. Det går för fort och kan få väldiga konsekvenser. Skär de ner till F-3 kommer det aldrig bli en F-6 igen och vi är rädda för är att en F-3 läggs ner helt. Det räcker ju med att det är ett ostabilt elevunderlag ett år så kan de ha rätt att lägga ner, säger Stenmark.

– Det känns som att det är en fix idé. De har dåligt underlag, har egentligen ingenting som stärker deras argument alls. Är det nånstans man ska satsa på en F-6 så är det här.

– Och jag tycker inte de sätter barnen i främsta rummet. F-3 kommer ju säkerligen få jättefint men de andra barnen? De tänker inte ett dugg på dem, säger Stenmark och tänker bland annat på att det blir långa skolresor i buss i tidig ålder.

– Och flyktingar kommer ju fortsätta komma. Var ska de göra av dem? Det känns så ogenomtänkt.

– Hagfors kommun måste våga satsa. Man kanske sparar en del men man kan inte hela tiden gå in med inställningen att spara, spara, spara. Då dör det ut.

Föräldraföreningen har bjudit in till ett stormöte på söndag där man ska prata om bygdens framtid.

– Det här påverkar alla såväl gammal som ung, säger Stenmark.