2015-11-04 06:00

2015-11-04 06:00

Fyra kommunpoliser har blivit en

NORRA VÄRMLAND: Ny struktur väcker oro

Fyra kommunpoliser i det norra lokalpolisområdet har blivit en. En förändring som uppfattas gå stick i stäv med målsättningen för den nya polismyndigheten - att man ska vara nära medborgarna.
– Jag tycker inte det är bra, säger Jan Lilja, kommunchef i Hagfors i en kortfattad kommentar.

Tidigare i år har det varit en kommunpolis i respektive kommun i norra polisområdet vars uppgift bland annat varit att ta fram medborgarlöften och samverkansavtal som underlag för det lokala arbetet. Ett arbete som polisområdet i norr fick ett försprång i genom att man ingick i ett pilotprojekt inför implementeringen av det nya arbetssättet i den nya organisationen.

I Hagfors lanserades dessutom en kommungrupp där två lokalpoliser ingick och som hade kommunen som sitt huvudsakliga arbetsområde. Att det nu presenterats en kommunpolis för hela norra polisområdet har väckt förvåning.

I beslutet som Genomförandekommittén för nya polismyndigheten fattade i november i fjol sägs det visserligen att funktionen som kommunpolis kan utgöras av en eller flera personer i varje lokalpolisområde men enligt Håkan Jarborg, chef för Utvecklingscentrum Syd, som samrodnar det brottsförebyggande arbetet, är grundförutsättningen att det ska finnas minst en kommunpolis i varje kommun.

– Men man får acceptera att det ser lite olika ut. Det ska dock finnas tillräckligt så vi kan garantera kontaktytor, säger Jarborg.

Inga områdespoliser

I direktiven sägs också att det ska finna områdespoliser i varje kommun. Enligt Jarborg är de tänkta att arbeta i ett avgränsat område i en kommun som är såpass litet så medborgarna känner att ”det här är min polis”. Exakt hur områdena ska se ut och hur många områdespoliser det ska finnas är inte givet men det bör vara minst en i ett område med 5 000-8 000 invånare.

Några områdespoliser har ännu inte tillsatts i norra lokalpolisområdet.

”Olyckligt”

– Det är olyckligt när man backar från något som upplevts som bra, säger Jarborg när han får höra om de farhågor som finns i och med att fyra kommunpoliser blivit en.

– Det här är ju inget som bara gäller för oss uppe i norr utan så här är det i regionen i stort. Och det finns ingen tanke på att vi ska försämra servicen utan det finns en kommunpolis i hela området som har en sammanhållande funktion och sen ska det finnas resurser ändå som ska jobba med den lokala problembilden, säger lokalområdeschef Thomas Sahlström.

– Strukturen blir lite annorlunda men jag är övertygad om att det här kommer att vara en väldigt bra lösning, säger Sahlström som menar att man får ta en dialog med kommunledningen nu när det upplevs som en försämring när fyra kommunpoliser i norr blivit en.

Tidigare i år har det varit en kommunpolis i respektive kommun i norra polisområdet vars uppgift bland annat varit att ta fram medborgarlöften och samverkansavtal som underlag för det lokala arbetet. Ett arbete som polisområdet i norr fick ett försprång i genom att man ingick i ett pilotprojekt inför implementeringen av det nya arbetssättet i den nya organisationen.

I Hagfors lanserades dessutom en kommungrupp där två lokalpoliser ingick och som hade kommunen som sitt huvudsakliga arbetsområde. Att det nu presenterats en kommunpolis för hela norra polisområdet har väckt förvåning.

I beslutet som Genomförandekommittén för nya polismyndigheten fattade i november i fjol sägs det visserligen att funktionen som kommunpolis kan utgöras av en eller flera personer i varje lokalpolisområde men enligt Håkan Jarborg, chef för Utvecklingscentrum Syd, som samrodnar det brottsförebyggande arbetet, är grundförutsättningen att det ska finnas minst en kommunpolis i varje kommun.

– Men man får acceptera att det ser lite olika ut. Det ska dock finnas tillräckligt så vi kan garantera kontaktytor, säger Jarborg.

Inga områdespoliser

I direktiven sägs också att det ska finna områdespoliser i varje kommun. Enligt Jarborg är de tänkta att arbeta i ett avgränsat område i en kommun som är såpass litet så medborgarna känner att ”det här är min polis”. Exakt hur områdena ska se ut och hur många områdespoliser det ska finnas är inte givet men det bör vara minst en i ett område med 5 000-8 000 invånare.

Några områdespoliser har ännu inte tillsatts i norra lokalpolisområdet.

”Olyckligt”

– Det är olyckligt när man backar från något som upplevts som bra, säger Jarborg när han får höra om de farhågor som finns i och med att fyra kommunpoliser blivit en.

– Det här är ju inget som bara gäller för oss uppe i norr utan så här är det i regionen i stort. Och det finns ingen tanke på att vi ska försämra servicen utan det finns en kommunpolis i hela området som har en sammanhållande funktion och sen ska det finnas resurser ändå som ska jobba med den lokala problembilden, säger lokalområdeschef Thomas Sahlström.

– Strukturen blir lite annorlunda men jag är övertygad om att det här kommer att vara en väldigt bra lösning, säger Sahlström som menar att man får ta en dialog med kommunledningen nu när det upplevs som en försämring när fyra kommunpoliser i norr blivit en.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.