2015-10-23 06:00

2015-10-23 09:32

Sjukt dålig luft i Kina

HAGFORS: Ett gigantiskt problem

Kina är den stora boven när det gäller luftföroreningar, konstaterade Uddeholms vd Johnny Sjöström vid sitt anförande under klimatkonferensen på temat luft.

Sjöström har upplevt de enorma problemen i Kina på plats, under åren som chef för svenska stålbolag. Han berättade om hur man varje dag kollade hur luftförhållandena var innan man gav sig ut. De dagar det bedömdes som okej hade ändå så höga nivåer att det hade inneburit varningar och restriktioner i Sverige.

– Det är sjukt dålig luft. Det är enorma mängder koldioxid och partiklar som släpps ut. Ett gigantiskt problem som är dåligt för jorden, sa Sjöström som inte hade några stora förhoppningar om att det kommer ske några förändringar i Kina den närmaste tiden.

I det perspektivet har vi i Sverige egentligen inga problem men för Uddeholms AB är det ändå angeläget att ständigt investera i miljöförbättringar och få ner utsläppen, konstaterade Sjöström.

Konferensen i Hagfors samlade 75 deltagare och många talare belyste ämnet ur olika synvinklar. Det pratades mycket om utsläpp och klimatpåverkande luftföroreningar liksom vilka lösningar och möjligheter som finns för att förbättra situationen i såväl det lokala som globala perspektivet.

Konferensen var ett inslag under temaveckan Green planet week med aktiviteter i såväl Torsby som Sunne och Hagfors kommuner.

Sjöström har upplevt de enorma problemen i Kina på plats, under åren som chef för svenska stålbolag. Han berättade om hur man varje dag kollade hur luftförhållandena var innan man gav sig ut. De dagar det bedömdes som okej hade ändå så höga nivåer att det hade inneburit varningar och restriktioner i Sverige.

– Det är sjukt dålig luft. Det är enorma mängder koldioxid och partiklar som släpps ut. Ett gigantiskt problem som är dåligt för jorden, sa Sjöström som inte hade några stora förhoppningar om att det kommer ske några förändringar i Kina den närmaste tiden.

I det perspektivet har vi i Sverige egentligen inga problem men för Uddeholms AB är det ändå angeläget att ständigt investera i miljöförbättringar och få ner utsläppen, konstaterade Sjöström.

Konferensen i Hagfors samlade 75 deltagare och många talare belyste ämnet ur olika synvinklar. Det pratades mycket om utsläpp och klimatpåverkande luftföroreningar liksom vilka lösningar och möjligheter som finns för att förbättra situationen i såväl det lokala som globala perspektivet.

Konferensen var ett inslag under temaveckan Green planet week med aktiviteter i såväl Torsby som Sunne och Hagfors kommuner.