2015-10-20 06:00

2015-10-20 06:00

Monica Z blir draglok för järnvägen och stålet

HAGFORS: En historisk utvecklingsplan

– Det börjar röra på sig på riktigt, säger Leif Andersson om de utvecklingsplaner som finns för Monica Z-museet, järnvägsmuseet och Bessemerverket som innebär att det satsas 390 000 kronor om året under tre år i ett gemensamhetsprojekt för anläggningarna.

– Planen är att vi på minnesmuseet tar över driften av järnvägsmuseet. Det har varit med länge i våra tankar, säger föreståndaren Leif Andersson om det avtal som är klart för att skrivas under de närmaste dagarna.

Att det nu finns ett politiskt beslut om att avsätta 130 000 kronor om året i tre år i ett utvecklingsprojekt gör att minnesmuseet och Uddeholms AB lägger lika mycket vardera.

– Det handlar om utveckling av verksamheterna, säger Leif Andersson.

Samordningsvinster

Ett första steg är att skapa samordningsvinster genom att minnesmuseet tar över driften av det kommunalägda järnvägsmuseet inklusive dressinåkningen, däremot ingår inte lokstallarna i uppgörelsen.

Rubriken för samprojektet är Tillgänglighet vilket bland annat innebär att man ska hitta en lösning på hur man på bästa sätt får besökare att komma in till det kulturskyddade Bessemerverket. Anläggningarna ligger ju nära varandra men tillgängligheten till Bessemerverket är för närvarande begränsad då det ligger inne på järnverksområdet.

UHB-historia

Det finns även en ambition att bygga en utställning om Uddeholmsbolagets historia, något som vore lämpligt ha helt klart till 2018 då det är 350 år sedan UHB bildades. Utrymme för en Uddeholmsutställning finns inom den lokal som stiftelsen bakom Hagfors minnesmuseum och Monica Z-museet disponerar.

– Tittar man på oss här i vinter så kommer vi göra en stor rockad av materialet som en anpassning till vår långsiktiga plan, säger Leif Andersson.

Folkets park inomhus

Det innebär att Z-avdelningen flyttas till andra ända av huset och lämnar nuvarande ytor till den tänkta Uddeholmsutställningen. Z-utställningen kommer att bli mer omfattande än tidigare då man fått in mycket nytt material. Det ska även byggas en modell av den gamla entrén i trä till Folkets park som ska leda besökarna in i den parkkultur som rådde under Monica Zetterlunds karriär.

– Så det blir spännande tre år framöver där det även gäller att skapa en organisation som gör att verksamheterna kan leva vidare och fortsätta utvecklas, säger Leif Andersson.

– Planen är att vi på minnesmuseet tar över driften av järnvägsmuseet. Det har varit med länge i våra tankar, säger föreståndaren Leif Andersson om det avtal som är klart för att skrivas under de närmaste dagarna.

Att det nu finns ett politiskt beslut om att avsätta 130 000 kronor om året i tre år i ett utvecklingsprojekt gör att minnesmuseet och Uddeholms AB lägger lika mycket vardera.

– Det handlar om utveckling av verksamheterna, säger Leif Andersson.

Samordningsvinster

Ett första steg är att skapa samordningsvinster genom att minnesmuseet tar över driften av det kommunalägda järnvägsmuseet inklusive dressinåkningen, däremot ingår inte lokstallarna i uppgörelsen.

Rubriken för samprojektet är Tillgänglighet vilket bland annat innebär att man ska hitta en lösning på hur man på bästa sätt får besökare att komma in till det kulturskyddade Bessemerverket. Anläggningarna ligger ju nära varandra men tillgängligheten till Bessemerverket är för närvarande begränsad då det ligger inne på järnverksområdet.

UHB-historia

Det finns även en ambition att bygga en utställning om Uddeholmsbolagets historia, något som vore lämpligt ha helt klart till 2018 då det är 350 år sedan UHB bildades. Utrymme för en Uddeholmsutställning finns inom den lokal som stiftelsen bakom Hagfors minnesmuseum och Monica Z-museet disponerar.

– Tittar man på oss här i vinter så kommer vi göra en stor rockad av materialet som en anpassning till vår långsiktiga plan, säger Leif Andersson.

Folkets park inomhus

Det innebär att Z-avdelningen flyttas till andra ända av huset och lämnar nuvarande ytor till den tänkta Uddeholmsutställningen. Z-utställningen kommer att bli mer omfattande än tidigare då man fått in mycket nytt material. Det ska även byggas en modell av den gamla entrén i trä till Folkets park som ska leda besökarna in i den parkkultur som rådde under Monica Zetterlunds karriär.

– Så det blir spännande tre år framöver där det även gäller att skapa en organisation som gör att verksamheterna kan leva vidare och fortsätta utvecklas, säger Leif Andersson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.