2015-08-01 06:00

2015-08-01 06:00

"Vi är maktlösa"

NORRA RÅDA: Skogsbolag har gjort vägen oframkomlig

Grannarna Yvonne Andersson och Jan Klarström bor på Uslavägen, en väg som numera verkligen gör skäl för sitt namn. Skogsbolaget Stora Enso har indirekt förstört vägen. På flera ställen har vägen förvandlats till en sjö och bilarna har fått skador.

– Jag har försökt att nå någon från Stora Enso i flera dagar, men alla har semester, säger Jan.

Jan och Yvonne som bor i skogsområdet Ängkärret i Norra Råda överraskades förra veckan av att lastbilslass med grus kördes in på deras väg. Lastbilarna körde förbi de båda husen. Men strax efter Yvonnes hus tömdes gruset och resterande 2 kilometer väg upp i skogen grusades till toppskick. Enligt Jan var det cirka 30 gruslass. Men de första 500 meterna av vägen som går till Jans och Yvonnes båda hus blev förstörd av den tunga transporten och oframkomlig. Det som en gång var väg har förvandlats till 20 centimeter djupa sjöar och vägtrumman sticker upp på ett ställe.

– Jag blev ju arg som ett bi och pratade med en av chaufförerna. Han sa att de hade uppdrag av Bergvik Skog att göra i ordning slutet av vägen för timmerbilar inför avverkning. Han hade fått en karta som pekade ut att grusningen skulle ske efter Yvonnes hus, säger han.

Satte sig fast

Transporterna med gruslast fortgick ända till i början av denna vecka. Då satte sig Yvonne också fast med bilen när hon skulle åka och handla.

– Det är ju inte meningen att man ska behöva ha terrängfordon för att bo här. Min gubbe kan inte hälsa på mig och inte mina vänner heller. Jag är hjärtsjuk och har diabetes tänk om jag skulle behöva ambulans. Den skulle inte kunna köra in och hämta mig, säger hon.

Oroliga

Enligt uppgifter som Yvonne och Jan fått så är det Bergvik skog som äger skogen och Stora Enso sköter om vägen. De boende utefter vägen har nyttjanderätt.

– Jag har försökt att nå någon ansvarig på Stora Enso i flera dagar, men får bara till svar att alla har semester, säger han.

Nu är de båda grannarna oroliga för vad som ska hända när timmerbilarna kommer i gång med att köra på vägen. Då blir det om möjligt än värre.

– Jag börjar ju jobba efter semestern om en vecka. Kanske får jag parkera bilen vid en mötesplats i skogen och gå hem. Man vill ju inte förstöra bilen, säger han.

Skadat bilarna

För det har de båda gjort redan. Jan var in till verkstaden i går för att en del av underredet körts sönder. Yvonne har också fått flera synliga skador på bilen efter att ha försökt att köra på vägen.

– Vi känner oss maktlösa och helt i händerna på skogsbolagen, säger han.

Jan Klarström har bott i Ängkärret i 25 år och han har även tidigare varit med om att olika skogsbolag trafikerar vägen när de ska avverka skog.

– Tidigare har de ju alltid avverkat på vintern, då blir det ju inte de skadorna, säger han.

Ska blockera

Yvonne har en plan för vad hon ska göra när den första timmerbilen kommer.

– Jag kommer att ställa min Dodge mitt i vägen så att de inte tar sig förbi. Jag är medveten om att polisen kan ta mig för att jag då gör mig skyldig till en olaglig handling. Men skogsbolagen får inte behandla oss på detta viset, säger hon.

Jan och Yvonne som bor i skogsområdet Ängkärret i Norra Råda överraskades förra veckan av att lastbilslass med grus kördes in på deras väg. Lastbilarna körde förbi de båda husen. Men strax efter Yvonnes hus tömdes gruset och resterande 2 kilometer väg upp i skogen grusades till toppskick. Enligt Jan var det cirka 30 gruslass. Men de första 500 meterna av vägen som går till Jans och Yvonnes båda hus blev förstörd av den tunga transporten och oframkomlig. Det som en gång var väg har förvandlats till 20 centimeter djupa sjöar och vägtrumman sticker upp på ett ställe.

– Jag blev ju arg som ett bi och pratade med en av chaufförerna. Han sa att de hade uppdrag av Bergvik Skog att göra i ordning slutet av vägen för timmerbilar inför avverkning. Han hade fått en karta som pekade ut att grusningen skulle ske efter Yvonnes hus, säger han.

Satte sig fast

Transporterna med gruslast fortgick ända till i början av denna vecka. Då satte sig Yvonne också fast med bilen när hon skulle åka och handla.

– Det är ju inte meningen att man ska behöva ha terrängfordon för att bo här. Min gubbe kan inte hälsa på mig och inte mina vänner heller. Jag är hjärtsjuk och har diabetes tänk om jag skulle behöva ambulans. Den skulle inte kunna köra in och hämta mig, säger hon.

Oroliga

Enligt uppgifter som Yvonne och Jan fått så är det Bergvik skog som äger skogen och Stora Enso sköter om vägen. De boende utefter vägen har nyttjanderätt.

– Jag har försökt att nå någon ansvarig på Stora Enso i flera dagar, men får bara till svar att alla har semester, säger han.

Nu är de båda grannarna oroliga för vad som ska hända när timmerbilarna kommer i gång med att köra på vägen. Då blir det om möjligt än värre.

– Jag börjar ju jobba efter semestern om en vecka. Kanske får jag parkera bilen vid en mötesplats i skogen och gå hem. Man vill ju inte förstöra bilen, säger han.

Skadat bilarna

För det har de båda gjort redan. Jan var in till verkstaden i går för att en del av underredet körts sönder. Yvonne har också fått flera synliga skador på bilen efter att ha försökt att köra på vägen.

– Vi känner oss maktlösa och helt i händerna på skogsbolagen, säger han.

Jan Klarström har bott i Ängkärret i 25 år och han har även tidigare varit med om att olika skogsbolag trafikerar vägen när de ska avverka skog.

– Tidigare har de ju alltid avverkat på vintern, då blir det ju inte de skadorna, säger han.

Ska blockera

Yvonne har en plan för vad hon ska göra när den första timmerbilen kommer.

– Jag kommer att ställa min Dodge mitt i vägen så att de inte tar sig förbi. Jag är medveten om att polisen kan ta mig för att jag då gör mig skyldig till en olaglig handling. Men skogsbolagen får inte behandla oss på detta viset, säger hon.