2015-06-28 16:02

2015-06-28 16:02

Älgparken har ny ägare

EKSHÄRAD: Tröttnade på London och flyttade till Ekshärad

Engelsmannen James Gegg har lämnat Londons bankvärld och köpt älgparken i Ekshärad.
– Jag blev helt enkelt förälskad i älgarna här. Dessutom ville jag tillbaka till mina rötter. För min mamma och hela hennes släkt är från Ekshärad, säger han.

Det är ingen tvekan om att James Gegg stortrivs på älgparken i Holeberg, Ekshärad. Med varsamhet för han den 4-årige älgtjuren Emil mot NWT:s reporter, för att få möjlighet att riktigt nära hälsa på Skogens Konung och känna på de ståtliga älghornen.

– Visst är det otroligt att älghornen växer 2 centimeter per dygn, säger han.

Sedan i februari äger han älgfarmen tillsammans med sin pappa och bror som bor i Storbritannien.

– Men de ska komma hit och hjälpa mig att jobba emellanåt, säger han.

James Gegg föddes i Göteborg, men flyttade med familjen till pappans hemland England och grevskapet Kent när han var fem år. Men i hela sitt vuxna liv har han jobbat i London, bland annat inom bankvärlden och har en examen i miljövetenskap. Mammans hembygd Ekshärad har alltid legat honom varmt om hjärtat och familjen har en gård vid sjön Grängen. Förra året reste han hit på en långsemester.

– Jag var 36 år och trött på stressen i London och kände att jag ville tillbaka till mina rötter och ville flytta hit innan jag blev för gammal, säger han.

Men han visste inte vad han skulle sysselsätta sig med här. Då hörde Harold de Witt av sig som då ägde älgparken och han behövde någon som skötte om älgarna under vintern, eftersom han skulle flytta tillbaka till Holland och älgparken var ute till försäljning.

– Jag skötte om älgarna i ur och skur och under den tiden blev jag förälskad i dem och blev orolig för vad som skulle hända med dem om inte någon köpte farmen.

Så kom det sig att James Gegg blev ägare av älgfarmen.

– Jag ser det första året som en läroperiod. Men hittills har allt gått bättre än jag vågat hoppas och besökarna verkar uppskatta det jag gör.

En sak är han säker på.

– Min mamma som tyvärr gick bort för 12 år sedan skulle ha blivit mycket glad och stolt om hon fått leva och se vad jag gör idag, säger han.

Det är ingen tvekan om att James Gegg stortrivs på älgparken i Holeberg, Ekshärad. Med varsamhet för han den 4-årige älgtjuren Emil mot NWT:s reporter, för att få möjlighet att riktigt nära hälsa på Skogens Konung och känna på de ståtliga älghornen.

– Visst är det otroligt att älghornen växer 2 centimeter per dygn, säger han.

Sedan i februari äger han älgfarmen tillsammans med sin pappa och bror som bor i Storbritannien.

– Men de ska komma hit och hjälpa mig att jobba emellanåt, säger han.

James Gegg föddes i Göteborg, men flyttade med familjen till pappans hemland England och grevskapet Kent när han var fem år. Men i hela sitt vuxna liv har han jobbat i London, bland annat inom bankvärlden och har en examen i miljövetenskap. Mammans hembygd Ekshärad har alltid legat honom varmt om hjärtat och familjen har en gård vid sjön Grängen. Förra året reste han hit på en långsemester.

– Jag var 36 år och trött på stressen i London och kände att jag ville tillbaka till mina rötter och ville flytta hit innan jag blev för gammal, säger han.

Men han visste inte vad han skulle sysselsätta sig med här. Då hörde Harold de Witt av sig som då ägde älgparken och han behövde någon som skötte om älgarna under vintern, eftersom han skulle flytta tillbaka till Holland och älgparken var ute till försäljning.

– Jag skötte om älgarna i ur och skur och under den tiden blev jag förälskad i dem och blev orolig för vad som skulle hända med dem om inte någon köpte farmen.

Så kom det sig att James Gegg blev ägare av älgfarmen.

– Jag ser det första året som en läroperiod. Men hittills har allt gått bättre än jag vågat hoppas och besökarna verkar uppskatta det jag gör.

En sak är han säker på.

– Min mamma som tyvärr gick bort för 12 år sedan skulle ha blivit mycket glad och stolt om hon fått leva och se vad jag gör idag, säger han.