2015-06-16 06:00

2015-06-16 06:00

Tre herrgårdar till salu

HAGFORS: Tidigare tjänstebostäder åt UHB-direktörer

Sugen på att förvärva en ståndsmässig herrgård från Uddeholmsbolagets storhetstid? Då finns det att välja på i Hagfors kommun, med varierande prislapp.

Dyrast är den tidigare bruksdisponent- och vd-bostaden Risbergs herrgård vid Rådasjön. 12 miljoner kronor är utgångspriset för herrgården som Pieter och Maj-Britt van Ingen köpte av Uddeholm Tooling för ganska precis 20 år sedan för 2,75 miljoner kronor. Då hade herrgården stått tom i några år sedan Uddeholms-vdn Pelle Norberg sålt bolaget och flyttat ut.

Rymligt

Huvudbyggnaden från 1865 har en boyta på 727 kvadratmeter, dessutom finns två rymliga ”gäststugor”. Det är två flygelbyggnader där den norra från 1750 har en boyta på 138 kvadratmeter medan den södra från 1940 är på 157 kvadratmeter.

Även Sjögränds herrgård är till salu. Den ägs sedan 2002 av den holländska konstnären Henny Kortenoeven och hennes man. Sedan en tid har de haft herrgården ute till försäljning, med ett utgångspris på 4,25 miljoner kronor.

Vikt för vice vd

Sjögränds herrgård var en gång i tiden vikt för Uddeholmsbolagets vice vd men likt de flesta andra bolagsägda tjänstebostäder är de numera sålda. Kvar i bolagets ägo är bara den byggnadsminnesförklarade Uddeholms herrgård som används för representationsändamål.

Stjärnsfors herrgård var tidigare bostaden för Uddeholmsbolagets skogschefer. Nuvarande ägare, engelskbördiga Donald och Frances Tait, har försökt hitta köpare en längre tid, med ett begärt pris på strax under tre miljoner kronor. Nyligen togs herrgården bort från försäljningslistan, inte för att den var såld utan för att ”vila från marknaden en stund”.

Dyrast är den tidigare bruksdisponent- och vd-bostaden Risbergs herrgård vid Rådasjön. 12 miljoner kronor är utgångspriset för herrgården som Pieter och Maj-Britt van Ingen köpte av Uddeholm Tooling för ganska precis 20 år sedan för 2,75 miljoner kronor. Då hade herrgården stått tom i några år sedan Uddeholms-vdn Pelle Norberg sålt bolaget och flyttat ut.

Rymligt

Huvudbyggnaden från 1865 har en boyta på 727 kvadratmeter, dessutom finns två rymliga ”gäststugor”. Det är två flygelbyggnader där den norra från 1750 har en boyta på 138 kvadratmeter medan den södra från 1940 är på 157 kvadratmeter.

Även Sjögränds herrgård är till salu. Den ägs sedan 2002 av den holländska konstnären Henny Kortenoeven och hennes man. Sedan en tid har de haft herrgården ute till försäljning, med ett utgångspris på 4,25 miljoner kronor.

Vikt för vice vd

Sjögränds herrgård var en gång i tiden vikt för Uddeholmsbolagets vice vd men likt de flesta andra bolagsägda tjänstebostäder är de numera sålda. Kvar i bolagets ägo är bara den byggnadsminnesförklarade Uddeholms herrgård som används för representationsändamål.

Stjärnsfors herrgård var tidigare bostaden för Uddeholmsbolagets skogschefer. Nuvarande ägare, engelskbördiga Donald och Frances Tait, har försökt hitta köpare en längre tid, med ett begärt pris på strax under tre miljoner kronor. Nyligen togs herrgården bort från försäljningslistan, inte för att den var såld utan för att ”vila från marknaden en stund”.