2015-06-13 06:00

2015-06-13 06:00

Asylsökande vägrar flytta

HAGFORS: Gustavagårdens ägare missade skicka in hyresavtal med sig själv

Asylsökande protesterar
Gustavagården utanför Hagfors diskvalificerades i den senaste upphandlingen av tillfälliga asylboenden.
Men flera av de asylsökande vägrar än så länge att flytta från boendet.

I december 2014 anlände de första asylsökande till Gustavagården i Geijersholm utanför Hagfors. Ägaren Lenita Tönnsen har avtal med Migrationsverket om att leverera mat och boende för 58 asylsökande till och med 18 juni.

Anbudet diskades

I den senaste upphandlingen av asylboenden hade Lenita Tönnsen genom sitt företag lämnat in ett anbud för att kunna driva boendet vidare. Men det diskvalificerades eftersom ett avtal mellan fastighetsägaren och företaget som driver boendet saknades.

– Jag äger fastigheten och jag äger företaget. Det jag har missat att skicka in är alltså ett avtal med mig själv. Jag har överklagat beslutet till förvaltningsrätten, säger Lenita Tönnsen.

Lagkrav

Lenita fick inga påminnelser eller någon möjlighet att i efterhand komplettera anbudet. Upphandlingsunderlaget omfattar vissa ”skall-krav” från vilka det inte finns några undantag.

– Vi kan inte välja ut delar av lagen att följa eller inte följa. Det är oerhört viktigt att ha koll på vilka papper som ska vara med i anbudet, vissa saker kan man komplettera med men att det finns ett kontrakt om fastigheten de boende ska vistas på är ett absolut måste, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket.

Olyckligt

Om Lenita Tönnsen skulle vinna överklagandet mot Migrationsverkets beslut får hon börja mer eller mindre från noll eftersom boendet nu töms på människor.

– Det är så klart olyckligt att leverantören nu hamnat i den här sitsen, och än mer olyckligt för de asylsökande som tvingas flytta fast de kanske inte vill det, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Gick inte på bussen

Kockan 10 på fredagsförmiddagen skulle de en chartrad buss transportera de 23 asylsökande som fortfarande bodde på Gustavagården till ett boende i Munkfors.

– Vi vill inte flytta, vi vill stanna här. Vi hör ju skräckhistorier om andra boenden, här är det rent, allt funkar och ägaren är väldigt snäll och trevlig. Vi har blivit som en stor familj och vi älskar att vara här, säger en av de asylsökande som vill vara anonym.

Ultimatum

När de boende vägrade sätta sig på bussen ställdes de inför ett ultimatum: Gå på bussen annars får ni själva stå för resa. Om ni inte infinner er i Munkfors senast 18 juni får ni klara er på egen hand.

– Tio av oss valde att stanna, de andra var oroliga över vad som skulle kunna ske om de inte gjorde som Migrationsverkets personal sa. Nu vet vi inte vad som kommer att hända. Vi är ledsna, det känns fruktansvärt, säger den anonyme asylsökande.

I december 2014 anlände de första asylsökande till Gustavagården i Geijersholm utanför Hagfors. Ägaren Lenita Tönnsen har avtal med Migrationsverket om att leverera mat och boende för 58 asylsökande till och med 18 juni.

Anbudet diskades

I den senaste upphandlingen av asylboenden hade Lenita Tönnsen genom sitt företag lämnat in ett anbud för att kunna driva boendet vidare. Men det diskvalificerades eftersom ett avtal mellan fastighetsägaren och företaget som driver boendet saknades.

– Jag äger fastigheten och jag äger företaget. Det jag har missat att skicka in är alltså ett avtal med mig själv. Jag har överklagat beslutet till förvaltningsrätten, säger Lenita Tönnsen.

Lagkrav

Lenita fick inga påminnelser eller någon möjlighet att i efterhand komplettera anbudet. Upphandlingsunderlaget omfattar vissa ”skall-krav” från vilka det inte finns några undantag.

– Vi kan inte välja ut delar av lagen att följa eller inte följa. Det är oerhört viktigt att ha koll på vilka papper som ska vara med i anbudet, vissa saker kan man komplettera med men att det finns ett kontrakt om fastigheten de boende ska vistas på är ett absolut måste, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket.

Olyckligt

Om Lenita Tönnsen skulle vinna överklagandet mot Migrationsverkets beslut får hon börja mer eller mindre från noll eftersom boendet nu töms på människor.

– Det är så klart olyckligt att leverantören nu hamnat i den här sitsen, och än mer olyckligt för de asylsökande som tvingas flytta fast de kanske inte vill det, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Gick inte på bussen

Kockan 10 på fredagsförmiddagen skulle de en chartrad buss transportera de 23 asylsökande som fortfarande bodde på Gustavagården till ett boende i Munkfors.

– Vi vill inte flytta, vi vill stanna här. Vi hör ju skräckhistorier om andra boenden, här är det rent, allt funkar och ägaren är väldigt snäll och trevlig. Vi har blivit som en stor familj och vi älskar att vara här, säger en av de asylsökande som vill vara anonym.

Ultimatum

När de boende vägrade sätta sig på bussen ställdes de inför ett ultimatum: Gå på bussen annars får ni själva stå för resa. Om ni inte infinner er i Munkfors senast 18 juni får ni klara er på egen hand.

– Tio av oss valde att stanna, de andra var oroliga över vad som skulle kunna ske om de inte gjorde som Migrationsverkets personal sa. Nu vet vi inte vad som kommer att hända. Vi är ledsna, det känns fruktansvärt, säger den anonyme asylsökande.