2015-06-11 06:00

2015-06-13 08:55

Bygdespelet om folket i Gustava återupplivas

HAGFORS: Nypremiär under midsommarhelgen

Under midsommarhelgen blir det nypremiär för ”Över de blånande bergen” vid Gustavsfors hembygdsgård. En studiecirkel under vintern ha lagt grunden för ett återupplivande av bygdespelet som inte spelats här sedan 2005.

1992 var urpremiären för Stig Bergs bygdeepos om folket och vardagslivet i Gustava på 1800-talet. Det blev snabbt ett folkkärt inslag på somrarna och uppfördes på hembygdsgården till och med 2005.

2007 spelades utvalda scener ur spelet upp i trädgården vid Björkenstamsvillan i Hagfors, därefter har det legat vilande ända tills i höstas då ABF sökte teaterintresserade till en studiecirkel, med sikte på att kunna sätta upp bygdespelet igen.

Kända figurer

Lars-Ove Hagèl har spelat gårdfarihandlaren Boråser'n i alla år och dyker upp som denne spelevink även den här gången. Andra ”veteraner” som återkommer i sina invanda roller är Sandra S Johansson som Môsmora, Anders Nilsson som Karjalainen och Per-Erik Nutte Åhslund som smed-Johan.

– Det är roligt att vara tillbaka, det är här spelet hör hemma, sa Nutte innan söndagens repetitioner.

Bärande roller

Timmie Nilsson, som tidigare spelat Elis, ikläder sig i år rollen som den synnerligen osympatiske värdshusvärden Teodor Slut, Julia Flodman spelar hans dotter Mina medan Josefin Abrahamsson är pigan Lovisa som rymmer med Boråser'n.

En ny präst har engagerats i Lars Larsson vars sambo Lilian Wollroth också är med, som patronskan. Den nye Elis kommer från Munkfors; Ludwig Säfström som även är engagerad i Värmlänningarna och Munkforsrevyn.

Ett engagerat gäng

Drygt 30 personer är engagerade på olika sätt, såväl på som bakom scenen.

– Det är nästan full ensemble så några får ta på sig dubbla roller för att det ska fungera, säger Hagèl.

Regissör är cirkelledaren Jennie Sjögren som även var delaktig som regissör i succéföreställningen Grease för några år sedan, en musikal där bland andra ovan nämnda Timmie, Julia och Josefin hade bärande roller.

Nypremiär under midsommarhelgen alltså, med en föreställning på lördagen och en på söndagen.

– Sen är det finito för den här gången, säger Hagèl.

1992 var urpremiären för Stig Bergs bygdeepos om folket och vardagslivet i Gustava på 1800-talet. Det blev snabbt ett folkkärt inslag på somrarna och uppfördes på hembygdsgården till och med 2005.

2007 spelades utvalda scener ur spelet upp i trädgården vid Björkenstamsvillan i Hagfors, därefter har det legat vilande ända tills i höstas då ABF sökte teaterintresserade till en studiecirkel, med sikte på att kunna sätta upp bygdespelet igen.

Kända figurer

Lars-Ove Hagèl har spelat gårdfarihandlaren Boråser'n i alla år och dyker upp som denne spelevink även den här gången. Andra ”veteraner” som återkommer i sina invanda roller är Sandra S Johansson som Môsmora, Anders Nilsson som Karjalainen och Per-Erik Nutte Åhslund som smed-Johan.

– Det är roligt att vara tillbaka, det är här spelet hör hemma, sa Nutte innan söndagens repetitioner.

Bärande roller

Timmie Nilsson, som tidigare spelat Elis, ikläder sig i år rollen som den synnerligen osympatiske värdshusvärden Teodor Slut, Julia Flodman spelar hans dotter Mina medan Josefin Abrahamsson är pigan Lovisa som rymmer med Boråser'n.

En ny präst har engagerats i Lars Larsson vars sambo Lilian Wollroth också är med, som patronskan. Den nye Elis kommer från Munkfors; Ludwig Säfström som även är engagerad i Värmlänningarna och Munkforsrevyn.

Ett engagerat gäng

Drygt 30 personer är engagerade på olika sätt, såväl på som bakom scenen.

– Det är nästan full ensemble så några får ta på sig dubbla roller för att det ska fungera, säger Hagèl.

Regissör är cirkelledaren Jennie Sjögren som även var delaktig som regissör i succéföreställningen Grease för några år sedan, en musikal där bland andra ovan nämnda Timmie, Julia och Josefin hade bärande roller.

Nypremiär under midsommarhelgen alltså, med en föreställning på lördagen och en på söndagen.

– Sen är det finito för den här gången, säger Hagèl.