2015-05-06 19:28

2015-05-06 20:06

Trafiknykterheten i fokus

HAGFORS: "Tänk efter före"

När Trafiknykterhetens dag uppmärksammades på 150 orter i landet hade Hagfors en särställning då riksmanifestationen var förlagd hit.
– Vi lägger vårt krut här i norra Värmland där det varit många rattfyllerister, förklarade projektledare Mats Sjöö.

Värmland kommer på tredje plats i landet när det gäller hur vanligt det är med rattfylleri. När det gäller drograttfylleri är situationen ännu sämre, där kommer Värmland på en andra plats efter Örebro, sa Mats Sjöö.

Med onyktra förare bakom ratten så ökar olycksrisken. Av 274 personer som dog i trafiken i fjol räknar man med att det var alkohol- eller drogpåverkade förare bakom 28 procent av fallen. Till det kommer ett stort antal skadade personer.

Att drabbade tas om hand på ett bra sätt så snart som möjligt framhöll Sjöö i sitt anförande där han från MHFs sida krävde att det ska finnas kuratorer tillgängliga dygnet runt. Så är inte fallet i dag på helger och nätter, de tidpunkter då de flesta olyckor inträffar.

Att riksmanifestationen var förlagd till Hagfors innebar också att Årets trafikhjälte prisades; Cecilia Knuts från Älvdalen som arbetat förbyggande bland unga i sin kommun.

Värmland kommer på tredje plats i landet när det gäller hur vanligt det är med rattfylleri. När det gäller drograttfylleri är situationen ännu sämre, där kommer Värmland på en andra plats efter Örebro, sa Mats Sjöö.

Med onyktra förare bakom ratten så ökar olycksrisken. Av 274 personer som dog i trafiken i fjol räknar man med att det var alkohol- eller drogpåverkade förare bakom 28 procent av fallen. Till det kommer ett stort antal skadade personer.

Att drabbade tas om hand på ett bra sätt så snart som möjligt framhöll Sjöö i sitt anförande där han från MHFs sida krävde att det ska finnas kuratorer tillgängliga dygnet runt. Så är inte fallet i dag på helger och nätter, de tidpunkter då de flesta olyckor inträffar.

Att riksmanifestationen var förlagd till Hagfors innebar också att Årets trafikhjälte prisades; Cecilia Knuts från Älvdalen som arbetat förbyggande bland unga i sin kommun.