2015-04-07 18:00

2015-04-07 18:05

Tjuvarna avslöjade av stöldturné på gps

EKSHÄRAD/ EDSVALLA: Fängelse och utvisning för inbrottsräd

Två män dömdes på tisdagen till fängelse och utvisning för en rad inbrott ibland annat Edsvalla och Ekshärad.
Männen är utvisade på livstid från Norge för liknande brottslighet,

Männen greps på bar gärning vid ett inbrott i Ekshärad i februari. Deras flickvänner som väntade utanför greps också.

Under utredningen hittade polisen en gps som stulits vid ett bostadsinbrott i Karlskrona. Genom denna kunde polisen följa männens färd genom Dalsland och Värmland, och därmed binda dem till en rad bostadsinbrott.

Under förhören har alla fyra uppgett att kvinnorna inte visste vad som pågick. De trodde, säger de, att männen var inne i villorna och sökta arbete.

Värmlands tingsrätt friade båda kvinnorna på samtliga punkter.

Fängelse och utvisning

Männen, som erkänt brott dömdes till fängelse och utvisning i tio år. Den ene fick ett år och sex månaders fängelse för sju bostadsinbrott och ett inbrottsförsök. Den andre dömdes till ett år och två månader för sex bostadsinbrott och ett försök.

De kom med en färja till Sverige i januari. Under rättegången hävdade männen att de tänkte skaffa jobb och bosätta sig i Stockholm. Men pengarna tog slut på vägen. Det var därför, sa de, som de gjorde inbrott. För att skaffa mat.

Först slog de alltså till i Karlskrona, där de tog gps:en, sedan åkte de till Tanumshede och knackade på en dörr där – för att be om arbete, säger de. Det var ingen som öppnade, men en katt satt på trappan och ville in. Därför öppnade en av männen dörren. Han var bara inne i huset 15 sekunder, hävdar han, men hann ändå stjäla en Ipad.

Dömda i Norge

Därefter fortsatte stöldturnén upp genom Dalsland, där de gjorde inbrott och stal i två hus i Billingsfors. Sedan kom de till Värmland, och bröt sig in i en bostad i Edsvalla för att stjäla pengar. De hittade inga pengar, men stal smycken, vodka och en mobiltelefon.

Samma dag bröt de sig in i tre hus i Hagfors, i Bergsäng och Gunnerud. Tack vare larm från uppmärksamma privatpersoner där kunde alltså polisen gripa dem inne i en av fastigheterna.

Värmlands tingsrätt konstaterar att männen saknar anknytning till Sverige och var här enbart för att stjäla., och att de begått brott som varit grovt integritetskränkande för de drabbade.

I december 2012 respektive november 2013 dömdes männen för likartad brottslighet i Norge. I båda fallen blev domen fyra års fängelse och livstids utvisning.

Männen greps på bar gärning vid ett inbrott i Ekshärad i februari. Deras flickvänner som väntade utanför greps också.

Under utredningen hittade polisen en gps som stulits vid ett bostadsinbrott i Karlskrona. Genom denna kunde polisen följa männens färd genom Dalsland och Värmland, och därmed binda dem till en rad bostadsinbrott.

Under förhören har alla fyra uppgett att kvinnorna inte visste vad som pågick. De trodde, säger de, att männen var inne i villorna och sökta arbete.

Värmlands tingsrätt friade båda kvinnorna på samtliga punkter.

Fängelse och utvisning

Männen, som erkänt brott dömdes till fängelse och utvisning i tio år. Den ene fick ett år och sex månaders fängelse för sju bostadsinbrott och ett inbrottsförsök. Den andre dömdes till ett år och två månader för sex bostadsinbrott och ett försök.

De kom med en färja till Sverige i januari. Under rättegången hävdade männen att de tänkte skaffa jobb och bosätta sig i Stockholm. Men pengarna tog slut på vägen. Det var därför, sa de, som de gjorde inbrott. För att skaffa mat.

Först slog de alltså till i Karlskrona, där de tog gps:en, sedan åkte de till Tanumshede och knackade på en dörr där – för att be om arbete, säger de. Det var ingen som öppnade, men en katt satt på trappan och ville in. Därför öppnade en av männen dörren. Han var bara inne i huset 15 sekunder, hävdar han, men hann ändå stjäla en Ipad.

Dömda i Norge

Därefter fortsatte stöldturnén upp genom Dalsland, där de gjorde inbrott och stal i två hus i Billingsfors. Sedan kom de till Värmland, och bröt sig in i en bostad i Edsvalla för att stjäla pengar. De hittade inga pengar, men stal smycken, vodka och en mobiltelefon.

Samma dag bröt de sig in i tre hus i Hagfors, i Bergsäng och Gunnerud. Tack vare larm från uppmärksamma privatpersoner där kunde alltså polisen gripa dem inne i en av fastigheterna.

Värmlands tingsrätt konstaterar att männen saknar anknytning till Sverige och var här enbart för att stjäla., och att de begått brott som varit grovt integritetskränkande för de drabbade.

I december 2012 respektive november 2013 dömdes männen för likartad brottslighet i Norge. I båda fallen blev domen fyra års fängelse och livstids utvisning.