2015-03-23 17:13

2015-03-23 17:13

En lektion om skogsnäringen

HAGFORS: Studiebesök på en avverkningsplats

Från maskiner i full gång till återplantering på en och samma dag. Elever från Råda skola fick en konkret lektion i skogens kretslopp under ett studiebesök vid en avverkningsplats i Sundsjön.

– Det är uppskattat av barnen när de får komma ut i verkligheten, sa läraren Kerstin Hollsten under matpausen.

Innan korvgrillningen hade eleverna fått se såväl skotare som skördare i aktion. De hade även fått prova på att göra upp eld med hjälp av tändstål som Jens Meyer från samverkansprogrammet Skogen i skolan hade med sig.

– Vi har tidigare varit till pappersfabriken i Skoghall så egentligen började vi i fel ände men de fondpengar vi fick då var riktade till fabriker, sa Kerstin Hollsten.

Nu var det dags för skolan att ge sig ut i skogen och lära sig hur skogsnäringen fungerar i fält. Det handlar ju inte bara om att ta ner skog som växt färdigt, det gäller se till att det kommer upp ny skog också så att det ska finns att ta av längre fram.

Gunnar Botström från Skogsstyrelsen hade med sig plantor och planteringsrör som eleverna fick prova på att använda - i snön då det fortfarande är tjäle i marken.

Att det är viktigt att sprida kunskap om skogsnäringen, underströk Christer Lindqvist från Stora Enso. Likaså att väcka intresse för att jobba i skogen. En riktad insats för tjejer blir det vid Södra viken i augusti då det anordnas ett tredagarsläger för mellanstadieelever.

– Råda har fått fyra öronmärkta platser till kursen, sa Kerstin Hollsten.

– Det är uppskattat av barnen när de får komma ut i verkligheten, sa läraren Kerstin Hollsten under matpausen.

Innan korvgrillningen hade eleverna fått se såväl skotare som skördare i aktion. De hade även fått prova på att göra upp eld med hjälp av tändstål som Jens Meyer från samverkansprogrammet Skogen i skolan hade med sig.

– Vi har tidigare varit till pappersfabriken i Skoghall så egentligen började vi i fel ände men de fondpengar vi fick då var riktade till fabriker, sa Kerstin Hollsten.

Nu var det dags för skolan att ge sig ut i skogen och lära sig hur skogsnäringen fungerar i fält. Det handlar ju inte bara om att ta ner skog som växt färdigt, det gäller se till att det kommer upp ny skog också så att det ska finns att ta av längre fram.

Gunnar Botström från Skogsstyrelsen hade med sig plantor och planteringsrör som eleverna fick prova på att använda - i snön då det fortfarande är tjäle i marken.

Att det är viktigt att sprida kunskap om skogsnäringen, underströk Christer Lindqvist från Stora Enso. Likaså att väcka intresse för att jobba i skogen. En riktad insats för tjejer blir det vid Södra viken i augusti då det anordnas ett tredagarsläger för mellanstadieelever.

– Råda har fått fyra öronmärkta platser till kursen, sa Kerstin Hollsten.