2015-02-20 21:01

2015-02-21 10:27

Kulturellt utbyte över språkgränsen

HAGFORS: Internationella modersmålsdagen

– Det här är den största dagen på året för oss, sa Kadem Radhi när Internationella modersmålsdagen firades i Älvstranden med representanter för ett 20-tal länder.

Kadem Radhi är modersmålslärare i arabiska och var den som 2009 tog initiativet till att uppmärksamma den av UNESCO instiftade dagen.

– Då var det fyra länder som deltog så det har växt en hel del, sa Kadem i en paus under det omfattande dagsprogrammet.

– Kommunen stöttar då det är bra för integrationen så det här är mycket positivt, för alla, sa Kadem.

– Det är många som blivit kompisar genom att vi firat den här dagen och det är en bra chans för nykomna att kunna samlas kring det här tillsammans med hagforsborna. Detta vill vi fortsätta med då det ger att bra resultat, sa Kadem.

Under de tre senaste åren har det flyttat in 949 personer från utlandet till Hagfors kommun; 177 under 2012, 469 under 2013 och 303 ifjol. Det gör att firandet av internationella modersmålsdagen blir en viktig del i att sprida kunskap om kultur och traditioner i andra länder.

Det gjordes genom sång, musik och dans, bland annat i aulan där kulturskolan bjöd på uppskattade föreställningar vid tre tillfällen under dagen.

I foajen var det uppdukat med kulinariska specialiteter från de olika länderna, något som gav besökarna såväl doft- som smakupplevelser. Här fanns även utställningar som gav en inblick i respektive lands kultur.

 

Kadem Radhi är modersmålslärare i arabiska och var den som 2009 tog initiativet till att uppmärksamma den av UNESCO instiftade dagen.

– Då var det fyra länder som deltog så det har växt en hel del, sa Kadem i en paus under det omfattande dagsprogrammet.

– Kommunen stöttar då det är bra för integrationen så det här är mycket positivt, för alla, sa Kadem.

– Det är många som blivit kompisar genom att vi firat den här dagen och det är en bra chans för nykomna att kunna samlas kring det här tillsammans med hagforsborna. Detta vill vi fortsätta med då det ger att bra resultat, sa Kadem.

Under de tre senaste åren har det flyttat in 949 personer från utlandet till Hagfors kommun; 177 under 2012, 469 under 2013 och 303 ifjol. Det gör att firandet av internationella modersmålsdagen blir en viktig del i att sprida kunskap om kultur och traditioner i andra länder.

Det gjordes genom sång, musik och dans, bland annat i aulan där kulturskolan bjöd på uppskattade föreställningar vid tre tillfällen under dagen.

I foajen var det uppdukat med kulinariska specialiteter från de olika länderna, något som gav besökarna såväl doft- som smakupplevelser. Här fanns även utställningar som gav en inblick i respektive lands kultur.