2014-10-06 15:20

2015-01-06 22:36

Polisen: "Samma man bakom flertalet överfall"

HAGFORS

Polisen rekommenderar nu kvinnorna i Hagfors att vidta försiktighetsåtgärder om de rör sig i centrala Hagfors kvälls- eller nattetid. Detta efter den senaste tidens överfall.

– Vi har kommit fram till att sannolikt är samma gärningsman i ett flertal av fallen och att det är en mycket aktiv gärningsman som gjort mycket grova övergrepp på kvinnor under kort tid, säger Tommy Lindh, pressinformatör hos Värmlandspolisen.

Polisen har gjort följande sammanställning över händelserna i Hagfors där brottsrubriceringarna handlar om sexuellt ofredande, försök till våldtäkt, våldtäkt, ofredande genom fönstertittning samt rån.

 • Den första händelsen härrör från natten till den 31 augusti där en kvinna vid Sättraområdet angrips. Syftet vid det angreppet är oklart, men gärningsmannen har försökt att rycka en telefon ur händerna på kvinnan.
 • Samma dygn angrips ytterligare en kvinna när hon är på väg hem från Hagfors Pizzeria. Gärningsmannen bryter ner henne på marken och har även tagit tag mellan kvinnans ben.
 • Den 8 september strax efter 21:30 inträffar ett försök till våldtäkt i ett grönområde strax norr om Blinkenbergsvägen.
 • Den 12 september cirka kl 23:45 Blir en kvinna sexuellt ofredad vid Köpmangatan.
 • Fredagen den 3 oktober anmäls ett sexuellt ofredande vid Tutemovägen.
 • Lördagen den 4 oktober anmäls ytterligare två fall av sexuellt ofredande vid Tutemovägen.
 • Natten till söndag den 5 oktober anmäls en våldtäkt som inträffat vid Blinkenbergsparken.

– Från polisens sida vill vi få in alla incidenter som kan kopplas samman med den gärningsman vi tror att det är, säger Tommy Lindh som konstaterar att samtliga brott har skett i ett begränsat område i centrala Hagfors.

Gärningsmannen beskrivs som relativt ung och med smal kroppsbyggnad och han beskrivs som mörkhyad eller något mörkhyad. Vad gäller gärningsmannens klädsel nämns ofta en ljus eller en mörk huvtröja där han haft huvan uppdragen.

Vad gör polisen?

– Det har tillförts extra resurser i det här ärendet, dels för att utreda de olika händelserna, dels för att öka tryggheten i kommunen, säger Tommy Lindh.

Vad ska man tänka på som kvinna i Hagfors?

– Vi kan inte annat göra än att rekommendera att man vidtar de försiktighetsåtgärder man kan. Kvälls- och nattetid ska man helst inte gå hem utan sällskap. Och är man tvungen till det kan det vara bra att ha en mobiltelefon med sig och även koppla upp sig på ett samtal för att känna ökad trygghet och snabbt kunna slå larm om något skulle hända.

Tror ni att det kommer att ske fler överfall?

– Vi kan inte spekulera i gärningsmannens tankegångar.

Förutom de utredningar som rör direkta angrepp på kvinnor i Hagfors utreder polisen dessutom antal ofredanden som skett genom fönstertittning under september. Sammanlagt rör det sig om elva händelser som utreds där man ser ett samband.

– Vi har kommit fram till att sannolikt är samma gärningsman i ett flertal av fallen och att det är en mycket aktiv gärningsman som gjort mycket grova övergrepp på kvinnor under kort tid, säger Tommy Lindh, pressinformatör hos Värmlandspolisen.

Polisen har gjort följande sammanställning över händelserna i Hagfors där brottsrubriceringarna handlar om sexuellt ofredande, försök till våldtäkt, våldtäkt, ofredande genom fönstertittning samt rån.

 • Den första händelsen härrör från natten till den 31 augusti där en kvinna vid Sättraområdet angrips. Syftet vid det angreppet är oklart, men gärningsmannen har försökt att rycka en telefon ur händerna på kvinnan.
 • Samma dygn angrips ytterligare en kvinna när hon är på väg hem från Hagfors Pizzeria. Gärningsmannen bryter ner henne på marken och har även tagit tag mellan kvinnans ben.
 • Den 8 september strax efter 21:30 inträffar ett försök till våldtäkt i ett grönområde strax norr om Blinkenbergsvägen.
 • Den 12 september cirka kl 23:45 Blir en kvinna sexuellt ofredad vid Köpmangatan.
 • Fredagen den 3 oktober anmäls ett sexuellt ofredande vid Tutemovägen.
 • Lördagen den 4 oktober anmäls ytterligare två fall av sexuellt ofredande vid Tutemovägen.
 • Natten till söndag den 5 oktober anmäls en våldtäkt som inträffat vid Blinkenbergsparken.

– Från polisens sida vill vi få in alla incidenter som kan kopplas samman med den gärningsman vi tror att det är, säger Tommy Lindh som konstaterar att samtliga brott har skett i ett begränsat område i centrala Hagfors.

Gärningsmannen beskrivs som relativt ung och med smal kroppsbyggnad och han beskrivs som mörkhyad eller något mörkhyad. Vad gäller gärningsmannens klädsel nämns ofta en ljus eller en mörk huvtröja där han haft huvan uppdragen.

Vad gör polisen?

– Det har tillförts extra resurser i det här ärendet, dels för att utreda de olika händelserna, dels för att öka tryggheten i kommunen, säger Tommy Lindh.

Vad ska man tänka på som kvinna i Hagfors?

– Vi kan inte annat göra än att rekommendera att man vidtar de försiktighetsåtgärder man kan. Kvälls- och nattetid ska man helst inte gå hem utan sällskap. Och är man tvungen till det kan det vara bra att ha en mobiltelefon med sig och även koppla upp sig på ett samtal för att känna ökad trygghet och snabbt kunna slå larm om något skulle hända.

Tror ni att det kommer att ske fler överfall?

– Vi kan inte spekulera i gärningsmannens tankegångar.

Förutom de utredningar som rör direkta angrepp på kvinnor i Hagfors utreder polisen dessutom antal ofredanden som skett genom fönstertittning under september. Sammanlagt rör det sig om elva händelser som utreds där man ser ett samband.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.