2014-08-30 06:00

2015-01-06 22:33

Nygård blir asylboende med 110 platser

EKSHÄRAD: Kommunalrådet kritisk: Det blir svårt erbjuda ett bra mottagande

I september blir anrika Nygårdsanläggningen i Ekshärad asylboende för 110 personer. Hero Norge AS har etablerat ett svenskt bolag som ska stå för verksamheten.

Vid Nygård har det under många år bedrivits missbruksvård genom Hagforsgruppen AB. Företaget var länge även ägare av anläggningen men i maj i fjol såldes fastigheten till Älvbäck Fastighets AB i Tanumshede.

Motivet till försäljningen uppgavs vara att man ville få loss kapital till verksamheten. Några månader senare, i början av augusti blev Hagforsgruppen uppköpt av Abelia Care som nu lägger ner verksamheten då man haft för lite patienter på sistone.

Uppsagda

– Så nu håller vi på att avveckla helt och hållet. Den sista patienten går hem i dagarna, säger verksamhetschef Ann-Sofie Pettersson som liksom övriga sju i verksamheten blev uppsagda i början av juli.

Att missbruksvården läggs ner öppnade för Hero Norge AS att ta över hyreskontraktet. I Norge har företaget sedan en tid bedrivit tjänster inriktade på målgrupperna flyktingar, invandrare och asylsökande.

Norsk etablering

– Hero har länge önskat att komma in i Sverige och det blev nu möjligt genom att hyra Nygårdsanläggningen, säger Berit Hårr, platschef för asylboendet.

Kommunalråd Mikael Dahlqvist (S) ser med oro på ytterligare en etablering i kommunen då han bedömer att det blir oerhört svårt att erbjuda ett bra mottagande.

”Knökfullt”

– Det är knökfullt på förskolan och skolan i Ekshärad och det finns inte personal, säger Dahlqvist som är kritisk till att kommunen inte fått insyn i upphandlingen.

– Det är inte företaget jag är kritisk mot, de har haft kontakt med kommunen, utan det är Migrationsverket och ytterst ministern, säger Dahlqvist.

– Vi har signalerat i flera år att det havererat när man låter marknaden ta över och inte ens frågar kommunen i upphandlingsprocessen. Kommunen har ett avtal om att ta emot 300 personer men jag tippar att det just nu är 600–700 asylsökande och hur blir det efter detta? Det måste vara en rimlig nivå som vi klarar av.

Vid Nygård har det under många år bedrivits missbruksvård genom Hagforsgruppen AB. Företaget var länge även ägare av anläggningen men i maj i fjol såldes fastigheten till Älvbäck Fastighets AB i Tanumshede.

Motivet till försäljningen uppgavs vara att man ville få loss kapital till verksamheten. Några månader senare, i början av augusti blev Hagforsgruppen uppköpt av Abelia Care som nu lägger ner verksamheten då man haft för lite patienter på sistone.

Uppsagda

– Så nu håller vi på att avveckla helt och hållet. Den sista patienten går hem i dagarna, säger verksamhetschef Ann-Sofie Pettersson som liksom övriga sju i verksamheten blev uppsagda i början av juli.

Att missbruksvården läggs ner öppnade för Hero Norge AS att ta över hyreskontraktet. I Norge har företaget sedan en tid bedrivit tjänster inriktade på målgrupperna flyktingar, invandrare och asylsökande.

Norsk etablering

– Hero har länge önskat att komma in i Sverige och det blev nu möjligt genom att hyra Nygårdsanläggningen, säger Berit Hårr, platschef för asylboendet.

Kommunalråd Mikael Dahlqvist (S) ser med oro på ytterligare en etablering i kommunen då han bedömer att det blir oerhört svårt att erbjuda ett bra mottagande.

”Knökfullt”

– Det är knökfullt på förskolan och skolan i Ekshärad och det finns inte personal, säger Dahlqvist som är kritisk till att kommunen inte fått insyn i upphandlingen.

– Det är inte företaget jag är kritisk mot, de har haft kontakt med kommunen, utan det är Migrationsverket och ytterst ministern, säger Dahlqvist.

– Vi har signalerat i flera år att det havererat när man låter marknaden ta över och inte ens frågar kommunen i upphandlingsprocessen. Kommunen har ett avtal om att ta emot 300 personer men jag tippar att det just nu är 600–700 asylsökande och hur blir det efter detta? Det måste vara en rimlig nivå som vi klarar av.

  • Peter Nilsson

null
null
null