2009-06-01 07:01

2015-04-13 08:32

Tvåbarnsfamilj hemlös sedan villan brann ner

EKSHÄRAD: Kan vara anlagd

En tvåbarnsfamilj i Byn, Ekshärad, blev hemlös när deras villa brann ner till grunden under natt mot måndag. Branden fick ett snabbt förlopp men familjen hann sätta sig i säkerhet innan villan övertändes.

Den 41-årige pappan i familjen upptäckte branden vid halv-tretiden på morgonen. Han och ett av barnen sov i en husvagn på tomten när pappan vaknade av ett konstigt ljud. Han lyckades ta sig in i huset och fick ut såväl mamman och det andra barnet innan villan övertändes.

När räddningstjänsten kom till brandplatsen kunde man inte göra annat än att dämpa elden och se till att den inte spred sig. Bland annat var husvagnen i farozonen på grund av den kraftiga hettan.

– Vi fick spola vatten på husvagnen och kyla ner den så att inte den också skulle börja brinna. Det är mycket plast och annat som brinner med en otrevlig rökutveckling, säger räddningsledare Börje Olsson.

En bil parkerad på gårdsplanen kunde man också sätta i säkerhet genom att få ut den på ett gärde men själva boningshuset, ett äldre trähus som renoverats för 10-12 år sedan, gick inte att rädda. Likaså blev familjens alla tillhörigheter lågornas rov.

Lindriga brännskador

Medan barnen fick åka till sin mormor fördes mamman och pappan i ambulans till Centralsjukhuset i Karlstad sedan man på plats konstaterat att de fått brännskador.

– Mannen hade brännblåsor på ryggen som börjat spricka, säger Börje Olsson.

Dessbättre var det brännskador av lindrigare art, enligt en kommuniké från Centralsjukhuset.

Oklart vad som orsakat branden

Enligt räddningsledare Börje Olsson hade branden troligen börjat på altanen då det var där det brunnit som mest. Men vad som orsakat branden är oklart vilket gjorde att polisen under dagen beslutade om att inleda en förundersökning under rubriceringen mordbrand.

– Det är väldigt låg misstankegrad men det finns anledning att anta att det kan röra sig om mordbrand, säger förundersökningsledare Stefan Hedelin.

Polisen utreder mordbrand

Vad det är som gör att man misstänker mordbrand vill han inte gå in på. Det finns ingen hotbild mot familjen men att det skulle börjat på altanen som räddningsledaren antyder är märkligt, säger Hedelin efter att ha pratat med familjen.

– De har grillat men det stämmer inte riktigt att det skulle vara upphovet till branden. Eftersom det just nu inte finns någon rimlig förklaring till varför det börjat brinna så har vi inlett en förundersökning och en brottsplatsundersökning skall göras så snart det går, säger Stefan Hedelin.

Den 41-årige pappan i familjen upptäckte branden vid halv-tretiden på morgonen. Han och ett av barnen sov i en husvagn på tomten när pappan vaknade av ett konstigt ljud. Han lyckades ta sig in i huset och fick ut såväl mamman och det andra barnet innan villan övertändes.

När räddningstjänsten kom till brandplatsen kunde man inte göra annat än att dämpa elden och se till att den inte spred sig. Bland annat var husvagnen i farozonen på grund av den kraftiga hettan.

– Vi fick spola vatten på husvagnen och kyla ner den så att inte den också skulle börja brinna. Det är mycket plast och annat som brinner med en otrevlig rökutveckling, säger räddningsledare Börje Olsson.

En bil parkerad på gårdsplanen kunde man också sätta i säkerhet genom att få ut den på ett gärde men själva boningshuset, ett äldre trähus som renoverats för 10-12 år sedan, gick inte att rädda. Likaså blev familjens alla tillhörigheter lågornas rov.

Lindriga brännskador

Medan barnen fick åka till sin mormor fördes mamman och pappan i ambulans till Centralsjukhuset i Karlstad sedan man på plats konstaterat att de fått brännskador.

– Mannen hade brännblåsor på ryggen som börjat spricka, säger Börje Olsson.

Dessbättre var det brännskador av lindrigare art, enligt en kommuniké från Centralsjukhuset.

Oklart vad som orsakat branden

Enligt räddningsledare Börje Olsson hade branden troligen börjat på altanen då det var där det brunnit som mest. Men vad som orsakat branden är oklart vilket gjorde att polisen under dagen beslutade om att inleda en förundersökning under rubriceringen mordbrand.

– Det är väldigt låg misstankegrad men det finns anledning att anta att det kan röra sig om mordbrand, säger förundersökningsledare Stefan Hedelin.

Polisen utreder mordbrand

Vad det är som gör att man misstänker mordbrand vill han inte gå in på. Det finns ingen hotbild mot familjen men att det skulle börjat på altanen som räddningsledaren antyder är märkligt, säger Hedelin efter att ha pratat med familjen.

– De har grillat men det stämmer inte riktigt att det skulle vara upphovet till branden. Eftersom det just nu inte finns någon rimlig förklaring till varför det börjat brinna så har vi inlett en förundersökning och en brottsplatsundersökning skall göras så snart det går, säger Stefan Hedelin.

  • Peter Nilsson

null
null
null
Till händelsekartan